Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Trouw over slaap

Journaliste en psychologe Hinke Hamer volgt de slaapcursus

Dagblad Trouw over slaap

Toen hij zijn slaapcursus ontwikkelde verwachtte hij vooral ‘uitgebluste’ deelnemers voor zich te krijgen. Het tegendeel is het geval. Degene die zich aanmelden voor de Slaapcursus van Rob de Ron zijn juist uitzonderlijk wakkere types. Journaliste en psychologe Hinke Hamer volgt samen met 11 andere deelnemers de slaapcursus van Rob de Ron. 

Dagblad Trouw over slaap 25 januari 2014.

Er is een student van twintig die die zegt al twintig jaar slecht te slapen, er is een jonge vrouw die na een paar ingrijpende gebeurtenissen de slaap niet meer kan vatten, er is een echtpaar, hij heeft haar de cursus cadeau gedaan en hoopt er zelf ook iets van op te steken. We zijn met twaalf slapelozen.

Na een paar uur wakker

Ik ben een semi-slechte slaper. Inslapen gaat best, maar vaak word ik na een paar uur wakker, om de rest van de nacht te herkauwen op die opmerking van een vriendin of te malen over de vraag of ik mijn deadline haal. De vraag hoelang ik een bakje filet americain in de koelkast kan bewaren krijgt ’s nachts de omvang van een levensgroot en onoplosbaar dilemma. Het voornemen een boodschappenlijstje te onthouden tot de volgende morgen blijft sluimeren in de standby-stand, als mijn lijf wil slapen, maar mijn bewustzijn nog ‘aan’ staat.

Slaapprofessor Eus van Someren

Grofweg 10 procent van de Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, zegt Eus van Someren, hoogleraar neurofysiologie aan de Vrije Universiteit en hoofd van het slaaponderzoek aan het Nederlands Herseninstituut. Hij zegt erbij dat slapeloze mensen moeilijk te tellen zijn, omdat de uitkomst afhangt van de definitie. Feit is volgens hem wel dat slapeloosheid erfelijk is en dat het toeneemt met de leeftijd: van alle zeventigplussers is nog maar de helft tevreden met zijn slaapkwaliteit.

De Ron zelf slaapt goed, zegt hij. Wat slapeloze nachten met een mens kan doen, ontdekte hij pas toen zijn vrouw wekenlang wakker lag. Overdag werd ze ‘wat minder gezellig” en dat miste zijn uitwerking op het gezin niet. Om haar en het gezin te helpen, verdiepte hij zich zich in slaapproblemen en vooral in de oplossingen ervan.

Veel te zweverig

Hij bestudeerde de Yoga Nidra waarmee hij kennismaakte tijdens zijn opleiding aan de Yoga Academie, maar wist dat hij daarmee bij zijn vrouw daar niet kon aankomen: veel te zweverig. En dus stelde hij zijn eigen methode samen, een hybride vorm van wetenschappelijke inzichten en meditatie.

Op een frisse, zonnige zaterdag in Amsterdam deelt hij zijn slaapmethode met zijn cursisten. Wakkere en verantwoordelijke mensen volgens De Ron, want wie zich nergens druk om maakt, heeft weinig slapeloze nachten. Hij citeert Eus van Someren, die de slapeloze zo mooi omschrijft als ‘de mensen die het vuurtje brandende houden’.

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek laat Rob de Ron ons zien dat we hier niet voor niks zitten. Slaap is belangrijk, omdat het fragmenten uit ons geheugen aan elkaar naait, zoals een schoenlapper een leren schoen repareert. Volgens Robert Stickgold, slaaponderzoeker aan Harvard Medical School, halen de hersenen ’s nachts de essentie uit de ervaringen van overdag en integreren ze nieuwe ervaringen met oudere.

Dagblad trouw over slaap

“Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. In huize de Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap” 

Slapeloze nachten

Slaap, kortom, helpt ons om inzicht en betekenis aan het leven te geven en zonder slaap geen inzicht. Slapeloze nachten zijn daarnaast een van de beste voorspellers voor het ontwikkelen van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten en van psychische problemen. De kans op het ontwikkelen van een depressie is bij de slapeloze medemens twee keer zo groot, blijkt uit onderzoek.

Wie slecht slaapt verandert vaak eerst de omstandigheden: geen koffie meer, wel warme melk, een glaasje rood, een pil, nog eentje, de televisie de slaapkamer uit. Maar van dat ‘geklus aan de oppervlakte’ wil Rob de Ron niets weten. Hij stoorde zich aan de cursiste die ooit teleurgesteld reageerde toen ze zich realiseerde dat ze op de slaapcursus geen trucje kreeg aangereikt. Leren slapen begint niet met allerlei middelen en rituelen die niets helpen, ze houden je slaapproblemen juist in stand, zegt De Ron.

Minder koffie, kruidenthee, melatonine of slaapmiddelen. de deelnemers aan de Slaapcursus hebben al van alles geprobeerd, maar tot op heden heeft niets echt geholpen. Bovendien los je niet ’s avonds of ’s nachts je slaapproblemen op, als de angst voor weer een doorwaakte nacht het lichaam in de alarmstand dwingt, maar overdag al.

Methode schildpad

Niet kunnen slapen is een 24-uurs probleem en vraagt om een 24 uurs oplossing, zal De Ron vaak herhalen tijdens deze cursus. Wie pas ’s nachts aan zijn slaapprobleem gaat werken is al te laat. We moeten bereid zijn ons gedrag aan te passen. Het toverwoord is terugtrekken, zegt De Ron, en daarmee moeten we overdag oefenen. Letterlijk, als een schildpad gaan we de pootjes naar binnen trekken, de verantwoordelijkheid een halt toeroepen en accepteren dat het vuurtje mag doven.

Dagblad trouw over slaap

“Ter plekke gaan we oefenen. Rob de Ron rolt de matje uit en we gaan liggen. Allemaal naast elkaar; de student van twintig, het echtpaar, de vrouw met de lastige tijd achter de rug, ik en de anderen.” 

Je zou er zo van in slaap vallen

Tussen deze slechte slapers, die in vanmorgen nog niet kende, lig ik nu onder een dekentje op de grond. Het valt niet mee me over te geven aan deze setting, maar met het hogere doel in het achterhoofd -een nachtje doorslapen- lukt het. Rob de Ron vraagt ons de ogen te sluiten en leidt ons door een slaapmeditatie. We besteden aandacht aan de ogen, de kin, de hals de schouder, de arm, de hand. Een fijne stem heeft hij wel, je zou er zo van in slaap vallen …

Een tikkeltje sceptisch kom ik thuis. Gaat dit werken? Kan ik leren om overdag alvast rust te nemen en zal ik daardoor ’s nachts beter slapen? Toch luister ik de volgende dag naar de meditatie die Rob ons heeft meegegeven – gewoon om zijn aanpak een kans te geven. De dag daarop luister ik nog eens, ik ga een kwartiertje op de bank liggen en doe de ogen erbij dicht.

Een nacht doorslapen

En verhip het is best lekker om de voortdurende stroom van gedachten in het hoofd even te laten voor wat-ie is en de aandacht te richten op het lijf. Al gaat dat nog niet vanzelf. Stiekem probeer ik toch even een pak yoghurt, koffie en boter te onthouden.

Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. In huize De Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap. Mocht zich nog eens de vraag opdringen hoe lang ik filet americain in de koelkast kan bewaren, dan zal ik de volgende morgen, als ik wakker word, eens voorzichtig proeven.

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Deelnemen

De Slaapcursus kost €155 en duurt van 09.30 tot 17.00 uur. Aan het eind van de Slaapcursus krijg je drie slaapoefeningen. Je kunt direct aan de slag. Wil je samen met iemand deelnemen? Dan betaal je €135. 

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Aan het Vondelpark

De Slaapcursus wordt gegeven Amsterdam in Centrum de Roos aan de P.C. Hooftstraat, net in het Vondelpark. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Na aanmelding ontvang je meer informatie. 

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

College, workshop of lezing

Regelmatig geeft Rob de Ron slaapcolleges,  slaapworkshops en slaaplezingen. Wil je net als onderstaande bedrijven, organisaties of instellingen een college, workshop of lezing organiseren?

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Heeeeel Positief

Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid. De slaapoefening doe ik elke dag en het effect is heeeeel positief.

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de Slaapcursus of over de organisatie van een college, workshop of lezing. Neem dan gerust vontact met me op.