Gevolgen Slaaptekort

Gevolgen slaaptekort. Deze ééndaagse slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam en kost €129. Meer weten over het progamma, de tijden en de kosten? Kijk dan hier.

Slaaptekort is een 24-uurs probleem

Op deze pagina kun je verschillende artikelen lezen over de gevolgen van langdurig slaaptekort. Toch besteden we daar op de Slaapcursus geen aandacht aan. Wanneer goed slapen lastig voor je is, heeft het geen zin om te vertellen wat de gevolgen daarvan zijn. Dit vergroot slechts je ‘mentale slaapdruk’ en legt nog meer druk op je nacht. Op de Slaapcursus kijken we daarom niet naar de gevolgen, maar naar de oplossing.

Te moe om te slapen

Slaap is belangrijk om te herstellen en je goed te voelen. Dat weten we inmiddels allemaal. Maar slaap is niet de enige mogelijkheid om te herstellen en je weer opgewekt te voelen. Naast slaap zijn ook pauze- en rustmoment gedurende de dag belangrijke herstelmomenten. Veel slechte slapers nemen echter te weinig pauze of rust. Daardoor raken ze vermoeid. Wanneer je te te vermoeid bent slaap je slechter, want je kunt ook te moe zijn om te slapen. Dat komt omdat vermoeidheid en slaperigheid fysiologisch gezien twee verschillende processen zijn. Je kunt hier meer over lezen in het artikel ‘moe of slaperig’.

Pak je slaaptekort overdag aan

Vermoeidheid pak je o.a. aan door overdag tijdig te pauzeren en je rust te pakken. Slaperigheid los je op door ‘ s nachts goed en voldoende te slapen. De combinatie van vermoeidheid en slaperigheid, maken het slaapprobleem tot een 24-uurs probleem. Een langdurig slaaptekort vraagt derhalve om een 24-uurs aanpak. De oplossing voor je slaapproblemen vind je dus niet uitsluitend in de nacht, maar ook overdag. Op de Slaapcursus leer je hoe je dat aanpakt. Je krijgt duidelijke handvatten en een aantal zeer praktische slaapoefeningen.

Gevolgen slaaptekort voor Arianna Huffington

We zitten midden in een ‘slaaptekortcrisis’ schrijft zij in haar boek ‘slaaprevolutie’. En dat heeft grote gevolgen. Alleen door onze relatie met slaap te herstellen, kunnen we de controle over ons leven terugkrijgen. In deze humoristische TED talk vertelt ze over haar ervaringen met de gevolgen van een slaaptekort.

gevolgen slaaptekort in de media

Gevolgen van slaaptekort in de media

Hieronder vind je diverse artikelen over de ‘gevolgen slaaptekort’ in de media.

gevolgen slaaptekort

Gevolgen slaaptekort

Dat gevolgen van een slaaptekort groot zijn weten we allemaal. Maar hoe groot de schade precies kan zijn op korte en lange termijn, wordt zichtbaar in een nieuwe infografiek die Huffington Post liet maken.  Wie amper een weekje minder dan zes uur per nacht slaapt, kan de werking van ruim 700 genen schaden. Een confronterende infografiek laat zien wat slaaptekort kan aanrichten in je lichaam na één dag en op lange termijn.

Onderstaande tekst is gebaseerd op een grafiek die The Huffington Post liet maken over de gevolgen van een slaaptekort.

ALGEMEEN DAGBLAD. 09-04-2014

Gevolgen slaaptekort op de korte termijn

Hongerig
Studies hebben aangetoond dat te weinig slaap je doet hunkeren naar grotere porties en vooral naar voeding met veel vetten en koolhydraten. Wie vermoeid gaat winkelen, grijpt dan ook onbewust veel vaker naar ongezonde dingen.
.
Ongevallen
Zes uur of minder slapen ’s nachts verdriedubbelt het risico op een verkeersongeval. Na amper één nachtje zwakt je oog-handcoördinatie namelijk al af. Of je nu achter het stuur zit of niet, slaaptekort maakt je lomp(er).
.
Uiterlijk
Schoonheidsslaapjes zijn geen fabel. Wie onvoldoende slaapt, zal er voor anderen vrijwel meteen ongelukkiger en ongezonder uitzien. Op lange termijn veroudert de huid zelfs sneller.
.
Ziektekiemen
Rust is één van de belangrijkste bouwstenen voor je immuunsysteem. Wanneer je minder dan 7 uur per nacht slaapt, loop je drie keer meer risico om verkouden te worden. Tijdens het slapen worden proteïnen (cytokines) losgelaten. Bepaalde van deze eiwitten zijn broodnodig om infecties, ontstekingen en stress te bestrijden. Wie onvoldoende slaapt, produceert bijgevolg te weinig van deze vechtertjes, waardoor ook de productie van antilichamen getroffen wordt.
.
Emoties
Onderzoek aan de Harvard Medical School heeft aan de hand van hersenscans aangetoond dat slaapgebrek het emotiecentrum in je brein tot 60 procent reactiever maakt, waardoor je emotionele gebeurtenissen minder goed kan relativeren en dus ook behoorlijk ongecontroleerd kan reageren.
.
Concentratie
Logischerwijs treft slaaptekort ook je focus en geheugen. Zo krijgt niet alleen je concentratie rake klappen, je zal ook vergeetachtiger zijn, omdat slapen bepalend is voor het vormen van langdurige herinneringen. 
gevolgen slaaptekort

Je hoeft maar één dag je nachtrust aan je laars te lappen om al opgezadeld te zitten met een aantal onaangename bijwerkingen. Hier de belangrijkste gevolgen van slaaptekort. Stuk voor stuk redenen genoeg om een evenwichtige nachtrust hoog op je lijstje met goede gewoonten te plaatsen.

Gevolgen slaaptekort op de langere termijn

Wie de impact op korte termijn al beangstigend vindt, zal nog grotere ogen trekken bij de gevolgen van een slaaptekort op langere termijn.
.
Sperma
.Wie doodmoe is, heeft niet altijd een even pittige seksdrift, maar voor mannen is de impact van chronisch slaaptekort nog veel groter. Het treft namelijk de vruchtbaarheid. Onderzoek toont aan dat (jonge) mannen die vaak te weinig slapen tot 29 procent minder spermacellen produceren.
.
Overgewicht
Slaaptekort maakt je niet alleen onmiddellijk hongeriger, wie langdurig slecht slaapt is opvallend gevoeliger voor zwaarlijvigheid. Zowel hormonale veranderingen, als wijzigingen in het eetpatroon (nachtelijke snacks bijvoorbeeld) dragen hiertoe bij.
.
Diabetes
Hierbij aansluitend zou ook het risico op suikerziekte vergroten, vooral omdat onvoldoende nachtrust ook de gevoeligheid voor insuline kan treffen.
.
Hartziekten
Chronisch slaaptekort wordt verder ook gekoppeld aan een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op een hartaanval. ‘De trend van late nachten en vroege ochtenden is een tikkende tijdbom voor onze gezondheid. We moeten nu in actie schieten om het risico op levensbedreigende aandoeningen (hartfalen, beroerte, …) te verkleinen’, besluiten experten in de European Heart Journal.

De volledige infografiek kan je hier bekijken. Gevolgen slaaptekort

gevolgen slaaptekort

.Gevolgen Slaaptekort heeft 260 hits per maand. Februari 2018 op positie 2-3

Notitie 05-03-2017: zelfs het zoekwoord slaaptekort (1600) is gekoppeld aan gevolgen slaaptekort.