Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Knikkebollen

Na de oogspieren volgen de nekspieren. Dat gebeurt ook wanneer je in bed ligt, maar dan zakt je hoofd in het kussen en merk je daar niet veel van. Wel wanneer je zit. Als dan de nekspier ontspant en je hoofd daardoor naar voren beweegt, probeer je soms om het rechtop te houden: het bekende knikkebollen.

Knikkebollen op het werk (1)

Van de mensen die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf 41 procent aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren. Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slecht gehumeurd. Van de mensen die veel last hadden van slaapproblemen ondervond 57 procent zulke belemmeringen.

Bron NOS

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Knikkebollen … een simpel signaal

Na de oog- en nekspieren zouden je hersenen het liefst doorgaan en alle andere lichaamsspieren ontspannen, maar dan moet je gaan liggen. Dat kan niet onder alle omstandigheden. Je kunt je daarom verzetten tegen het signaal om te gaan slapen, bijvoorbeeld omdat je aan het auto rijden bent,  eerst je werk wil afmaken of een probleem wilt oplossen. Wat de onderliggende reden ook mag zijn, wanneer je de signalen te lang negeert, raken de hersenen in de war en verdwijnt je gevoeligheid voor de signalen. Vaak ongemerkt voorkomen gespannen oog-, nek- of andere spieren dat je goed slaapt.

Je brein verdient slaap

Een goede slaapoefening maakt gebruik van de natuurlijke volgorde waarin de hersenen je lichaamsspieren ontspannen. Zo word je gevoeligheid voor de slaapsignalen opnieuw ‘wakker’ gemaakt. Belangrijk, want slaap en rust zijn essentieel voor onderhoud en herstel van het meest complexe orgaan in ons lichaam. Voor zover bekend zelfs de meest complexe structuur in ons heelal. Het verdient dagelijks rust. Het zal je er rijkelijk voor belonen.

Knikkebollen op het werk (2)

Ariana Huffington beschadigde haar gezicht toen ze tijdens het knikkebollen met haar hoofd hard op haar bureau terecht kwam. Deze gebeurtenis leidde tot een andere houding tegenover slaapgebrek. Zelden zal knikkebollen zo’n inspirerende lezing hebben opgeleverd. In dit korte praatje deelt Arianna Huffington een klein ideetje dat veel grotere kan wakker maken: de kracht van een goede nachtrust. In plaats van te pochen met gevolgen van slaapgebrek, dringt ze erop aan dat we onze ogen sluiten en het grotere plaatje zien.

Bron TED

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.
Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Slaapcursus zakelijk

Naast een slaapcursus voor particulieren geeft Rob de Ron ook cursussen, workshops en lezingen. Veel werknemers, scholieren en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 april 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Vragen

Heb je nog vragen over de organisatie van een cursus, college, workshop of lezing? Neem dan gerust contact met me op.

Knikkebollen op het werk (3)

‘Er zijn regelmatig momenten dat ik met moeite in de collegebanken zit’

Bron NOS

Knikkebollen. Waarom ga je knikkebollen.

Knikkebollen

Artikel ‘knikkebollen’ en ‘waarom ga je knikkebollen’ is bijgewerkt op 27 maart 2019