Moe en slaperig. Vermoeidheid en slaperigheid verschillen van elkaar.

Moe en slaperig. Vermoeidheid en slaperigheid worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn twee verschillende fysiologische processen. Daardoor kun je ook te moe zijn om te slapen. Het is daarom belangrijk om niet vermoeid te gaan slapen, maar uitgerust en ontspannen naar bed te gaan. Yoga Nidra kan je daarbij helpen. Ieder deelnemer aan de Slaapcursus ontvangt 3 oefeningen voor thuis.

moe en slaperig, vermoeidheid en slaperigheid, uitgerust

Moe en slaperig

Wanneer je pas ’s nachts je slaapproblemen wilt oplossen ben je altijd te laat. Bij de aanpak van je slaapprobleem moet je verder kijken dan de nacht. Of je nu moeilijk inslaapt, doorslaapt of te vroeg wakker wordt, slecht slapen is een 24 uurs probleem dat vraagt om een 24 uurs benadering. Daarbij is het van belang dat je het verschil leert zien tussen vermoeidheid en slaperigheid. Want veel slechte slapers zijn wel slaperig, maar te moe om goed te slapen.

Vermoeidheid en slaperigheid

Moe en slaperig lijken op elkaar. Beide begrippen worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Maar vermoeidheid en slaperigheid zijn twee verschillende biologische toestanden, die ook anders worden geregeld vanuit ons lichaam. Vermoeidheid is niet direct het gevolg van slapeloosheid. Ook als je goed geslapen hebt maakt een inspanning je moe.

Te moe om te slapen

De meeste mensen pauzeren of rusten op zo’n moment en herstellen op een natuurlijke manier van hun vermoeidheid. Sla je te vaak je pauze of rust over en besteed je overdag en ’s avonds te weinig tijd aan herstel, dan raak je oververmoeid. Anders dan je zou denken is je vermoeidheid misschien niet het gevolg van je slapeloze nachten, maar de oorzaak. Vermoeidheid kan slaperigheid ‘onderdrukken’. Je kunt dus ook te moe zijn om te slapen!

moe en slaperig, vermoeidheid en slaperigheid, uitgerust

Slaperigheid is een onbedwingbare behoefte om te slapen

Het is een normaal biologisch gegeven en maakt deel uit van het dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en dempt de emoties. Als je ‘onderprikkeld’ en slaperig bent, keert de aandacht zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je ogen vallen langzaam dicht en je spieren ontspannen zich. Voor je het weet ben je vertrokken.

moe en slaperig, vermoeidheid en slaperigheid, uitgerust

Vermoeidheid is een gebrek aan energie

Vermoeidheid wordt niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een fysieke, mentale of intellectuele inspanning, of je nu goed of slecht slaapt. Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent. Je hoort elk geluidje. Ook ’s nachts. Je draait en woelt, want een vermoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen. Ook een vermoeid brein ontspant maar moeilijk. Het blijft denken.

Slaap en rust

Moe en slaperig zijn niet hetzelfde, maar ook slaap en rust verschillen van elkaar. Als je slaperig bent, heb je slaap nodig en wanneer je moe bent, heb je rust nodig. Wanneer je overdag en ’s avonds weinig pauzeert en rust, ben je ’s nachts te moe om te slapen. Het is daarom belangrijk om niet vermoeid te gaan slapen, maar uitgerust en ontspannen naar bed te gaan. De slaap meditatie op basis van Yoga Nidra kunnen je daarbij helpen. Ieder deelnemer aan de Slaapcursus ontvangt 3 slaapoefeningen voor thuis.

Vicieuze cirkel van slapeloosheid

Omdat veel mensen met slaapproblemen hun vermoeidheid soms niet opmerken, gaan ze vaker over hun grenzen. Door gedurende de dag niet tijdig ‘af te remmen’ en jezelf een goede pauze of rustmoment te gunnen, raak je ongemerkt oververmoeid. Daardoor ga je nog slechter slapen en kom je in een vicieuze cirkel: je gaat vermoeid naar bed en staat ook vermoeid op.

Uitgerust en ontspannen naar bed

Wil je de vicieuze cirkel van slapeloosheid doorbreken en beter slapen, dan zal je eerst deze ‘verborgen vermoeidheid’ moeten aanpakken. Op de Slaapcursus leren we daarom niet alleen hoe we uitgerust en ontspannen wakker worden, maar ook hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we uitgerust en ontspannen gaan slapen.

Pauze en rust zijn overdag ‘de vrienden van je slaap’

De handvatten die de Slaapcursus je aanreikt, beslaan 24 uur. Naast slapen zijn pauzes en rustmomenten gedurende de dag en de avond voor de slechte slaper van groot belang. Door af en toe te stoppen kun je herstellen en begin je rustig en ontspannen aan de nacht. Dat bevordert je het inslapen, het doorslapen en de diepte van je slaap. Na verloop van tijd voel je jezelf daardoor minder moe en vitaler. Zo kom je zonder slaapmiddelen en geheel op eigen kracht, uit de vicieuze cirkel van slapeloosheid.

Moe en slaperig in de Media

Meer lezen over vermoeidheid en slaperigheid? Hieronder staan enkele artikelen of interviews uit diverse media over vermoeidheid en slaperigheid.

Moe en slaperig in de media. vermoeidheid en slaperigheid niet hetzelfde.

Overdag slaap ik meerdere malen op de bank. Ik laat mijn dag niet hierdoor beïnvloeden, doe wel wat ik wil doen en blijf actief. De slaperigheid komt als ik na de activiteit rustig ga zitten, ook bijvoorbeeld tijdens visites en dat vind ik zeer irritant.

Psychologie Magazine

 

Vermoeidheid en slaperigheid lijken op elkaar en de begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar het zijn twee verschillende gevoelens, verschillende biologische toestanden zelfs, die ook anders worden geregeld vanuit het lichaam.

www.yumeko.nl. 

 

 

moe en slaperig, vermoeidheid en slaperigheid, uitgerust
moe en slaperig, vermoeidheid en slaperigheid, uitgerust

Moe en slaperig

04  Jan 2018

04  Mei 2018

 

 

04 Apr. 2018 Moe en slaperig.

02 Apr. 2018 Vermoeidheid en slaperigheid.

— Apr. 2018 Vermoeidheid. Niet bij de eerste 50

07 Apr. 2018 Slaperigheid.

Aanverwant: ‘Moe maar niet kunnen slapen’