Slaapcursus.nl

Binnen één dag beter slapen

Rob de Ron oprichter van de Slaapcursus. Slaapcursus.

Slaaponderzoeker en slaapyoga docent Rob de Ron geeft college aan de Rijks Universiteit Groningen (RUG)

Rob de Ron

Rob de Ron oprichter van de Slaapcursus. Slaapcursus. Slapende Venus. Girolamo da Treviso

Van 1993 tot 2017 gaf slaaponderzoeker Rob de Ron wekelijks meerdere yogalessen in Centrum de Roos in Amsterdam. Zijn leerlingen vertelden vaak, dat ze na zijn les zo lekker sliepen. Misschien omdat hij zijn lessen al die jaren eindigde met een kwartiertje slaapyoga?  Hij schonk daar lange tijd weinig aandacht aan. Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn in vrouw in 2010 slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte. Toen niets echt werkte vonden ze samen een nieuwe oplossing.

Nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend

Zijn vrouw had niets met yoga en meditatie. Maar na vele vergeefse pogingen beter te slapen, maakte hij een cd met drie slaapoefeningen van een kwartier voor haar. Door de nieuwe aanpak in combinatie met de oefeningen slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap. Lees het artikel van journaliste en psychologe Hinke Hamer in dagblad Trouw

Rob de Ron
Naar het artikel in TROUW

Zijn vrouw had niets met yoga of meditatie

“Als slaaponderzoeker ben ik altijd gefascineerd geweest door slaap, vooral vanuit historisch en cultureel perspectief. Met slaapproblemen hield ik mij niet bezig. Misschien omdat Ik me gewoon geen voorstelling kon maken van de narigheid die slecht slapen met zich meebrengt.” vertelt Rob de Ron. Tot hij het van dichtbij meemaakte.

Net als zijn vrouw doen veel mensen die ’s nachts  ongewild wakker liggen van alles om beter te slapen. “Begrijpelijk”, zegt hij, “want je wilt zo snel mogelijk de controle over je slaap terug krijgen”. Toch doen goede slapers vaak het tegenovergestelde. Zij doen helemaal niets en gaan gewoon slapen.

De oplossing was eigenlijk heel eenvoudig

Toen ze erachter kwamen wat er werkelijk aan de hand was, is zijn vrouw gestopt met het krampachtig zoeken naar oplossingen voor de nacht. Het probleem betreft namelijk niet de slaap, maar het (te) wakker zijn. Ze zijn zich toen gaan richten op de dag.

“De oplossing was eigenlijk heel eenvoudig. We hebben slechts een paar dingen aangepast en ik heb drie slaapoefeningen voor haar ingesproken. Zonder spirituele poeha, want mijn vrouw heeft niets met yoga”. Toen zijn vrouw na een paar weken weer goed sliep, is ze dan ook gestopt met yoga.

Toch is de cd en hun nieuwe aanpak het begin geweest van de eerste Nederlandse Slaapcursus. “Ik geef de originele oefeningen die ik voor mijn vrouw heb gemaakt nog altijd mee aan de deelnemers,” vertelt Rob de Ron

Artikel Rob de Ron