Vrouw en slaap

Vrouw en slaap

Vrouw en slaap. Aan de Slaapcursus voor particulieren nemen maximaal 12 personen deel. De meerderheid van de deelnemers is vrouw. Hebben vrouwen meer slaapklachten of slaapproblemen? En hebben vrouwen meer slaap nodig.

Hebben vrouwen meer slaap nodig?

Vrouwen slapen. Aan de Slaapcursus voor particulieren nemen maximaal

Vrouw en slapen. “Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, omdat hun hersenen complexer zijn”, zegt professor Jim Horne, de directeur van het Sleep Research Centre in Leicestershire, Engeland. Ze hebben de neiging om te multi-tasken , ze doen veel tegelijk en zijn flexibel, en dus gebruiken ze meer van hun werkelijke brein dan mannen “. Vrouwen hebben hun slaap hard nodig. De professor merkt ook op dat een slechte nachtrust mensen met twee X-chromosomen, meer beïnvloedt. “Voor vrouwen is slecht slapen sterk geassocieerd met een hoge mate van psychische klachten,” zegt hij. Kloppen de conclusies van Jim Horne?

Hersenen van vrouwen vergen meer onderhoud

Vrouw en slaap. Vrouwen wisten het allang, maar er moest wetenschap aan te pas komen om het bewijs te leveren: ze hebben meer slaap nodig. 20 minuten welteverstaan. Dat vrouwen zo’n lang slaapschema behoeven, heeft volgens professor Jim Horne een goede reden. De hersenen van vrouwen vergen meer onderhoud. Ze zijn wat complexer.

Klopt dit wel?

Wanneer we het oorspronkelijke onderzoek opzoeken, blijkt dat het om een acht jaar oude studie gaat die om de zoveel tijd als ‘nieuws’ wordt gepresenteerd. Daaraan zijn lukraak nieuwe weetjes toegevoegd. De speciale slaapbehoefte van het multitaskende vrouwenbrein lijkt zo’n weetje te zijn. Daarover staat niets in de studie. Pas in 2010 voegde de Britse slaaphoogleraar Jim Horne die opmerking toe in de Mail Online.

De wetenschap heeft nog geen antwoord

Slaaponderzoeker Winni Hofman van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vindt het geen plausibel verhaal: ‘Horne heeft vaak nogal stellige uitspraken waar ik moeite mee heb.’ Zodra we Jim Horne om nadere toelichting vragen, blijft een antwoord uit. Officieel heeft de wetenschap nog geen antwoord op exacte slaapverschillen tussen mannen en vrouwen, zegt Hofman.

De ervaring van 210 mannen en vrouwen

En dan is er nog dat getal: 20 minuten. Dat staat wél in de originele studie uit 2008. Maar de context is volstrekt anders. In plaats van de slaapbehoefte te meten, vroegen wetenschappers 210 mannen en vrouwen hoe ze hun nachtrust ervaren. Daaruit blijkt dat met name vrouwen moeilijk in slaap vallen. Zelf schatten ze dat ze een slaaptekort hebben van zo’n kwartier tot 20 minuten. Ze hebben dus hooguit meer slaap in te halen in plaats van een aangeboren grotere slaapbehoefte.

Vrouw en slaap

Dat slaapprobleem bij vrouwen kan allerlei oorzaken hebben, zegt Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Wellicht spelen hormonen een rol, maar sociale oorzaken zijn minstens zo belangrijk, zegt hij. ‘Maar daar kun je soms wat aan doen, zoals leren omgaan met piekeren’, zegt hij. ‘Daarom is het kwalijk dat dit nieuws de boodschap uitdraagt dat vrouwen geboren worden met een extra slaapbehoefte, alsof dat een feit is waarbij je je als vrouw moet neerleggen.’

Is apart slapen voor vrouwen een oplossing om beter te slapen?

Vrouw en slaap

Een vrouw van in de veertig slaapt al maandenlang matig. Ze wordt zelden uitgerust wakker en is overdag vaker moe dan vroeger. Ze dacht eerst dat de komst van haar kinderen de oorzaak was, maar die zijn geen baby meer en slapen inmiddels goed door – beter dan hun moeder. Onlangs moest haar man een week op reis voor het werk en ze merkte dat ze steeds fitter wakker werd. Een effect dat weer verdween na terugkomst van haar man.

Schadelijk voor de relatie?

Vrouw en slaap. “Deze vraag keert opvallend vaak terug”, zegt klinisch psycholoog Stefan Lucius. Hij werkt bij Chronomed, een centrum voor slaapstoornissen met drie vestigingen in de randstad. “Bij ons melden zich vooral de mensen met problemen, dus misschien heb ik een vertekend beeld. Maar mijn indruk is ook dat mensen dit soort vragen niet snel bespreken. Ook niet met hun partner. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het schadelijk is voor de relatie. Ik leg altijd eerst uit dat dit vaker voorkomt dan men denkt, dat veel stellen apart slapen.”

Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit

Slaapdeskundige Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen bevestigt dat. “Dat geldt al voor niet-snurkers. Bij iemand die slaapt met een snurker zal alleen slapen een nog sterker effect hebben.” Hij haalt een Oostenrijks onderzoek aan, waarvoor tien stellen een maand werden gevolgd. Ze moesten in die periode minimaal tien dagen alleen slapen en tien dagen samen. Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit.

Vrouw en slaap

Vrouw en slaap. Je kent het wel, je ligt te draaien en woelen in je bed maar slapen lukt niet. Of je valt lekker in slaap ’s avonds, maar halverwege de nacht word je wakker en ben je niet meer in slaap te krijgen. Slecht slapen is heel vervelend, maar het gebeurt iedereen wel eens. Als je echter vrijwel elke nacht last hebt van slapeloosheid door bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke transpiratie of andere overgangsklachten, kun je daar overdag veel last van hebben. Je bent dan prikkelbaarder, kunt te maken krijgen met eetaanvallen, huilbuien of voelt je moe en lusteloos.

Vrouw en slaap geïndexeerd in maart 2017. Op 5 januari staat vrouw en slaap nog op pagina 1 positie 1, maar heeft 0 hits per maand.