Stefan Lucius

Slaapdeskundige Stefan Luciusis klinisch psycholoog. Hij schreef o.a. het boek Welterusten! Naast oorzaken van slaapproblemen geeft het boek ook handvatten voor behandelmogelijkheden en wetenschappelijk onderbouwde tips.

Stefan Lucius

Stefan Lucius.  Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en boeken en interviews over, met en van Stefan Lucius.

Stefan Lucius behoort samen met Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ton Coenen, Hans Hamburger en Ingrid Verbeek tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Wil je meer weten over deze en andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op onderstaande link.

Slaapdeskundige Stefan Lucius

Stefan Lucius

Klinisch psycholoog en slaapdeskundige Stefan Lucius schreef Welterusten! Welterusten is een boek over slaap en slaapproblemen. Daarnaast schreef Stefan Lucius het boek ‘Was het maar lente’ over winterdepressies, lichttherapie en biologische ritmes.

‘Welterusten’ door Stefan Lucius

Waarom is slapen zo belangrijk? Hoe komt het dat het sommige mensen zoveel moeite kost om in slaap te vallen? Naast inzicht in oorzaken bij slaapproblemen geeft Stefan Lucius in dit fraaie en frisse slaapboek een aantal goed onderbouwde slaapadviezen. De vele inzichten in dit boek helpen zowel de behandelaar alsmede iedereen die zelf kampt met chronisch slaapgebrek.

Verantwoording Bron. Wil je het boek bestellen? Klik dan op onderstaande link.Wil je een recensie lezen over dit boek? Lees dan verder onder de afbeeelding.

Stefan Lucius

Stefan Lucius. Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523). Collectie Galeria Borghese in Rome. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

‘Welterusten’ door Stefan Lucius

Welterusten! is een echte aanrader voor wie zich wil onderdompelen in de slaapwereld, schrijft Stéphanie Jaenen terecht in haar recensie voor ‘De Maakbare Mens’ over het boek van Stefan Lucius. In deze uitgebreide review schrijft ze ondermeer:

Een frisse manier

Stefan Lucius behandelt verschillende thema’s op een erg frisse manier, zonder in een overbodige dufheid te vervallen. De lezer wordt niet overladen met een overaanbod aan technische informatie, maar wordt eerder geprikkeld door al de ludieke en interessante weetjes her en der aangestipt. Bovendien is dit werk erg praktisch opgesteld met bij elk hoofdstuk tips en tricks, leuke anekdotes en vooral realistische casussen waardoor het boek een echte handleiding bij de snurker of slapeloze in nood wordt.

Spreuk

De schrijver haalt ook bij elk hoofdstuk een spreuk aan van een bekende filosoof, zanger, artiest of wetenschapper waardoor er voldoende afwisseling is tussen de technische eerder wetenschappelijke informatie en de leuke tips over slaapapneu, overgewicht, het positieve effect van yoga, tips voor slaaprituelen en slaaphygiëne, slaapritme, enz.’

Verantwoording Bron. Dit artikel is geschreven door Stéphanie Jaenen voor De Maakbare Mens. Wil je het volledige artikellezen? Klik dan op onderstaande link.

Stefan Lucius

Slaapcursus. Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521). Collectie Staatliche Museen zu Berlin. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Alleen of samen

Een vrouw van in de veertig slaapt al maandenlang matig. Ze wordt zelden uitgerust wakker en is overdag vaker moe dan vroeger. Ze dacht eerst dat de komst van haar kinderen de oorzaak was, maar die zijn geen baby meer en slapen inmiddels goed door – beter dan hun moeder. Onlangs moest haar man een week op reis voor het werk en ze merkte dat ze steeds fitter wakker werd. Een effect dat weer verdween na terugkomst van haar man.

Is apart slapen een oplossing voor slaapproblemen?

 “Deze vraag keert opvallend vaak terug”, zegt klinisch psycholoog Stefan Lucius. Zijn indruk is dat mensen dit soort vragen niet snel bespreken. Ook niet met hun partner. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het schadelijk is voor de relatie. Ik leg altijd eerst uit dat dit vaker voorkomt dan men denkt, dat veel stellen apart slapen.”

De slaapkwaliteit is hoger wanneer men alleen ligt

Slaapondeskundige Eus van Someren van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen bevestigt dat de slaapkwaliteit hoger is wanneer men allen slaapt. “Dat geldt al voor niet-snurkers. Bij iemand die slaapt met een snurker zal dat een nog sterker effect hebben.” Van Someren haalt een Oostenrijks onderzoek aan, waarvoor tien stellen een maand werden gevolgd. Ze moesten in die periode minimaal tien dagen alleen slapen en tien dagen samen. Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit zodra men weer naast de partner sliep.

Verantwoording Bron. Dit artikel is geschreven door Edwin Kreulen en verscheen op 13 september 2013 in de Trouw. Wil je het volledige artikellezen? Klik dan op onderstaande link.

Stefan Lucius

Stefan Lucius. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Interne links ‘StefanLucius’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’ en ‘slaaponderzoekers.’ Het artikel ‘Stefan Lucius’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  

Stefan Lucius
Slaapcursus. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
Kleine Afbeelding. Rembrandt (1606-1669) Slapende oude vrouw (1633-1639). Rijksmuseum, Amsterdam. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.
.
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen.