Werkstress en slaapproblemen.

Werkstress en slaapproblemen. Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron. Congres over slaap voor de Vrije Universiteit Amsterdam.

Werkstress en slaapproblemen

Wakker liggen en piekeren over werk en slaap? Een slaapworkshop of lezing kan veel betekenen voor uw werknemers. Meer weten of een offerte aanvragen? neem dan gerust contact met me op.

Werkstress en slaapproblemen.

Ongeveer een derde van de Westerse bevolking rapporteert werkstress en slaapproblemen. Werknemers met slaapproblemen zitten vaak in een vicieuze cirkel: door stress hebben ze slaapproblemen en omdat ze bang zijn door hun slaapproblemen niet meer goed te functioneren, hebben ze stress. Een slaapworkshop of slaaplezing geeft hen de juiste handvatten om de controle over hun slaap terug te krijgen.

Werkstress en slaapproblemen

Een slechte nachtrust voorspellend is voor verhoogde werkstress. Werk gerelateerd piekeren blijkt een belangrijk onderliggend mechanisme in de oorzaak van slaapproblemen. “Als ik nu niet slaap ben ik morgen niet fit en kan ik mijn werk niet goed doen.” Veel mensen die ‘s nachts wakker liggen, maken zich zorgen over hun inzetbaarheid, zowel privé als op het werk. Ze piekeren en zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Er ontstaat een vicieuze cirkel: werkstress zorgt voor slaapproblemen en dat zorgt op zijn beurt weer voor extra werkstress.

Rijkelijk beloond

Simpelweg een cursus, lezing of workshop over werkstress en slaapproblemen kan veel betekenen voor je werknemers. Het verbeteren van de slaapkwaliteit leidt vrijwel altijd tot minder ziekteverzuim, betere prestaties en meer productiviteit. Goed uitgeslapen mensen zijn bovendien collegialer en beter gehumeurd. Investeren in de slaap van je werknemers wordt dan ook op verschillende fronten rijkelijk beloond.

Het juiste perspectief

De cursus, lezing of workshop over werkstress en slaapproblemen, richt zich niet alleen op de nacht, maar ook op de invulling van de dag en de avond. Goed slapen is een namelijk een 24 uurs probleem, dat vraagt om een 24 uurs aanpak. Dit 24-uurs perspectief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de prestaties én het welbevinden van werknemers, zowel op het werk als privé.

Duidelijke doelstellingen

De doelstelling van de cursus, workshop of lezing is de werknemers meer controle over hun slaap te geven. Om dit te bereiken kent de Slaapcursus een tweeledige aanpak. Allereerst zijn er de slaapoefeningen. Deze verbeteren direct de slaapkwaliteit. Daarom ontvangt elke deelnemer één of meerdere slaapoefeningen voor thuis.

Werkstress en slaapproblemen.

Piekeren

Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem onderzocht de relatie tussen werkstress en slaapproblemen en toont aan dat ze elkaar beïnvloeden. Piekeren speelt een belangrijke rol in deze wederkerige relatie.
.
Werkstress en Slaapproblemen. Bron Radboud Universiteit Nijmegen

Heldere Handvatten

Ten tweede biedt de geboden kennis over chrono-biologische ritmes de werknemer de juiste handvatten om het persoonlijk slaap- en werkritme beter op elkaar af te stemmen. Het herstel van een de balans tussen slaap en werk begint bij een goede balans in werk-rustschema’s.

Herstelmomenten

Biologische ritmes kennen een specifiek 24-uurs ritme. Daarin zijn naast slaap ook pauze en rust kenmerkende momenten om te herstellen van een lichamelijke, mentale of intellectuele inspanning. Kennis over deze chrono-biologische ritmes helpen de medewerkers om hun werk en privéleven makkelijker en efficiënter te maken én tegelijkertijd beter te slapen.

Gewoon doen

Werknemers die slecht slapen zitten vaak in een vicieuze cirkel. Door studie- of werkstress slapen ze slecht en omdat ze bang zijn door onvoldoende nachtrust niet goed te functioneren, hebben ze stress. Een cursus, workshop of lezing over werkstress door slaapproblemen, kan dan veel voor hen betekenen. Wil je meer weten? Kijk dan hieronder naar het cursusprogramma of neem contact met me op.

Werkstress en slaapproblemen.

Werkstress en Slaapproblemen

“Het is alom geaccepteerd om slaappillen te nemen, maar dit is een ontkenning van het daadwerkelijke probleem. We willen er vaak niet aan dat we een slaapprobleem hebben. Terwijl structureel een paar uur minder slaap dan je nodig hebt je al ernstig in de problemen kan brengen tijdens je werk.”

Werkstress en slaapproblemen. Eus van Someren (Hoofd afdeling Slaap en Cognitie Nederlands Herseninstituut ) 

Werkstress en slaapproblemen.

Werkstress en slaapproblemen. Sophie Hilbrand neemt deel aan de Slaapcursus van Rob de Ron voor ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ van BNNVARA.

Bij werkstress en slaapproblemen kan een slaapworkshop of slaaplezing veel betekenen

Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een slaapworkshop of slaaplezing veel kan betekenen voor uw werknemers. Wilt u weten wat de verschillen zijn tussen een slaapcursus, slaapworkshop en slaaplezing? Neem dan contact met ons op.

Minder ziekteverzuim en betere prestaties

De praktische handvatten die werknemers en studenten worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim en betere prestaties. Daarnaast zijn goed uitgeslapen medewerkers en studenten collegialer en beter gehumeurd. Investeren in de slaap van werknemers en studenten wordt dan ook op verschillende fronten rijkelijk beloond.

Investeren in slaap loont

Iedereen heeft behoefte aan slaap. Het maakt niet uit wat uw functie, positie of achtergrond is. Of u nu werkt bij de belastingdienst, een vastgoedbelegger of in het ziekenhuis, alle medewerkers voelen zich beter na een goede nachtrust. Onderstaande ondernemingen, organisaties en instellingen gingen u voor en boden hun werknemers daarom een slaapworkshop, slaaplezing of slaapcursus aan.

Werkstress en slaapproblemen.

Organisaties 

(a tot z)

AFM

AMC & VUMC

Belastingdienst

Gemeente Lelystad

Gemeente Winterswijk

Gemeente Zwolle

NEN

Noordwest Ziekenhuisgroep

OLVG

Openbaar Ministerie

Stadsgenoot

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Werkstress en slaapproblemen.

Ondernemingen 

(a tot z)

Auping

AO Metalektro

CBRE Global Investors

Damen Shipyards

DSM

Economic Board Almere

Moervast

Only Human

RABO Bank

REED Business

TALPA

Van Dyck Solar

Welten

Werkstress en slaapproblemen.

Instellingen 

(a tot z)

Da Vinci College Gorinchem

Eduvier Onderwijsgroep Lelystad

Radboud Universiteit Nijmegen

Rijksuniversiteit Groningen

ROC Amsterdam

SCALDA Vlissingen

Stichting Burn Out en Stress Amersfoort

Volksbond Amsterdam

VU Amsterdam

Wellantcollege Amsterdam

Werkstress en slaapproblemen.

Vragen

Heb je nog vragen over de cursus of over de organisatie van een college, workshop of lezing. Neem dan gerust contact met me op.

Werkstress en slaapproblemen.

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp ‘werkstress en slaapproblemen.’

Als je stress hebt slaap je slechter

In het onderzoek van Arboned is gekeken naar een mogelijke oorzaak van zulke slaapproblemen. Daar kwam uit dat er een belangrijke relatie is tussen stress en vermoeidheid. “Als je stress hebt slaap je slechter, maar als je slecht slaapt ben je ook gevoeliger voor stress”, zegt onderzoekster Dr. Anna Geraedts. 

Dat is ook voor Michelle erg herkenbaar. Zij had tot voor kort drie werkgevers die veel van haar vroegen. Zo veel zelfs dat ze niet meer goed sliep en naar een slaapfysiotherapeut ging.

Artikelen over ‘Werkstress en Slaapproblemen’ in diverse media. Dit artikel is afkomstig van de NOS 22 juni 2016.