slaaponderzoeker Jim Horne

Jim Horne

Jim Horne is directeur van het Sleep Research Centre, verbonden aan de Universiteit van Leicestershire, Engeland. Jim Horne is een bevlogen en eigenzinnig slaapdeskundige doet hij al jaren onderzoek naar slaap en slapeloosheid. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan en schreef o.a. het boek ‘Sleepfaring’, een reis door de wetenschap van de slaap.

Slaaponderzoeker zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. Logisch, want slaap is complex en de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zijn zelden eenduidig. 

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de belangrijkste artikelen, publicaties, boeken en interviews van verschillende nationale en internationale slaaponderzoekers. Wil je meer weten over andere slaaponderzoekers?

Klik dan op onderstaande link. 

slaaponderzoeker Jim Horne

Waarom slapen we eigenlijk? Slapen we wel genoeg? Waarom lukt het sommige mensen niet om te slapen en anderen wel? En hoe kunnen we slaapstoornissen en slaapproblemen het beste behandelen? Slaapprofessor Jim Horne geeft in zijn boek ‘Sleepfaring’ uitgebreid antwoord op verschillende vragen. Zijn ‘slaapkennis’ is groot en het boek is zeker een aanrader. Des te meer kennis je hebt over slaap, des te meer inzicht je krijgt in de oorzaak van je slaapprobleem en de beste aanpak daarvan.

Jim Horne

Vrouwen hebben meer slaap nodig

“Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, omdat hun hersenen complexer zijn”, zegt professor Jim Horne, de directeur van het Sleep Research Centre in Leicestershire, Engeland. Ze doen veel tegelijk en zijn flexibel, daardoor gebruiken ze meer breincapaciteit dan mannen “. Dat vrouwen meer slaap behoeven, heeft volgens professor Jim Horne dan ook een goede reden: het vrouwenbrein is complexer en heeft dientengevolge meer onderhoud nodig. Jim Horne merkt ook op dat een slechte nachtrust mensen met twee X-chromosomen, meer beïnvloedt. “Voor vrouwen is slecht slapen sterk geassocieerd met een hoge mate van psychische klachten,” zegt hij.

Kloppen de conclusies van Jim Horne?

Wanneer we het oorspronkelijke onderzoek opzoeken, blijkt dat het om een acht jaar oude studie gaat die om de zoveel tijd als ‘nieuws’ wordt gepresenteerd. De speciale slaapbehoefte van het vrouwenbrein lijkt een lukraak toegevoegd weetje te zijn, die door Jim Horne als nieuwe ontdekking en solide wetenschap wordt gepresenteerd.

Het is kwalijk dat dit nieuws de boodschap uitdraagt dat vrouwen geboren worden met meer slaapbehoefte

Vrouwen hebben hooguit een groter slaaptekort en dus meer behoefte om dit tekort in te halen, maar er is geen grotere, aangeboren slaapbehoefte. Dit slaaptekort kan allerlei oorzaken hebben, zegt Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Wellicht spelen hormonen en sociale oorzaken een rol., zegt hij. ‘Maar daar kun je soms wat aan doen, zoals leren omgaan met piekeren’, zegt hij. ‘Daarom is het kwalijk dat dit nieuws de boodschap uitdraagt dat vrouwen geboren worden met een extra slaapbehoefte, alsof dat een feit is waarbij je je als vrouw moet neerleggen.’

Verantwoording Bron. Het artikel is geplaatst op 26 januari 2010 in de Daily Mail.

Slaaponderzoekster Jim Horne

Interne links ‘Jim Horne’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina  ‘slaaponderzoekers.’

Slaaponderzoekers

Slaaponderzoeker zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. Logisch, want slaap is complex en de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zijn zelden eenduidig. Op de pagina slaaponderzoekers vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de belangrijkste artikelen, publicaties, boeken en interviews van verschillende nationale en internationale slaaponderzoekers.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar: Michelle van Laethem, Jim Horne, Mark Mieras, Catelijne Elzes, 

Het artikel ‘Jim Horne’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. Het artikel is onderdeel van de Slaapcursus.

slaaponderzoeker Jim Horne
Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.