Melatonine productie

Melatonine productie

Toename van de melatonine productie geeft ons brein en alle andere organen in ons lichaam het signaal dat de avond is begonnen. Onze hele fysiologie wordt zo voorbereid op de slaap.

Melatonine productie

Melatonine productie vindt plaats in de pijnappelklier. Het speelt een belangrijke rol in het reguleren van het slaap- waak ritme. Melatonine is een ‘signaalhormoon’. Wanneer het donker begint te worden komt de melatonine productie op gang en krijgt heel het lichaam een ‘signaal’ dat de avond is begonnen. Het lichaam gaat zich voorbereiden op de nacht. Bij weinig stress en hoge melatoninespiegels worden mensen slaperig. Melatonine kan als supplement worden ingenomen, maar zit ook in voeding.

Melatonine en leeftijd

Leeftijd is tevens een belangrijke factor voor de melatonine productie. Bij kinderen tot de pubertijd is de melatonine productie hoog, want een kind heeft veel slaap nodig om te kunnen groeien. We weten dat bij mensen de melatonine productie rond de pubertijd drastisch daalt. Dat blijft ze gedurende ons leven doen. Op latere leeftijd maakt het lichaam steeds minder melatonine aan. Wanneer we boven de zestig zijn is de productie nog maar zeer gering. Mede door de veranderingen in de melatonine productie, wijzigt ons slaappatroon gedurende ons hele leven.

Signaal om te gaan slapen

Melatonine is niet alleen een signaal voor ons systeem om te rusten en te slapen, maar het is ook een erg krachtige anti-oxidant. Helaas zakt de melatonine productie drastisch naarmate we ouder worden. Alsof de evolutie er geen rekening mee heeft gehouden dat de mens zo oud zou worden. Melatonine lijkt veroudering te kunnen stoppen. Muizen die melatonine toegediend kregen werden ouder, dan muizen zonder extra melatonine.

Waar zit melatonine in?

Melatonine zit van nature  in allerlei zaden, noten en fruit. Hieronder vind je een opsomming van de meest melatonine rijke voeding. Meer lezen?

 Naar het artikel ‘melatonine in voeding’

Melatonine productie
Melatonine productie

Voorzichtig met melatonine

 “Het is niet ongevaarlijk dat melatonine als hulpmiddel voor het slapen wordt verkocht. Melatonine is geen slaappil. Het is een hormoon dat invloed heeft op je biologische klok. Soms kan het gebruik van melatonine je slaapprobleem juist verergeren. Gebruik dus niet maar zo melatonine.”

Bron PlusOnline. Interview met Hans Hamburger, Neuroloog en slaapdeskundige.

Melatonine in voeding

Melatonine en cortisol

Melatonine is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen door de pijnappelklier (epifyse). Het zorgt voor het slaperige gevoel en is verantwoordelijk voor het doorlopen van alle slaapfasen. In de ochtend is de meeste melatonine uit ons lichaam verdwenen en begint de aanmaak van cortisol.

Wat is cortisol?

Overdag is het licht, de ogen nemen dit waar en geven geen signalen af aan dieper liggende hersenstructuren. Hierdoor kan de productie van het hormoon ‘cortisol’ ongestoord verlopen. Cortisol is verantwoordelijk dat men overdag actief is en wakker blijft. Cortisol wordt ook wel eens het hormoon van de stress genoemd.

Melatonine en beeldscherm

Melatonine is een hormoon dat erg gevoelig is, al kleine beetjes licht kunnen de melatonine productie verstoren. TV kijken in de avond kan de melatonine productie al met 20% verlagen. Maar vooral stress is de grote boosdoener. Spannende series, spelletjes of tot laat in de avond doorwerken houden het cortisol niveau hoog. Hoge cortisol niveaus verhinderen dat melatonine haar werk kan doen.

Melatonine en stress

Het hormoon cortisol is belangrijk om overdag wakker en alert te blijven, maar wordt in grotere mate aangemaakt tijdens stressige periodes. Het kost tijd en moeite om cortisol het lichaam te laten verlaten, hierdoor kan er een onbalans komen tussen de hormonen cortisol en melatonine. Dit kan de biologische klok verstoren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Melatonine productie
Melatonine productie

Interne links ‘Melatonine productie’

Artikel ‘Melatonine productie’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  Deze hoofdpagina is gelinkt aan: Melatonine in voeding.