slaaponderzoeker Michelle van Laethem

Michelle van Laethem

Arbeidspsycholoog Michelle van Laethem  studeerde in 2011 cum laude af aan de Universiteit Maastricht. Daarna promoveerde ze aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de relatie tussen werkstress en slaap. Momenteel doet ze onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. 

Michelle van Laethem onderzocht onder andere de relatie tussen werkstress en slaap. Ze toont aan dat werkstress en slaap elkaar beïnvloeden en dat piekeren een grote rol speelt in deze wederkerige relatie.

Slaaponderzoeker zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. Logisch, want slaap is complex en de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zijn zelden eenduidig. 

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de belangrijkste artikelen, publicaties, boeken en interviews van verschillende nationale en internationale slaaponderzoekers. Wil je meer weten over andere Nederlandse slaaponderzoekers?

Klik dan op onderstaande link. 

Slaaponderzoeker Michelle van Laethem

Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem doet onder andere onderzoek in hoeverre de relatie tussen piekeren, werkstress en slaap gerelateerd zijn aan prestaties en creativiteit. Ook kijkt ze hoe verbondenheid van werknemers met hun werkplek hun slaap en werkprestatie beïnvloeden. Wie piekert, slaapt slecht en wie slecht slaapt, heeft meer stress concludeert slaaponderzoekster Michelle van Laethem. Hoe doorbreek je die vicieuze cirkel? Lees het volledige artikel in het NRC

Michelle van Laethem

Over werk en slaap

Werknemers met slaapproblemen zitten in een vicieuze cirkel. Door stress hebben ze slaapproblemen en omdat ze bang zijn door hun slaapproblemen niet meer goed te functioneren, hebben ze stress. Arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem onderzocht de relatie tussen werk en slaap.

Slaapkwaliteit

Met haar onderzoek laat Michelle Van Laethem zien dat werkstress een ongunstig effect heeft op de slaapkwaliteit en dat een slechte nachtrust voorspellend is voor verhoogde werkstress. Michelle Van Laethem: ‘Het lijkt erop dat het proces een vicieuze cirkel is. Stress zorgt voor slechte slaap, en dat zorgt op zijn beurt weer voor extra werkstress.’

Tijdig bespreken

In haar proefschrift doet Michelle Van Laethem  enkele aanbevelingen voor werkgevers. Ze noemt onder andere de zorg voor een goede balans in werk-rustschema’s. Daarnaast adviseert ze de werkgevers professionele ondersteuning te zoeken bij werkstress en slaapproblemen. De werknemer adviseert ze om werkgerelateerde stress- en slaapklachten tijdig met de leidinggevende te bespreken.

Werkgevers

Een goede nachtrust lijkt misschien in eerste instantie een individuele verantwoordelijkheid van werknemers, zegt Michelle Van Laethem. “Maar ook werkgevers hebben een grote rol. Een van de belangrijkste: gun werknemers vrije tijd, en verwacht niet dat ze altijd maar bereikbaar zijn via telefoon of e-mail.”

Naar bed gaan moet je voorbereiden

Naar bed gaan moet je voorbereiden, zegt Michelle van Laethem. “Het is belangrijk om 1,5 tot 2 uur voordat je naar bed gaat, geen al te activerende dingen meer doet. Het is niet verstandig om laat op de avond nog een werkmailtje te lezen. Dat activeert de hersenen en kan leiden tot stress.”

Verantwoording Bron. Het artikel is te vinden op de website van de Radboud Universiteit. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

slaaponderzoeker Michelle van Laethem

 Workplace telepressure?

Michelle Van Laethem arbeidspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar het gebruik de invloed van het voortdurend online zijn en werkstress. Een fenomeen, dat sinds 2014 een naam heeft: workplace telepressure.

Een voorbeeld?

Een voorbeeld van ‘workplace telepressure?’ Je zit ’s avonds op de bank, als je telefoon oplicht: een werk gerelateerd appje of je hoort een bekend ‘ping’-geluid terwijl je een verslag aan het schrijven bent. Wat doe je? Lees je het bericht en reageer je meteen? kost het je dan moeite niet meteen te reageren?

Technologie en stress

Ruim zeven jaar houdt Van Laethem zich nu bezig met de invloed van werkstress op onze gezondheid. Twee jaar geleden kwam daar de rol van technologie bij, „omdat ik het interessant vind hoe hulpmiddelen zoals onze smartphone neutraal lijken, maar in onze handen toch negatieve gevolgen kunnen hebben.” 

Onderzoek naar workplace telepressure

Michelle Van Laethem arbeidspsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar workplace telepressure.Uit haar onderzoek blijkt dat de druk die we ervaren om snel op werk gerelateerde berichten te reageren, grote gevolgen kan hebben voor onze bevlogenheid in het werk, maar ook voor onze slaapkwaliteit.

Verantwoording Bron. Het volledige artikel is geschreven door Julia Cornelissen en verscheen op 10 december 2018 in het NRCWil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Slaaponderzoekster Michelle van Laethem

Interne links ‘Michelle van Laethem’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’ en ‘slaaponderzoekers.’

Slaaponderzoekers

Slaaponderzoeker zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. Logisch, want slaap is complex en de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zijn zelden eenduidig. Op de pagina slaaponderzoekers vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de belangrijkste artikelen, publicaties, boeken en interviews van verschillende nationale en internationale slaaponderzoekers.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar o.a Jim Horne, Mark Mieras, Catelijne Elzes, 

Het artikel ‘Michelle van Laethem’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. Het is onderdeel van de website slaapcursus.nl

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie