inslaapproblemen

Niet kunnen doorslapen

Niet kunnen doorslapen is bijzonder vervelend, maar niet uitzonderlijk. Er zijn veel mensen die die ’s nachts na een periode van zo’n 4 tot 5 uur te hebben geslapen enige tijd wakker liggen om wellicht tegen de ochtend nog een paar uurtjes in slaap te vallen. Niet kunnen doorslapen is een vaak gehoorde slaapklacht. Er is gelukkig iets aan te doen.

Als je pas ’s avonds of ‘s nacht je doorslaapproblemen wilt oplossen, ben je altijd te laat. Niet kunnen doorslapen is een 24-uurs probleem dat vraagt om een 24-uurs oplossing. Richt je niet alleen op de kwaliteit van de nacht, maar ook op de kwaliteit van je dag en je avond. Daar liggen de kansen om je doorslaapproblemen effectief aan te pakken. De Slaapcursus kan je daarbij helpen.

In een ontspannen sfeer kijken we op de Slaapcursus naar de wisselwerking tussen slapen en waken, want de opbouw van je dag en de invulling van je avond, zijn onlosmakelijk verbonden met je slaap: slapen en waken horen bij elkaar als dag en nacht!

We kijken we daarom niet alleen naar de avond en de nacht, maar ook naar de invulling en indeling van je dag. Neem je bijvoorbeeld wel voldoende pauzes? Neem je dagelijks een moment van rust? Belangrijk, want doe je dat niet, dan kun je ook te moe zijn om goed door te slapen! Vermoeidheid en slaperigheid zijn namelijk twee verschillende fysiologische toestanden, die elkaar in de weg kunnen staan.

Wil je meedoen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus.

Binnen één dag beter slapen

Het kan

“Slapeloosheid is op zichzelf al erg ontwrichtend voor iemands leven." zegt slaapprofessor Eus van Someren in een interview met NRC. Is er dan helemaal niets te doen aan chronische slapeloosheid? Gelukkig wel. Zo kan ik je van harte de Slaapcursus aanraden van Rob de Ron. Ook hij gaat in op het belang van pauze, rust en herstel. Baanbrekend aan zijn slaapcursus is dat hij de oplossing niet zoekt in de nacht, maar in hoe je de dag doorbrengt."
.
Kasper Jansen, sportarts, onderzoeker, powernap specialist en schrijver van 'De Powernap Paradox.'

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Niet kunnen doorslapen

Wanneer je zonder veel moeite inslaapt, maar na een aantal uren slaap wakker wordt en niet meer goed doorslaapt, spreken we van doorslaap problemen. Meestal word je wakker na de kernslaap, die zo’n vier tot vijf uur duurt. Het kan zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt.

Niet kunnen doorslapen en leeftijd

Naar mate we ouder worden hebben we minder diepe slaap nodig dan wanneer we jong zijn. Eenmaal volgroeid, zo rond de pubertijd, zien we een sterke daling van de melatonine productie. Die melatonine productie blijft gedurende ons hele leven dalen. Dit en andere factoren maken dat de slaap met het stijgen der jaren steeds minder diep gaat worden. We slapen lichter, wat maakt dat we sneller wakker worden. Eenmaal wakker is het voor sommige mensen lastig om verder te slapen.

De oorzaken van niet kunnen doorslapen

Toch liggen de oorzaken niet alleen in de veranderingen door leeftijd. Veel slechte slapers zijn van nature waakzamer en alerter dan goede slapers. Dat maakt dat ze sneller wakker worden van geluiden, maar ook van hun eigen gedachten. Slaapdeskundige Eus van Someren bevestigt dit beeld van de slechte slaper van nature zeer alerte mensen zijn.

Hersenmechanismen verschillen van goede slapers

Bepaalde hersenmechanismen van mensen die niet kunnen doorslapen, inslapen of oppervlakkig slapen, verschillen van die van goede slapers. Dat uit zich mooi in een reactietaakje. Als je goede slapers hun nachtrust ontzegt en daarna een reactietaakje laat doen, zijn ze langzaam. Sommige slapelozen daarentegen hebben juist de neiging om sneller te reageren. Ze lijken eigenlijk vierentwintig uur per dag waakzaam, alert en paraat. Niet kunnen doorslapen dan ook een 24-uurs probleem, dat vraagt om een 24-uurs benadering.

We moeten de slapeloze medemens met respect behandelen

Van Someren vindt het een mooie gedachte dat vroeger, in primitieve stammen, het misschien de slapeloze medemens was die voor het voortbestaan van onze soort zorgde. Doordat ze wakkerder zijn dan de gemiddelde mens stookten ze het vuur nog eens op als het dreigde te doven. Zo zorgden ze voor warmte en hielden zo de roofdieren op afstand. Eus van Someren: “Eigenlijk moeten we de slapeloze met respect behandelen, omdat ze misschien afstammen van de voorvaderen aan wie we ons bestaan te danken hebben”.

Niet kunnen doorslapen

“Toen Rob de Ron zijn eerste slaapcursus gaf, was hij niet zeker van zijn zaak. Wordt dit geen slome cursus met zoveel slechte slapers bij elkaar? Het omgekeerde bleek waar. De cursisten zijn juist uitzonderlijk wakkere types. Rob de Ron herkent het beeld dat ‘slaapprofessor Eus van Someren schetst van de slapeloze medemens. Van Someren vindt dat we slapeloze mensen met respect moeten behandelen omdat ze misschien afstammen van de voorouders aan wie we ons bestaan te danken hebben”.

Niet kunnen doorslapen

Eus van Someren

Slapeloosheid wordt in het wetenschapcircuit niet serieus genoeg genomen, vindt psychofysioloog Eus van Someren. ‘Dan wordt er gezegd: iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar er is echt iets aan de hand in het brein van slapelozen. Bekijk hier de TEDx lezing van Eus van Someren. 

Wanneer ben je slapeloos

Als je drie maanden lang minstens drie keer per week erg ontevreden bent over je slaap en dit je functioneren overdag dusdanig beïnvloed. Het niet kunnen dooslapen moet geen externe oorzaak hebben, zoals tijdelijke stress of de slager die beneden ’s ochtends vroeg op het hakblok begint.’

Lees het hele artikel van

Binnen één dag beter slapen

Het kan

Ik heb 1,5 week geleden de slaapcursus bijgewoond. Vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in. Iedere dag neem ik 20 min rust en luister ik naar de yoga nidra oefening. Ook neem ik pauzes. Dat werkt enorm ontspannend. Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je bedanken hiervoor, want ik was eigenlijk ten einde raad.  Meer reviews.

niet kunnen doorslapen
niet kunnen doorslapen

Ook deelnemen?

De cursus slapen kost €155. Wil je samen met iemand komen? Dan betaal je ieder €135. De cursus is van 09.30 tot 17.00 uur. Aan het eind van de cursus slapen krijg je 3 slaapoefeningen mee.

Bekijk de cursusagenda voor de  eerstvolgende cursus slapen.

niet kunnen doorslapen

Aan het Vondelpark

De cursus slapen wordt gegeven in Amsterdam in Centrum de Roos aan de P.C. Hooftstraat, net in het Vondelpark. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Na aanmelding ontvang je meer informatie. 

niet kunnen doorslapen

Veel beter

De slaapoefening doe ik elke dag .Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid.

Wil je meer reviews lezen? Klik dan op deze link.

niet kunnen doorslapen

Cursus slapen voor particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de cursus slapen voor particulieren.

niet kunnen doorslapen

Cursus slapen voor bedrijven en instellingen

Naast een cursus slapen voor particulieren geeft Rob de Ron ook workshops, lezingen en cursussen slapen voor bedrijven, (onderwijs)organisaties en (overheids)instellingen. Veel werknemers, scholieren en studenten weten met een aantal praktische handvatten al snel hun slaap te verbeteren.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

niet kunnen doorslapen

Cursus slapen online bestellen

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse cursus slapen. Vanaf 30 mei 2019 is deze curus slapen online te bestellen als boekwerk of pdf. Of je meoite hebt met inslapen of doorslapen, Deze ‘online cursus slapen’ is voor iedereen.

Wil je meer weten? Kijk op cursus slapen online.

inslaapproblemen
niet kunnen doorslapen
niet kunnen doorslapen

De pagina ‘niet kunnen doorslapen is onderdeel van de hoofdpagina ‘doorslapen medicatie’. Tot deze pagina behoren ook ‘problemen met doorslapen’ en ‘‘moeite met doorslapen’, ‘niet doorslapen volwassenen’ en ‘niet doorslapen.’ Deze pagina van van de slaapcursus en voor het laatst bijgewerkt in april 2019.

Moeilijk inslapen