Slaapdeskundige Peter Meerlo

Peter Meerlo

Peter Meerlo is universitair docent neurobiologie en verbonden aan de Universiteit van Groningen. Peter Meerlo is gespecialiseerd in slaap en circadiane ritmiek.

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en boeken en interviews over, met en van slaapdeskundige Peter Meerlo.

Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Hans Hamburger en Ton Coenen behoren tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Wil je meer weten over Nederlandse slaapdeskundigen?

Klik dan op onderstaande link. 

Jaap Lancee

Peter Meerlo is universitair docent neurobiologie en verbonden aan de Universiteit van Groningen. Hij is gespecialiseerd in slaap en circadiane ritmiek. Peter Meerlo (1966) studeerde in 1991 af als bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1997 promoveerde hij aan diezelfde universiteit in de biologie van hersenen en gedrag. Vervolgens heeft hij als postdoc in Chicago gewerkt, waarna hij in 2002 terugkeerde naar Groningen.

Peter Meerlo

‘Neem slaap serieus’

In vergelijking met de afgelopen eeuwen is de moderne mens steeds minder gaan slapen. Door onze drukke werkzaamheden zijn we meer en meer gaan beknibbelen op onze nachtrust. Helaas, volgens Neurobioloog Peter Meerlo. Groningse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat de gevolgen van slaaptekort op lange termijn zeer schadelijk zijn. Peter Meerlo pleit er daarom voor om ons slaapgedrag serieuzer te gaan nemen.

Minder slaap? Daar is de mens niet op gebouwd

De gevolgen van langdurig slaapgebrek zijn al merkbaar bij dagelijks een uurtje te weinig, zegt neurobioloog Peter Meerlo. De cognitieve functies gaan achteruit met alle gevolgen van dien. „Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen, achteruitgang in motorisch reacties, en ongeremder, emotioneler gedrag.”

Minder wakkere werknemers

Behalve effecten op de gezondheid hangt er aan problemen met slapen ongetwijfeld een flink prijskaartje wat betreft de economische gevolgen, aldus neurobioloog Peter Meerlo. „Ik kan er geen getal bij noemen, maar denk alleen al aan minder alerte werknemers en bedrijfsongelukken.”

Op minder slaap zijn we niet gebouwd

De bioloog waarschuwt ervoor dat slaap niet het sluitstuk van de 24-uurs economie mag zijn. „Het kan eenvoudig niet zo zijn dat we denken: oh, dan slapen we maar wat minder. Daar zijn we niet op gebouwd.”

Verantwoording Bron. Bovenstaande tekst is een samenvatting van een artikel van de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Slaapdeskundige Peter Meerlo

Peter Meerlo

 

Slaaptekort kan leiden tot depressie

Groningse onderzoekers hebben ontdekt dat de gevolgen van slaaptekort op lange termijn zeer schadelijk kunnen zijn. Neurobioloog Peter Meerlo van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘Ons onderzoek laat nu zien dat chronisch slaaptekort leidt tot veranderingen in de hersenen die je ook kunt waarnemen bij depressie.’

Gewend geraakt aan vermoeidheid

‘Een groot deel van de mensen slaapt niet genoeg; vijf à zes uur per nacht en soms nog minder,’ constateert Meerlo. ‘Vaak denkt men dat in het weekend wel weer in te halen.’ Veel mensen met een chronisch slaaptekort leren ook met de vermoeidheid om te gaan. Ze wennen eraan. Meerlo en zijn collega Viktor Román wilden echter weten of langdurig slaaptekort op de lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben.

Hersteltijden

Ook blijkt uit het onderzoek dat de hersteltijd van een slaaptekort veel langer is dan gedacht. ‘Ratten die een week lang slecht slapen, hebben ook een week nodig om weer volledig te herstellen. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de hersteltijden zijn van langere periodes van slaaptekort.

 

Verantwoording Bron. Bovenstaande tekst is een samenvatting van een artikel van de Rijks Universiteit Groningen (RUG). Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Slaapdeskundige en slaaponderzoeker professor Ton Coenen

Interne links ‘Peter Meerlo’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’ 

Slaapdeskundigen

De hoopagina ‘slaapdeskundigen’ bevat samenvattingen van artikelen, publicaties, boeken, interviews en lezingen van Nederlandse slaapdeskundigen en slaaponderzoekers die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap en slaapstoornissen. Met hun artikelen, publicaties, boeken, interviews hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar andere Nederlandse  slaapdeskundigen en slaaponderzoekers als: Gerard KerkhofIngrid Verbeek, Hans Hamburger, Ton Coenen, Stefan Lucius, Peter Meerlo, Michelle van Laethem, Jaap Lancee, 

Het artikel ‘Peter Meerlo’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. Deze pagina maakt onderdeel uit van de website van de Slaapcursus

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie