Problemen met doorslapen

Bij problemen met doorslapen slaap je wel goed in, maar ontwaak je na enige tijd en lig je daarna lange periodes wakker. Als je daardoor een slaaptekort opbouwt en je overdag niet fit voelt, spreek je van doorslaapproblemen. Bij problemen met doorslapen dommel je af en toe weg en weet je soms niet zeker of je wel of niet geslapen hebt. Het kan ook zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt. Naast problemen met doorslapen zijn er ook mensen die te vroeg wakker worden. Ze ontwaken elke nacht rond een relatief vaste tijd en zijn daarna echt wakker.

Problemen met doorslapen kunnen ontstaan doordat een gevoel van behaaglijkheid en comfort ontbreekt. In plaats van te genieten van je bed en de nachtelijke rust, lig je te denken. Slaapdeskundige Eus van Someren meent dat de orbito prefrontale cortex, een gebied in je hersenen dat o.a verantwoordelijk is voor een gevoel van comfort, deze sensatie onvoldoende registreert, bij mensen die problemen met doorslapen hebben. Hij vertelt hierover in zijn TEDX lezing van november 2012

Problemen met doorslapen

Wanneer je zonder veel moeite inslaapt, maar na een aantal uren slaap wakker wordt en daarna ongewild wakker ligt, spreken we van doorslaapproblemen. Meestal word je wakker na de kernslaap, die zo’n vier tot vijf uur duurt. Bij problemen met doorslapen kan het zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt.

Problemen met doorslapen en leeftijd

Naar mate we ouder worden hebben we minder diepe slaap nodig dan wanneer we jong zijn en ons lichaam nog volwassen moet worden. Eenmaal volgroeid, zo rond de pubertijd, zien we een sterke daling van de melatonine productie. Die melatonine productie blijft gedurende ons hele leven dalen. Dit en andere factoren maken dat de slaap met het stijgen der jaren steeds minder diep gaat worden. Deze oppervlakkige slaap maakt dat we sneller wakker worden problemen met doorslapen krijgen.

Oorzaken bij problemen met doorslapen

Hoe komt het eigenlijk dat je, terwijl je op de bank een boek leest of tv kijkt, wel slaperig wordt, maar zodra je in bed ligt klaarwakker bent? Om dat te begrijpen, moeten we naar ons brein kijken. Slaap is voor ons brein bijzonder belangrijk. Het kan niet zonder. Daarom initieert ons brein de slaap als het daaraan toe is. Het is de initiator en tegelijkertijd de grootverbruiker. Slapen is voor het brein en door het brein. Toch heeft het ons lichaam nodig om te ontspannen en in slaap te vallen …

Slaap zit diep verstopt in ons brein

Slaapfuncties zetelen diep in onze hersenen, in onze hersenstam en het limbisch systeem. Deze dieper liggende hersengebieden zijn voor onze intelligentie, die zetelt in de neocortex, moeilijk bereikbaar. Daarom heeft het weinig zin om, wanneer je problemen hebt met doorslapen,  tegen jezelf te zeggen: “ik moet nu echt gaan slapen, anders ben ik morgen niet fit”. Welke verstandige opmerkingen je ook maakt en wat je ook tegen jezelf zegt … het werkt niet. Als ons intelligente brein gezag zou hebben over de primitievere delen, dan zou niemand doorslaapproblemen hebben.

Een slecht huwelijk

Antonio Damasio, een Portugees neuroloog en werkzaam in Amerika, noemt de moeizame communicatie tussen beide hersendelen ‘een slecht huwelijk’. Ze luisteren niet naar elkaar. Met je intelligentie kun je dus wel zeggen dat er niets aan de hand is enhet verstandig is om goed door te slapen, maar in je diepere brein gaat er ongemerkt een alarm af. Het bed voelt als een gebied waar iets plaats vindt, dat moeilijk en lastig is …  een soort examenvrees maakt je brein wakker en alert.

Problemen met doorslapen? Tips werken niet

Doorslaapproblemen tips werken niet. Vreemd genoeg raak je door het toepassen van allerhande doorslaapproblemen tips nog verder in de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Het grote verschil tussen een goede slaper en een slechte slaper, is dat de goede slaper niets doet om beter te slapen en de slechte slaper van alles doet. Het limbische systeem ziet al die extra moeite die je doet om in slaap te vallen juist als ‘waarschuwingen’. Waarom moet jij iets extra’s doen om beter te slapen? Slecht werkende doorslaapproblemen tips brengen je van de wal in de sloot en lossen je problemen met doorslapen niet echt op. Dit ondermijnt onbewust je vertrouwen in een gezonde nachtrust.

Je slaap- en waakritme horen bij elkaar als dag en nacht

Vreemd genoeg moeten we ons probleem met doorslapen niet vanuit ons brein, maar vanuit het lichaam oplossen. Niet wanneer ons hoofd rustig is, maar wanneer ons lichaam rustig is, herstelt zich de gezonde slaap. Yoga Nidra maakt het lichaam rustig. Het brein volgt. Op de slaapcursus leer je een slaapoefening op basis van Yoga Nidra. Na de cursus krijg je drie slaapoefeningen voor thuis. Daarmee kun je meteen je problemen met doorslapen aanpakken. Daarnaast kijken we ook naar de opbouw van je dag en de invulling van je avond, want je slaap- en waakritme horen bij elkaar als dag en nacht. Je krijgt een aantal duidelijk handvatten om je waakritme te verbeteren. Met deze praktische handvatten, die je zonder veel moeite in je dagelijks leven kunt toepassen én de slaapoefeningen, kun je direct aan de slag.

Problemen met inslapen

Problemen met doorslapen

Problemen met doorslapen kunnen bijzonder vervelend zijn, zeker als je de volgende dag weer op tijd op moet staan. Bij problemen met doorslapen slaap je wel goed in, maar ontwaak je na enige tijd en lig je daarna lange periodes wakker. Als je daardoor een slaaptekort opbouwt en je overdag niet fit voelt, spreek je van doorslaapproblemen. Bij problemen met doorslapen dommel je af en toe weg en weet je soms niet zeker of je wel of niet geslapen hebt. Het kan ook zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt.

Als je pas ’s avonds of ‘s nacht je problemen met inslapen wilt oplossen, dan ben je altijd te laat. Problemen met doorslapen zijn 24 uurs problemen die vragen om 24 uurs oplossingen. Richt je daarom niet uitsluitend op de kwaliteit van de nacht, maar ook op de kwaliteit van je dag en je avond. Juist daar liggen de kansen om je problemen met doorslapen effectief aan te pakken.

In een ontspannen sfeer kijk op de Slaapcursus  onder andere naar de wisselwerking tussen slapen en waken, want de opbouw van je dag en de invulling van je avond, zijn onlosmakelijk verbonden met je slaap: slapen en waken horen bij elkaar als dag en nacht!

Op de Slaapcursus kijken we daarom niet alleen naar de avond en de nacht, maar ook naar je volledige dagindeling. Neem je bijvoorbeeld wel voldoende pauzes? Neem je dagelijks een moment van rust? Belangrijk, want doe je dat niet, dan kun je ook te moe zijn om te slapen! Op de Slaapcursus leer je daarom niet hoe je uitgerust kunt ontwaken, maar hoe je uitgerust kunt gaan slapen …

Wil je meedoen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus.

Problemen met doorslapen (1)

Bij problemen met doorslapen slaap je wel goed in, maar ontwaak je na enige tijd en lig je daarna lange periodes wakker. Als je daardoor een slaaptekort opbouwt en je overdag niet fit voelt, spreek je van doorslaapproblemen. Bij problemen met doorslapen dommel je af en toe weg en weet je soms niet zeker of je wel of niet geslapen hebt. Het kan ook zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt. Naast problemen met doorslapen zijn er ook mensen die te vroeg wakker worden. Ze ontwaken elke nacht rond een relatief vaste tijd en zijn daarna echt wakker.

 Een gemis aan het gevoel van comfort

Problemen met doorslapen kunnen ontstaan doordat een gevoel van behaaglijkheid en comfort ontbreekt. In plaats van te genieten van je bed en de nachtelijke rust, lig je te denken. Slaapdeskundige Eus van Someren meent dat de orbito prefrontale cortex, een gebied in je hersenen dat o.a verantwoordelijk is voor een gevoel van comfort, deze sensatie onvoldoende registreert, bij mensen die problemen met doorslapen hebben. Hij vertelt hierover in zijn TEDX lezing van november 2012

Ontwaken na de kernslaap

Wanneer je zonder veel moeite inslaapt, maar na een aantal uren slaap wakker wordt en daarna ongewild wakker ligt, spreken we van doorslaapproblemen. Meestal word je wakker na de kernslaap, die zo’n vier tot vijf uur duurt. Bij problemen met doorslapen kan het zijn dat je tegen de ochtend weer in slaap valt.

Problemen met doorslapen en leeftijd

Naar mate we ouder worden hebben we minder diepe slaap nodig dan wanneer we jong zijn en ons lichaam nog volwassen moet worden. Eenmaal volgroeid, zo rond de pubertijd, zien we een sterke daling van de melatonine productie. Die melatonine productie blijft gedurende ons hele leven dalen. Dit en andere factoren maken dat de slaap met het stijgen der jaren steeds minder diep gaat worden. Deze oppervlakkige slaap maakt dat we sneller wakker worden problemen met doorslapen krijgen.

Lees verder onder de afbeelding en de review.

Problemen met doorslapen

Binnen één dag beter slapen

Het kan

Ik heb 1,5 week geleden de slaapcursus bijgewoond. Vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in. Iedere dag neem ik 20 min rust en luister ik naar de yoga nidra oefening. Ook neem ik pauzes. Dat werkt enorm ontspannend. Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je bedanken hiervoor, want ik was eigenlijk ten einde raad.  Meer reviews.

Problemen met inslapen

Problemen met doorslapen (2)

Oorzaken bij problemen met doorslapen

Hoe komt het eigenlijk dat je, terwijl je op de bank een boek leest of tv kijkt, wel slaperig wordt, maar zodra je in bed ligt klaarwakker bent? Om dat te begrijpen, moeten we naar ons brein kijken. Slaap is voor ons brein bijzonder belangrijk. Het kan niet zonder. Daarom initieert ons brein de slaap als het daaraan toe is. Het is de initiator en tegelijkertijd de grootverbruiker. Slapen is voor het brein en door het brein. Toch heeft het ons lichaam nodig om te ontspannen en in slaap te vallen …

Slaap zit diep verstopt in ons brein

Slaapfuncties zetelen diep in onze hersenen, in onze hersenstam en het limbisch systeem. Deze dieper liggende hersengebieden zijn voor onze intelligentie, die zetelt in de neocortex, moeilijk bereikbaar. Daarom heeft het weinig zin om, wanneer je problemen hebt met doorslapen, tegen jezelf te zeggen: “ik moet nu echt gaan slapen, anders ben ik morgen niet fit”. Welke verstandige opmerkingen je ook maakt en wat je ook tegen jezelf zegt … het werkt niet. Als ons intelligente brein gezag zou hebben over de primitievere delen, dan zou niemand doorslaapproblemen hebben.

Een slecht huwelijk

Antonio Damasio, een Portugees neuroloog en werkzaam in Amerika, noemt de moeizame communicatie tussen beide hersendelen ‘een slecht huwelijk’. Ze luisteren niet naar elkaar. Met je intelligentie kun je dus wel zeggen dat er niets aan de hand is en het verstandig is om goed door te slapen, maar in je diepere brein gaat er ongemerkt een alarm af. Het bed voelt als een gebied waar iets plaats vindt, dat moeilijk en lastig is …  een soort examenvrees maakt je brein wakker en alert.

Problemen met doorslapen? Slaaptips werken niet

Vreemd genoeg raak je door het toepassen van allerhande doorslaapproblemen tips nog verder in de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Het grote verschil tussen een goede slaper en een slechte slaper, is dat de goede slaper niets doet om beter te slapen en de slechte slaper van alles doet. Het limbische systeem ziet al die extra moeite die je doet om in slaap te vallen juist als ‘waarschuwingen’. Waarom moet jij iets extra’s doen om beter te slapen? Niet functionele slaaptips en slaapadviezen brengen je van de wal in de sloot en lossen je problemen met doorslapen niet echt op. Dit ondermijnt onbewust je vertrouwen in een gezonde nachtrust.

Je slaap- en waakritme horen bij elkaar als dag en nacht

Vreemd genoeg moeten we ons probleem met doorslapen niet vanuit ons brein, maar vanuit het lichaam oplossen. Niet wanneer ons hoofd rustig is, maar wanneer ons lichaam rustig is, herstelt zich de gezonde slaap. Yoga Nidra maakt het lichaam rustig. Het brein volgt. Op de slaapcursus leer je een slaapoefening op basis van Yoga Nidra. Na de cursus krijg je drie slaapoefeningen voor thuis. Daarmee kun je meteen je problemen met doorslapen aanpakken. Daarnaast kijken we ook naar de opbouw van je dag en de invulling van je avond, want je slaap- en waakritme horen bij elkaar als dag en nacht. Je krijgt een aantal duidelijk handvatten om je waakritme te verbeteren. Met deze praktische handvatten, die je zonder veel moeite in je dagelijks leven kunt toepassen én de slaapoefeningen, kun je direct aan de slag.

Problemen met inslapen

Cursus slapen voor particulieren

Heb je problemen hebt met doorslapen, moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker en kun je daarna de slaap niet meer vatten? Beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag. Hoe je dat aanpakt? Op de slaapcursus vertel ik je er graag meer over.

Lees hieronder meer over de cursus slapen voor particulieren.

Problemen met inslapen

Cursus slapen voor bedrijven en instellingen

Naast een cursus slapen voor particulieren geeft Rob de Ron ook workshops, lezingen en cursussen slapen voor bedrijven, (onderwijs)organisaties en (overheids)instellingen. Veel werknemers, scholieren en studenten weten met een aantal praktische handvatten al snel hun slaap te verbeteren.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Problemen met inslapen

Cursus slapen online bestellen

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse cursus slapen. Vanaf 30 mei 2019 is deze curus slapen online te bestellen als boekwerk of pdf. Of je meoite hebt met inslapen of doorslapen, Deze ‘online cursus slapen’ is voor iedereen.

Wil je meer weten? Kijk op cursus slapen online.

Binnen één dag beter slapen

Het kan

“Slapeloosheid is op zichzelf al erg ontwrichtend voor iemands leven." zegt slaapprofessor Eus van Someren in een interview met NRC. Is er dan helemaal niets te doen aan chronische slapeloosheid? Gelukkig wel. Zo kan ik je van harte de Slaapcursus aanraden van Rob de Ron. Ook hij gaat in op het belang van pauze, rust en herstel. Baanbrekend aan zijn slaapcursus is dat hij de oplossing niet zoekt in de nacht, maar in hoe je de dag doorbrengt."
.
Kasper Jansen, sportarts, onderzoeker, powernap specialist en schrijver van 'De Powernap Paradox.'

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie
Problemen met inslapen

Ook deelnemen?

De cursus slapen kost €155. Wil je samen met iemand komen? Dan betaal je ieder €135. De cursus is van 09.30 tot 17.00 uur. Aan het eind van de cursus slapen krijg je 3 slaapoefeningen mee.

Bekijk de cursusagenda voor de  eerstvolgende cursus slapen.

Problemen met inslapen

Aan het Vondelpark

De cursus slapen wordt gegeven in Amsterdam in Centrum de Roos aan de P.C. Hooftstraat, net in het Vondelpark. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Na aanmelding ontvang je meer informatie. 

Problemen met inslapen

Veel beter

De slaapoefening doe ik elke dag .Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid.

Wil je meer reviews lezen? Klik dan op deze link.

inslaapproblemen

De pagina ‘problemen met doorslapen’ is onderdeel van de hoofdpagina doorslaapproblemen . Tot deze pagina behoren ook ‘moeite met doorslapen’ en ‘niet kunnen doorslapen.‘ Deze pagina van van de slaapcursus en voor het laatst bijgewerkt in april 2019.

Problemen met inslapen