Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Reviews

Hoe hebben anderen de Slaapcursus ervaren? Lees hier hun reviews.

Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie
Esma Toraman, Christel en Joachim uit de aflevering met Sophie Hilbrand namen net als heel veel anderen deel aan de Slaapcursus. Lees hier hun reviews.
Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie
“Met mijn slaap gaat het veel beter dan voorheen. Ik ben je dankbaar en waarder je hulp enorm.”  Esma Toraman (Studente uit de aflevering met Sophie)

Ik slaap spectaculair beter

Ik heb 1 november een slaapcursus bij je gedaan in Den Haag. Ik doe iedere dag je slaapmeditatie en vanaf dag 1 slaap ik spectaculair veel beter! De slaappillen heb ik niet meer gebruikt. Ik slaap nog wel veel korte cycli (waarschijnlijk van 1,5 uur 😉 achter elkaar en niet in 1 ruk door, maar dit is voor mij een verschil van dag en nacht (letterlijk)

Hartelijk bedankt voor je hulp. Ik zal je zeker aanraden aan andere slechte slapers.

Heldere cursus

Dank je wel voor je mail. Ik heb niets dan lof voor je slaapcursus. Het was interessant, leerzaam, logisch, boeiend en heel begrijpelijk; dit alles door jou op een prettige manier gebracht. Ik heb dus ten volle genoten van de dag en nu het praktijk brengen van het geleerde en dat helpt!

Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik heb pauzes ingelast en wissel mijn mentale activiteiten vaker af met fysieke activiteiten. De beloning is een voldaan gevoel. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid. De slaapoefening doe ik een keer per dag en het effect is heeeeel positief.

De rituelen om maar te kunnen slapen zoals lezen, telefoneren, televisie kijken in bed en de slaappil afgeschaft. De eerste dagen kostte me dit moeite maar vanaf vrijdag val ik vrij vlug in slaap, en slaap dan 4-5 uren aan een stuk en daarna nog twee kleine slaapjes. Ik lig ook niet meer dan acht uur in bed. Dat was voorheen soms 12 uur om maar “uit te rusten” Wat mij ook helpt is dat mijn dochter en ik samen de cursus gevolgd hebben zodat we elkaar kunnen motiveren en het geleerde kunnen bespreken.

Ik zou heel graag nieuwe slaapoefeningen willen ontvangen om ze af te wisselen. Als het kan zou je dan het bestand via Wetransfer naar me toe kunnen sturen? Rob nogmaals bedankt voor je heldere cursus want ik zit al voor 75% op de goede weg.

Ik hou van praktisch

Op 31 januari volgde ik jouw slaapcursus. Ik moet zeggen dat ik een beetje over mijn vooroordelen moest stappen om me aan te melden, zeker bij de Roos. Ik raak soms geïrriteerd van allerlei “spirituele” dingen. Ik hou van praktisch zal ik maar zeggen en was bang dat de slaapcursus zweverig zou zijn. Misschien weer iemand die zegt dat je moet stoppen met piekeren en dat mediteren kan helpen.

Gelukkig was het zeer praktisch en wetenschappelijk goed onderbouwd. Je voorbeelden over de batterijtjes in je hersenen, het biologische dagritme, waren zeer duidelijk. Ik vond het ook goed dat je al tijdens de cursus die pauzes introduceerde. Daarmee benadrukte je het belang van pauzes voor de slechte slapers. 

Ik dacht in het begin: nu alweer pauze, we kunnen nog wel even door toch, dan zijn we eerder klaar. Maar zo werd in mij het echte besef wakker dat ik inderdaad altijd op mijn werk doordender van 8 tot 5 en dat daar voor mij waarschijnlijk het primaire probleem ligt.

Nu ik mijn dagen anders aanpak merk ik dat ik duidelijk beter ben gaan slapen. Dat voelt goed! Ook was het een eye-opener dat je vertelde dat die lijstjes van dingen die ik moet doen om beter te slapen tot op heden niet hebben gewerkt en zelfs bijdragen aan het slaapprobleem! Het loslaten van de lijstjes en de rituelen viel aanvankelijk niet mee, maar zonder al die lijstjes is het toch eenvoudiger Rob! Ik slaap sinds de cursus echt beter.

Ik ben blij dat je zo praktisch en concreet bleef. Bedankt!

Review 15

Merkbaar beter

Inmiddels zijn we een paar weken verder. Hoewel ik nog steeds niet zo goed slaap als vroeger, voor de slapeloosheid begon, gaat het merkbaar beter. Voor een heel groot deel dankzij jouw cursus, daar ben ik van overtuigd! Van hooguit twee tot drie uur per nacht, slaap ik nu vaak zes uur achter elkaar. Dat is al beter vol te houden. En ik slaap weer veel makkelijker in. M’n hersenen beginnen er kennelijk weer een beetje aan te wennen dat dit normaal is ;-).

Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen, heb ik het gevoel. Belangrijk is natuurlijk: luisteren naar mezelf. Proberen te voelen waar in m’n ‘cyclus’ ik zit. Daar m’n dagritme en werkzaamheden op afstemmen, maar wat volgens mij het allerbelangrijkst is: de dagelijkse slaapmeditatie. Wat goed en wat heerlijk. Bewuste rust.

Ik merk dat ik me dan ook echt helemaal kan ontspannen. En dat ik er steeds beter in word. De slaapmeditatie is echt onderdeel van m’n dag geworden en ik geniet er intens van en voel me er beter door. Dat is niet niks!

Behalve rustige avonden, veel lezen etc, geen pilletjes/middeltjes/ritueeltjes meer. Steeds meer terug naar normaal. Ik hoop overigens wel ook nog de stap weer te kunnen maken naar een uur of zeven/acht ononderbroken slaap… We zullen zien. Ik wil je heel hartelijk danken voor wat je me hebt gegeven. Dat neem ik de rest van m’n leven mee.

Zou je me nog wat nieuwe slaapmeditaties willen sturen? Ik kan de drie van het cd-tje inmiddels dromen…

Het leven is minder ingewikkeld

Goed dat je navraag doet. Het gaat een stuk beter wat slapen betreft! Dat is echt heel fijn! Ik merk dat een paar keer per dag een meditatie moment inlassen me echt helpt om een rustiger hoofd te hebben ’s nachts. Ook de inzichten dat rust niet volledig van de nacht moet afhangen geeft een bepaalde kalmte in lijf en hoofd.

Slapeloze nachten heb ik niet vaak meer, er is dan meestal een reden en dat is dan toch minder irritant!

Wat een energie en rust je krijgt van slapen was ik een beetje vergeten …. nu weet ik het gelukkig weer, het leven is dan echt een stuk minder ingewikkeld.

Ik wens je een goede zomer, hartelijke groet van een wakker mens!

Ik slaap er goed op

Dank voor de inspirerende slaapcursus. Na 3 weken nonstop slaappillen, heb ik ze na je cursus niet meer gebruikt, ben ik rustig aan weer koffie en een wijntje gaan drinken en ben ik minder gaan hangen in het wel of niet slapen. Ik ben er inderdaad achter dat de oplossing in de dag zit. Inmiddels een eerste week verder en van de 7 dagen er 5 prima geslapen. Voelt goed. We hebben in de toekomst ongetwijfeld nog contact. Nog enkele tips van mij uit …

Je moet extra benadrukken dat de slaapoefeningen zeer waardevol zijn!. Ik doe het 2 keer per dag en daarna voel ik me echt een stuk beter, ik ben duidelijk minder vermoeid en slaap er goed op!

Je moet wellicht de vrijblijvendheid en de ontspannen sfeer van de cursus meer benadrukken. Omdat ik in de veronderstelling was dat het allemaal nogal ‘zweverig en zwaar’ zou zijn, twijfelde ik of ik me wel op zou geven. Gelukkig heb ik het gedaan!

Het was top! Thanks voor de goede zorgen.

Een cadeauTJE

Na een goede, uitgeruste nacht zou ik je graag nogmaals hartelijk willen danken voor je super cursus. Gisteravond heb ik meteen al je adviezen opgevolgd: 2 uur rustig de dag afgebouwd, vannacht niet gemekkerd bij het wakker worden rond 3en ;-), al je technieken toegepast.

Kortom: dit is niet een cadeauTJE, dit is echt een cadeau dat ik velen zal aanraden zichzelf op te trakteren.

PS: Bedankt voor het snelle toezenden van de Power point, oefeningen en literatuurlijst!

Begrip voor mijn slapeloze nachten

Beste Rob,

Dank je wel voor het toezenden van de yoga nidra oefeningen en de cursus op papier. Hieronder stuur ik je mijn feedback van afgelopen zaterdag. Ik wil nog even aangeven dat ik respect heb voor het feit dat je deze dag zo rustig en prettig hebt gegeven. Dank hiervoor!

Een openbaring om te horen dat er te veel druk op de nacht ligt en dat er andere, betere manieren zijn om hier mee om te gaan. De dag vloog voorbij. Dit vooral door de prettige manier van overdragen door Rob. Uitleg over het brein gaf inzichten en begrip voor mijn slapeloze nachten. Dit helpt al veel in de praktijk.

Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Rob draagt de cursus op een hele positieve betrokken manier. Daarnaast krijgt iedereen die dat wil de ruimte om een stukje verhaal te doen, zonder dat dit te veel tijd in beslag neemt en zonder dat dit de overhand krijgt op een dag. Ik heb ervan genoten en van geleerd. Ik gebruik dagelijks met veel plezier de oefeningen. Dank je wel Rob!

slaap

Slaapoefeningen

Dank je wel voor het toezenden van de slaapoefeningen en de cursus op papier. Hieronder stuur ik je mijn feedback. Ik wil nog even aangeven dat ik respect heb voor het feit dat je deze dag zo rustig en prettig hebt gegeven. Dank hiervoor!

Een openbaring om te horen dat er te veel druk op de nacht ligt en dat er andere, betere manieren zijn om hier mee om te gaan. De dag vloog voorbij. Dit vooral door de prettige manier van overdragen door Rob. Uitleg over het brein gaf inzichten en begrip voor mijn slapeloze nachten. Dit helpt al veel in de praktijk.

Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Rob draagt de cursus op een hele positieve betrokken manier. Daarnaast krijgt iedereen die dat wil de ruimte om een stukje verhaal te doen, zonder dat dit te veel tijd in beslag neemt en zonder dat dit de overhand krijgt op een dag.

Ik heb ervan genoten en van geleerd. Ik gebruik met veel plezier de slaapoefeningen. Dank je wel Rob!

Kater van parkeerbon

Allereerst wil ik je bedanken voor de geweldige dag j.l. zaterdag, (met als kleine kater de parkeer kosten groot 60 euro). Met de gedachten, om het na de pauze voor gezien te houden, kwam ik naar de cursus, maar het was zo interessant, dat ik het jammer vond, dat het afgelopen was.

Ik ben al geruime tijd een zeer slechte slaper, vroeger was ik geen goede slaper (te alert  maar zoals ik reeds op de cursus vertelde, sinds ik s’ nachts moet plassen, heb ik heel vaak het probleem, dat ik daarna niet meer inslaap. De laatste tijd heb ik er overdag heel veel last van (duizelig, watten hoofd)

Het goed nieuws is, dat ik sinds ik de slaapoefening 1 of 2 x per dag doe, van de 4 nachten er 3 veel beter heb geslapen! Nu weet ik dat een zwaluw geen zomer maakt, maar er zijn er reeds 3, dus ik ben zeer positief gestemd over m’n slaap toekomst.

Mijn lijst van pogingen om m’n slaap te verbeteren is eindeloos: acupunctuur, homeopathie, mindfullness, yoga, melantonine, slaaptabletten, mirtazepine (1 mg), THC olie, enz. Enz., oh ja  ook nog in 2010 bij centrum voor geneeskunde Kempenhaege geweest voor een hersenactiviteiten onderzoek, alles zonder enkele vorm van resultaat, dus je begrijpt hoe ik me nu voel!

Dus nogmaals van harte dank voor je Slaapcursus.

Tweede keer

Nog enorm bedankt voor de prettige manier, waarop jij de cursus geeft. Het was voor mij wederom erg interessant, zelfs voor de tweede keer. Jouw cursus is de redding voor mijn slaapproblemen geweest.

Vraagje, ik doe trouw elke avond jouw slaapoefening en dit werkt goed. Tijdens de cursus, vertelde je, dat je met een paar nieuwe slaapoefeningen bezig bent, hiervoor hou ik mij van harte aanbevolen. Ik heb heel internet (youtube) afgezocht,  geen enkele stem kan bij mij enig effect brengen, behalve dan jouw stem.

Nog een heel gelukkig nieuwjaar,

Geen gegraaf in verleden

Ik heb de slaapcursus heel positief ervaren. Het verhaal op de website sprak me onmiddellijk al aan: eenvoud. Geen direct gegraaf in verleden, maar kijken hoe je het probleem in het hier en nu op een natuurlijke manier kunt oplossen. Alleen de gedachte aan deelname gaf al meer rust.

De rust en eenvoud zetten zich door in je presentatie, heel prettig. De informatie is interessant en motiverend. Rust zoeken gedurende de dag, had ik zelf ook wel bedacht, maar niet op deze manier. De volgend informatie motiveert daarbij:

  • Afvalstoffen verwijderen d.m.v. pauzes
  • Rustmomenten in het ‘adrenaline-dal’
  • Variatie voor de hersenen om diep te slapen
  • Onrustige benen, geef ze de kans de adrenaline af te voeren door beweging
  • Afwisseling van activiteit (pauzes)

Ik heb de slaapoefeningen zo goed mogelijk gedaan, 1x, als ik moet werken, om 17 uur en 2x als ik thuis ben 14 en 17 uur en daarnaast pauzes (die je het makkelijkst vergeet) Mijn inslaaptijd is nu al minder dan een uur, Ik lig dan al te dommelen. Ook kan ik nu beter stil liggen (normaal erg onrustig, stroomstootjes e.d). Afgelopen nacht er toch even uit geweest, daarna weer snel ingeslapen. Al met al een goede score.

In de cursus deed je de slaapoefening ook met het woord stilte er in. Het is natuurlijk geen wezenlijk andere oefening, maar dat vond ik toch erg mooi eigenlijk. Jammer dat die niet bij de drie oefeningen zit die je ons hebt toegezonden.

Door op een nieuwe manier te kijken en het nu anders aan te pakken, ben ik eindelijk op de goede weg. Heel hartelijk bedankt!

Zonder poespas

Zeven dagen na de slaapcursus hebben mij al veel gegeven!! Een paar heerlijke nachten slaap en een eerste dag met rustmomenten (‘cadeautjes’) die ik mezelf gun. Pauze en rustmomenten in de werkdag zijn deze week niet altijd gelukt, maar ik had mijn agenda vorige week al bepaald en toen had ik nog geen discipline in rust en pauze, maar dat gaat lukken!!!!

Ik heb genoten van de dag, van jouw manier van werken, zonder poespas en betrokken bij alle deelnemers, dank je wel daarvoor! De kracht van de training zit hem in mijn beleving in een bewustwording dat dag en nacht bij elkaar horen. De oplossing verleggen naar de dag en daarvoor duidelijke handvatten geven, werkt voor mij bijzonder goed. 

Dank nogmaals voor de mooie training, de fijne slaapoefeningen en je oprechte betrokkenheid!

Slaapoefeningen  waardevol

Dank voor de inspirerende slaapcursus. Na 3 weken nonstop slaappillen, heb ik ze na je cursus niet meer gebruikt, ben ik rustig aan weer koffie en een wijntje gaan drinken en ben ik minder gaan hangen in het wel of niet slapen. Ik ben er inderdaad achter dat de oplossing in de dag zit. Inmiddels een eerste week verder en van de 7 dagen er 5 prima geslapen. Voelt goed. We hebben in de toekomst ongetwijfeld nog contact. Nog enkele tips van mij uit …

– Je moet extra benadrukken dat de slaapoefeningen zeer waardevol zijn!. Ik doe het 2 keer per dag en daarna voel ik me echt een stuk beter, ik ben duidelijk minder vermoeid en slaap er goed op!

– Je moet wellicht de vrijblijvendheid en de ontspannen sfeer van de cursus meer benadrukken. Omdat ik in de veronderstelling was dat het allemaal nogal ‘zweverig en zwaar’ zou zijn, twijfelde ik of ik me wel op zou geven. Gelukkig heb ik het gedaan!

Het was top! Thanks voor de goede zorgen.

slaap

Slaapmeditatie erg goed 

Het is inmiddels al weer enige tijd geleden dat ik de slaapcursus heb gevolgd. De effecten zijn me daardoor duidelijk geworden. In de nacht lig ik veel minder lang wakker en ik beoordeel mijn slaap nu als voldoende. De slaapmeditatie doe ik vrijwel iedere dag aan het eind van de middag of aan het begin van de avond. Het is goed in te passen omdat het maar een kwartier neemt.

De slaapmeditatie zit erg goed in elkaar. Het is gemakkelijk om mijn aandacht bij de oefening te houden en ik merk al snel dat ik me ontspan. Dit kan ik ’s nachts vaak goed terughalen.

Het voorgesprek was fijn. Ook de filmpjes en de opdrachten droegen bij aan een goede focus en begrip van de slaapcursus. Ook de lijstjes vind ik goed als voorbereiding op een verandering in het denken over het slaapprobleem. De uitleg over het slaap-waakritme was heel verhelderend en geruststellend. Het maakt dat ik het wakker liggen nu gemakkelijker accepteer. Denken aan het woord comfortabel dat je benadrukte en verklaarde, helpt me goed, bedankt daarvoor. Verrijkend vind ik het inbouwen van rustmomenten als variatie in activiteiten.

Bij het nalezen van de Power-point valt me op dat het verhaal verdraaid goed in elkaar steekt, zoals ook de cursusdag met de pauzes om de 45 min.

P.S. Zou ik nog wat nieuwe geluidsbestanden kunnen ontvangen voor wat variatie?

Activiteit en rust

Ik vond de cursus heel interessant en de informatie heeft me veel geholpen. Door de cursus heb ik mijn aandacht verlegd van voortdurende activiteit (voor de cursus pauzeerde ik nooit!) naar afwisseling tussen activiteit, pauze en rust. Dit voortdurend doorgaan is vermoedelijk de belangrijkste oorzaak van mijn slapeloosheid geweest.

Wat je ons op de cursus leerde, was bijna tegenovergesteld van de adviezen die ik van de huisarts had gekregen! Ik hoe beter ik mijn dagritme beheers, hoe beter ik blijk te slapen 🙂 Voornamelijk de rustpauze overdag is essentieel voor mij om uitgerust naar bed te kunnen gaan. Je slaapmeditatie speel ik voor de zekerheid ook nog af voor ik ga slapen en ook dat werkt heel goed.

Bijzonder, maar heel bruikbaar dat je de oplossing naar de dag hebt verplaatst en de nacht met rust laat! Vanaf een week na de cursusmiddag is heel langzaam het herstel ingetreden. Als het nu nog mis gaat, dan is dat omdat ik teveel activiteiten achter elkaar heb gedaan, (dit geldt ook voor plezierige, ontspannen activiteiten), zonder goede pauze tussendoor te nemen.

Kun je me nog een paar nieuwe oefeningen toesturen? Alvast bedankt Rob!

Slaapmeditaties geven energie!

Ik heb de cursus gewaardeerd en geniet van de resultaten. Je heb me op een nieuw spoor gezet en ben veel meer ontspannen & uit gerust nu ik elke dag bewust pauzes inlas en dagelijks 20 minuutjes rust neem.

Vooral de rustmomenten met je slaapmeditatie geven me veel energie! Ik doe ze meestal na mijn werk en daarna gaan we eten. 

Midden in de nacht word ik nog wel vaak wakker, maar de reden hiervan is: de baby! Die geeft nu geen kleine schopjes meer, maar schoppen en hij is gelukkig heel actief! Tijdens dit soort momenten ga ik nu beter om met mijn frustratie, en daardoor geniet ik van de baby en val ik snel weer in slaap. Ik ben gelukkig niet meer bezig met gedachten over werk of angsten.

Nogmaals vond ik je geweldig tijdens de cursus. De theorie was duidelijk en interessant en heel fijn dat we ook praktische oefeningen hebben gedaan. Je hebt de groep geïnspireerd! De lijstjes hebben geholpen als voorbereiding, maar heb er later niet meer naar gekeken. Het is fijn om weer zonder lijstjes en rituelen te slapen.

slaap