Slaapoefeningen

“Dankzij de slaapoefeningen slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. Ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen heb geoefend, een nacht doorslaap.” Psychologe Hinke Hamer nam voor Trouw deel aan de Slaapcursus. Rob de Ron stelde als onderdeel van de Slaapcursus een aantal slaapoefeningen samen, op basis van Yoga Nidra.

slaapoefeningen

Slaapoefeningen. Professor Erik Kerkhof en slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. Slaapcollege VU Amsterdam.

slaapoefeningen

Nidra betekent slaap. Yoga nidra is de yoga van de slaap. Het woord yoga is enigszins verwarrend omdat het meestal wordt geassocieerd met allerlei rek- en strekoefeningen. In yoga nidra hoef je alleen maar te liggen en te luisteren. Slaapoefeningen op basis van yoga nidra helpen je om tot rust te komen. En rust is de ideale partner van slaap.

Slaapoefeningen geven rust

Rust en slaap zijn twee fysieke en mentale condities die veel op elkaar lijken. Omdat rust en slaap ons organisme helpen herstellen van de inspanningen van alledag, hebben we ze beide nodig. Te vaak wordt beweerd, dat een yoga nidra slaapoefening gelijk staat aan vier uur slaap. Dat is niet waar. Yoga nidra slaapoefeningen ondersteunen je slaap, maar kunnen deze nooit vervangen.

Rust is de partner van slaap

Volledig tot rust komen kun je leren. Slaapoefeningen helpen je om er steeds beter in worden. Belangrijk, want rust is de onmisbare partner van slaap. Rustgevende yoga nidra slaapoefeningen zijn een goede voorbereiding op een gezonde nachtrust.

slaapoefeningen

Ook in de Griekse mythologie zijn rust en slaap de ideale partners. De gevleugelde Hypnos trouwt met Pasithea, de godin van de rust. Samen krijgen ze meerdere zonen, waaronder Morpheus. Morpheus kon de vorm van elk mens aannemen, om zo in iemands droom te verschijnen als zijn of haar geliefde! Het gezegde ‘slapen in Morpheus’ armen’, betekent dus een aangename slaap. 

Mijn partner

In 2010 sliep mijn vrouw slecht. Toen niets leek te helpen, vroeg ik mij af of slaapoefeningen op basis van yoga nidra iets voor haar zou kunnen betekenen. Nu heeft mijn vrouw niets met meditatie of yoga en een slaapoefening van drie kwartier, duurt haar bovendien veel te lang. Omdat Yoga nidra slaapoefeningen veel vage, spirituele elementen, die geen wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van je slaap, kan de oefening worden teruggebracht naar ongeveer een kwartier, zonder aan effect te verliezen.

Drie eenvoudige, korte slaapoefeningen

Dat kwartier moest voor mijn vrouw haalbaar zijn. Ik maakte een cd met drie slaapoefeningen. Bij thuiskomst na haar werk, trok ze zich zo’n 20 minuutjes terug in de slaapkamer. Hoewel ze de eerste nachten nog vaak wakker lag, werd het gaandeweg steeds gemakkelijker om rustig te blijven en verder te slapen. De verbetering zette door en na enkele weken sliep ze weer als vanouds. Nu slaapt ze al jarenlang weer goed en haar energie en opgewekte aard is helemaal terug.

Slaapcursus

Geïnspireerd door de positieve resultaten bij mijn vrouw en andere mensen met slaapproblemen (lees hier de reviews), heb ik in 2011 de Slaapcursus opgericht. De drie slaapoefeningen vormen nog altijd de basis van deze cursus. Tijdens de Slaapcursus doen we de slaapoefening twee tot drie keer. Omdat de slaapoefeningen niet moeilijk zijn, is dit voldoende. Na de cursus krijg je de oefeningen mee naar huis. Je kunt direct aan de slag.

Slaapoefening, Yoga slaapoefeningen, slaapoefeningen, slaap oefeningen,

Heeeeel Positief

Mijn dagen zijn veel leuker geworden en ik voel me veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid. De slaapoefeningen doe ik elke dag en het effect is heel positief.

Slaapoefening, Yoga slaapoefeningen, slaapoefeningen, slaap oefeningen,

Slaapoefeningen zeer waardevol

Je moet extra benadrukken dat de slaapoefeningen zeer waardevol zijn! Ik doe het 2 keer per dag en daarna voel ik me echt een stuk beter, ik ben duidelijk minder vermoeid en slaap er goed op!

– Je moet wellicht de vrijblijvendheid en de ontspannen sfeer van de cursus meer benadrukken. Omdat ik in de veronderstelling was dat het allemaal nogal ‘zweverig en zwaar’ zou zijn, twijfelde ik of ik me wel op zou geven. Gelukkig heb ik het gedaan! Het was top! Thanks voor de goede zorgen.