Slaapproblemen slapeloosheid slaapklachten slaaptekort slaap Rob de Ron slaapcursus slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus effectiever dan slaapmiddel

Slaapproblemen en slaapmiddelen

Zolpidem en andere slaapmiddelen

Slaapproblemen en slaapmiddelen

Zolpidem en andere slaapmiddelen lijken de meest voor de hand liggende oplossing bij slaapproblemen. Bijna een miljoen Nederlanders gebruikt slaapmiddel. Begrijpelijk, want een goede nachtrust is goud waard. Toch werken deze slaapmiddelen vaak onvoldoende.

Simpele tips

“Slaapmiddelen zijn zelden de oplossing voor de meeste slaapproblemen. “Ze kunnen je soms enige tijd helpen om makkelijker in te slapen”, aldus Hamburger, “maar vervolgens verstoren ze de natuurlijke slaapcyclus. Daardoor rust je niet echt uit. Bovendien veroorzaken al dit soort slaapmiddelen afhankelijkheid, een mooi woord voor verslaving. Dat effect treedt al op na tien dagen gebruik.”

“Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

Hans Hamburger, Neuroloog en slaapdeskundige.

Melatonine in voeding

Zolpidem en andere slaapmiddelen

Zolpidem en andere slaapmiddelen lijken de meest voor de hand liggende oplossing bij slaapproblemen. Bijna een miljoen Nederlanders gebruikt zolpidem of een ander slaapmiddel. Begrijpelijk, want een goede nachtrust is goud waard. Toch werken deze slaapmiddelen vaak onvoldoende.

Bijwerkingen

Slechts zelden doorbreken zolpidem en andere slaapmiddelen de vicieuze cirkel van slapeloosheid. Gebeurt dit niet binnen 14 dagen, dan draagt verder gebruik niet bij aan de oplossing van je slaapproblemen. Naast allerhande bijwerkingen leidt langdurig gebruik tot verlies van zelfstandigheid en eigenwaarde. Er is een betere oplossing bij slaapproblemen dan een slaapmiddel.

Slaapcursus effectiever dan slaapmiddelen

Volgens het toonaangevende medische vakblad Archives of Internal Medicine is een slaapcursus effectiever dan slaapmiddelen. In het onderzoek werden mensen met klachten over slapeloosheid willekeurig verdeeld over vier groepen. Een eerste groep volgde alleen de slaapcursus. Een tweede groep gebruikte alleen zolpidem. Een derde groep gebruikte een placebo en een vierde groep een combinatie van slaapcursus en zolpidem. De slaapcursus deed het beter dan zolpidem of het placebo. Het was even effectief als de slaapcursus in combinatie met zolpidem.

Zolpidem en andere slaapmiddelen

Geen negatieve bijwerkingen

Niet alleen op korte, maar ook op lange termijn blijkt het volgen van een Slaapcursus werkzamer bij slaapproblemen dan de slaapmiddelen Zolpidem of Temazepam. Bovendien heeft het geen negatieve bijwerkingen. Wel positieve. Omdat je de slaapproblemen middels het volgen van een slaapcursus op eigen kracht aanpakt en weet op te lossen, vergroot het je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Dat is iets dat een slaapmiddel je nooit kan geven.

Slaapcursus eerste behandelkeus

De conclusie van het onderzoek dringt zich aan ons op. Zeker als we weten dat al jaren lang gezegd wordt dat een slaapcursus de eerste behandelkeus moet zijn. Waarom worden er bij slaapproblemen dan nog slaapmiddelen voorgeschreven?

Het kan beter

Een 10 minuten gesprek bij de huisarts is natuurlijk te kort om je slaapproblemen op te lossen. Slaapmiddelen zijn dan een gemakkelijke ‘oplossing’. Ook voor degene met slaapproblemen zijn slaapmiddelen een gemakkelijke ‘oplossing’. Je hoeft het probleem niet te doorgronden, op te lossen of aan te pakken. Dat is voor alle partijen wellicht verleidelijk, maar het kan beter. Veel beter.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Slaapproblemen en slaapmiddelen

Interne links ‘Slaapproblemen en slaapmiddelen’

Artikel ‘Slaapproblemen en slaapmiddelen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  Deze pagina is gelinkt aan: 

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie