Afb Slaapcursus

Lekker slapen is fijn voor je brein en welzijn

Je brein wil even niet gestoord worden

Lekker slapen is fijn voor je brein en welzijn. Je hersenen hebben de grootste behoefte aan een goede en verkwikkende nachtrust. Slapen gebeurt dan ook in de eerste plaats voor je brein, maar ook door je brein. Je brein is zowel de grootverbruiker als de initiator van een verkwikkende nachtrust. We gaan in dit hoofdstuk ontdekken dat onze hersenen geen ‘grijze massa’ zijn, maar dat verschillende hersengebieden specifieke taken uitvoeren. Zo zijn er gebieden waardoor we kunnen praten, rekenen, luisteren, denken en emoties ervaren. Wanneer we diep in onze hersenen doordringen, zien we een klein gebiedje dat ervoor zorgt dat je slaapt, waakt of droomt: de formatio reticularis is -het slaap waakcentrum van je brein.

> Lees hier meer over ons brein.

Waarom is lekker slapen zo belangrijk voor je brein? Wanneer we slapen werken onze hersenen gewoon door. Alle ervaringen, informatie en kennis van de voorbije dag worden in alle rust verwerkt, gesorteerd, verwijderd of opgeslagen. Om dit ongestoord te kunnen doen willen ze een plek met weinig zintuiglijke prikkels. Voor een verkwikkende nachtrust hoort een slaapkamer dus opgeruimd, fris en relatief donker, maar vooral stil te zijn.

Wanneer je slaapt werkt je brein gewoon door. Alle ervaringen, informatie en kennis van de voorbije dag worden in alle rust verwerkt, gesorteerd, verwijderd of opgeslagen. Na een goede verkwikkende nachtrust voel je jezelf opgeruimd en fris

Dit artikel “Lekker slapen is fijn voor je brein en welzijn” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Je brein en welzijn, zijn afhankelijk van een goede nachtrust 

Je hersenen zijn zowel de grootverbruiker als de initiator van slaap. Hoewel ook pauze en rust onmisbare herstelmomenten zijn voor een goed functioneren van je hersenen, is slaap de belangrijkste. Om in vorm te blijven, breng je ongeveer een derde deel van je leven door in de slaaptoestand. Als we de slaaptoestand als ziekte zouden definiëren, zou het een zeer ernstige aandoening zijnWe zijn bijna volledig verlamd en kunnen niet meer nadenken. We kunnen niet met de buitenwereld communiceren, alsof we in een ernstig coma verkeren. We kunnen niets produceren, consumeren of creëren en omdat we geen emoties ervaren zijn we niet in staat ons met anderen te verbinden of voor elkaar te zorgen.

We noemen het geen ziekte omdat de slaaptoestand na enige tijd spontaan verdwijnt en we er geen enkel blijvend nadeel van ondervinden. We ervaren het zelfs als een periode van herstel en genezing. Terwijl we niets doen! Hoe kan dat? Laten we deze bijzondere toestand eens verder onderzoeken. Dat doen we door je hersenen tot hoofdpersonage van dit eerste hoofdstuk van je slaapcursus E-book te maken.

Categorie: Slaap en hersenen. Artikel: lekker slapen, een verkwikkende nachtrust is essentieel voor het welzijn van je brein Auteur: Rob de Ron

Afbeelding 1 bij artikel ‘Slaap en hersenen.’

Natuurlijk, uiteindelijk hebben alle organen baat bij een goede nachtrust, maar je hersenen kunnen echt geen etmaal zonder slaap.

Je bein is het meest complexe orgaan in je lichaam

Ze maken slechts 2% uit van je lichaamsgewicht, maar je hersenen gebruiken soms wel 25% van je dagelijkse energie. Dat komt omdat het betrokken is bij vrijwel elk facet van je leven. Ons brein regelt je bewegingen, je hartslag, je spijsvertering en je ademhaling, maar bepaalt ook je aard, stemming, gedachten en gedrag. Het maakt dat je kunt praten, ruiken, voelen, dansen, musiceren, maar ook dat je bang, ongerust, boos vrolijk of somber bent.

Om te kunnen slapen trekt je brein zich het liefste terug in een donkere, stille slaapkamer en verbreekt het zoveel mogelijk het contact met de buitenwereld. Op die manier hoeven je hersenen amper externe, zintuiglijke prikkels te verwerken. Wanneer je brein slaapt, wil het niets onaangenaams horen, zien, proeven of ruiken. Om ook het voelen tot een minimum te beperken, is een schoon en comfortabel bed belangrijk voor een verkwikkende nachtrust. Naast externe prikkels worden ook de interne prikkels tot een absoluut minimum beperkt. Behalve in je dromen, ervaar je tijdens de slaap geen klachten, zelfs geen pijn en emoties. Je kunt evenmin nadenken over hetgeen je voelt, hoort, ruikt of ervaart en je ertegen verzetten.

Artikel: Een verkwikkende nachtrust is belangrijk voor het welzijn van je brein 

Lekker slapen is fijn voor je brein en welzijn. Van alle organen in je lichaam heeft het de grootste behoefte aan een goede en verkwikkende nachtrust. Slapen doe je voor je brein en door je brein

Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Particulier (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

xxx

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

Reviews (→)

Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Cursus beter slapen

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

 

Artikel januari 2022: Lekker Slapen is fijn voor je Brein.