Slapeloosheid bij werknemers

Investeren in slaap en werknemer loont

slaapworkshop

Slaapworkshop voor de Vrije Universiteit met  Erik Scherder. Congres over slaap in De Duif in Amsterdam.

Slapeloosheid bij werknemers

Slapeloosheid bij werknemers komt vaak voor. Veel werknemers die slecht slapen maken zich zorgen. Ze zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een college, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid met praktische handvatten en de juiste oefening, kan veel voor hen betekenen. De presentatie wordt met veel enthousiasme en kennis verzorgd door de ervaren slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. Wil je meer weten of een offerte opvragen? Neem dan contact met ons op.

Ongeconcentreerd, vergeetachtig en slecht humeur

Van de mensen die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf 41 procent aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren. Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slecht gehumeurd. Van de mensen die veel last hadden van slaapproblemen ondervond 57 procent zulke belemmeringen.

Slapeloosheid bij Werknemers. Bron NOS

Slapeloosheid bij werknemers

Slapeloosheid bij werknemers

Slapeloosheid bij werknemers is vaak het gevolg van een verhoogd arousal niveau of waakzaamheid. De oorzaak van slapeloosheid ontstaat niet omdat men niet kan slapen, maar omdat men te wakker is om te slapen. Er is sprake van een verhoogde spierspanning, hartslag, verbranding en zuurstofgebruik (metabolisme) zonder dat men dit soms zelf in de gaten heeft. 

Zorgen maken over je slaap

Slapeloosheid bij werknemers ontstaat door overmatige bezorgdheid of het niet adequaat verwerken van stress en spanningen, soms in combinatie met verkeerd aangeleerde slaap gewoonten. Het zich overmatig zorgen maken over hun slaap en functioneren overdag, is het belangrijkste kenmerk van deze vorm van slapeloosheid.

Hoge mate van waakzaamheid

Omdat er sprake is van een grote mate van waakzaamheid of arousal leidt deze vorm van slapeloosheid niet altijd tot vergrote slaperigheid overdag. Zij zijn meestal niet in staat een dutje te doen wanneer zij dit proberen. Door het slaapgebrek is er wel sneller sprake van vermoeidheid en verminderde concentratie. Om hiermee om te gaan, drinken sommigen overmatig veel koffie. En dat kan er weer voor zorgen dat men tijdens de nacht slecht slaapt.

 Aanleiding 

Slapeloosheid bij werknemers kan ontstaan na een pijnlijke lichamelijke gebeurtenis, een mentaal stressvolle situatie op ontstaan of zich in de loop der jaren ontwikkelen. Ook als de slaap verstorende gebeurtenis of situatie naar de achtergrond is verdwenen, kan de slaapstoornis blijven bestaan. Niet de situatie of gebeurtenis, maar het onvermogen om te slapen is het probleem geworden. Door de stress en vermoeidheid die dit met zich meebrengt ontwikkelt men vaak allerhande disfunctionele slaapgewoonten. Deze slaapgewoonten en de angst voor de nacht creëren een vicieuze cirkel.

Niet meer kunnen slapen …

Net aan je baan begonnen en slaapproblemen? Je bent niet de enige. Ruim 40 procent van de jonge starters slaapt niet goed of zelfs slecht. Dat is slechter dan werknemers in andere leeftijdsgroepen. Anne (27), Michelle (24) en Kim (24) kunnen daarover meepraten.

Slapeloosheid bij Werknemers. Bron NOS

Slapeloosheid bij werknemers

Onderstaande bedrijven, instellingen en organisaties maakten gebruik van de kennis en ervaring van de Rob de Ron. Zij boden hun werknemers, scholieren of studenten een lezing, workshop of cursus aan. De beeldfragmenten geven een korte impressie (zonder geluid) van zo’n lezing, workshop of cursus over slaap en slapeloosheid. Er is veel mogelijk. Wil je meer weten? Kijk dan op zakelijk. Wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met me op.

 

Slaaplezing  

Slapeloosheid bij werknemers

Slaapworkshop 

Slapeloosheid bij werknemers

Slaapcursus

Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers
Slapeloosheid bij werknemers

Iedereen een Slaapcursus 

“We hebben binnen en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een assertiviteits-training tot een cursus mindfulness. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan.”

Slapeloosheid bij Werknemers. Jan Willem Evers, directeur Zilveren Kruis

Werk en slaapproblemen
Slapeloosheid bij werknemers

Vragen

Heb je nog vragen over de organisatie van een cursus, college, workshop of lezing? Neem dan gerust contact met me op.

Slapeloosheid bij werknemers
Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Sophie Hilbrand neemt deel aan de Slaapcursus voor particulieren voor ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ van BNNVARA.

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp slapeloosheid bij werknemers.

Eén op de vijf meldt slaapproblemen

20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder had naar eigen zeggen in 2017 problemen met slapen. Zij vallen bijvoorbeeld moeilijk in slaap of worden te vroeg wakker. Vrouwen rapporteerden deze problemen vaker dan mannen, ouderen vaker dan jongeren en mensen met hogere inkomens minder vaak dan mensen met lagere inkomens. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Moeite met slapen

Eén op de vijf Nederlanders (12 jaar of ouder) meldde in de twee weken voorafgaande aan de enquête moeite te hebben gehad om in slaap te vallen, om door te slapen, of wordt te vroeg wakker. 10 procent meldde zelfs veel of heel veel slaapproblemen te hebben.

Gezondheidsenquête

De cijfers over slaapproblemen zijn nieuw in de Gezondheidsenquête. De vraag luidt: ‘In welke mate heeft u in de afgelopen 2 wekenlast gehad van problemen met slapen? Denkt u hierbij aan moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen, of te vroeg wakker worden.’

Problemen in het dagelijks functioneren

Van de mensen die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf 41 procent aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd. Van de mensen die veel last hadden van slaapproblemen ondervond 57 procent zulke belemmeringen.

Artikelen over Slapeloosheid bij Werknemers in diverse media. Dit artikel van 16 maart 2018 is afkomstig van het CBS.

 

Interne links ‘Slapeloosheid bij werknemers’

Artikel ‘Slapeloosheid bij werknemers’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  Deze pagina is onderdeel van het hoofdartikel slaap en werknemer en gelinkt aan: Slaapkwaliteit werknemers. Werknemers die slecht slapen. Werknemers met slaapklachten. Werknemers met slaapproblemen.