Slapen op Werk

Slapen op het werk? Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een workshop, lezing of cursus over slaap veel kan betekenen voor werknemers met slaapproblemen. De praktische handvatten die hen worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim, betere prestaties en een beter humeur. Wilt u meer weten over de organisatie van een slaapworkshop of slaaplezing voor uw bedrijf, instelling of organisatie en een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,.jpg

Slapen op Werk. Professor Erik Scherder en Slaaponderzoeker Rob de Ron. Slaapcongres van de Vrije Universiteit in ‘De Duif’ in Amsterdam.

Veel werknemers die slecht slapen maken zich zorgen. Ze zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een workshop of lezing over slaap en slapeloosheid met praktische handvatten en de juiste oefening, kan veel voor hen betekenen. De presentatie wordt met veel enthousiasme en kennis verzorgd door de ervaren slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. Wil je meer weten over ‘slaap op werk’, een slaapworkshop of slaaplezing organiseren of een offerte opvragen? Neem dan contact met ons op.

Slapen op werk.

Topje van de ijsberg

Volgens onderzoek van TNS NIPO kampt een op de zes werknemers met slaapproblemen. Hoogleraar Gerard Kerkhof denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. “Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat.”

Slapen op Werk. BRON: NOS

Het juiste perspectief bieden

Tijdens de slaapworkshop of lezing richtten we ons niet uitsluitend op de nacht, maar ook op de invulling van de dag en de avond, want goed slapen is een 24 uurs probleem dat vraagt om een 24 uurs oplossing. Dit 24-uurs perspectief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de prestaties én het welbevinden van scholieren en studenten, zowel tijdens de studie als privé.

Duidelijke doelstelling

De doelstelling van de slaapworkshop of lezing is de medewerkers meer controle over hun slaap te geven. Om dit te bereiken gebruiken we een tweeledige aanpak. Allereerst zijn er de slaapoefeningen. Deze verbeteren direct de slaapkwaliteit. Daarom ontvangt elke deeknemer één of meerdere slaapoefeningen voor thuis.

De juiste handvatten

Ten tweede biedt de geboden kennis over chrono-biologische ritmes de werknemers de juiste handvatten om hun persoonlijk slaap- en werkritme beter op elkaar af te stemmen. Biologische ritmes kennen een specifiek 24-uurs ritme. Daarin zijn naast slaap ook pauze en rust kenmerkende momenten om te herstellen van een lichamelijke, mentale of intellectuele inspanning. Kennis over deze chrono-biologische ritmes helpen de medewerkers om hun studie en privéleven makkelijker en efficiënter te maken én tegelijkertijd beter te slapen.

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Zakelijk

Naast een slaapcursus geeft Rob de Ron ook slaapworkshops en slaaplezingen. Veel werknemers, scholieren en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen.

Wil je meer weten of een offerte aanvragen? 

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Rob de Ron

Toen zijn vrouw slaapproblemen kreeg, bleek niets echt te werken. Samen met haar koos slaaponderzoeker en yoga nidra deskundige Rob de Ron voor een geheel nieuwe aanpak. Dat had al snel succes. Daarom richtte hij in 2011 de eerste Slaapcursus van Nederland op.

Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Slaapcursus

Heb je moeite met inslapen of doorslapen en word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Slaap je licht en maken geluidjes en gedachten je direct wakker? Of je nu licht slaapt, moeite hebt met inslapen of doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Leer ook binnen één dag beter slapen.

Wil je deelnemen aan de Slaapcursus?

Slapen op werk.

Slapen op werk

We willen er vaak niet aan dat we een slaapprobleem hebben. Terwijl structureel een paar uur minder slaap dan je nodig hebt je al ernstig in de problemen kan brengen tijdens je werk.”

Eus van Someren (Hoofd Afdeling Slaap en Cognitie Nederlands Herseninstituut

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Slapen op Werk. Sophie Hilbrand neemt voor BNNVARA deel aan de Slaapcursus van Rob de Ron

Slapen op werk

Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een workshop, lezing, cursus over slaap veel kan betekenen voor werknemers die slecht slapen.

De praktische handvatten die werknemers en studenten worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim en betere prestaties. Daarnaast zijn goed uitgeslapen medewerkers collegialer en beter gehumeurd. Investeren in de slaap van werknemers en studenten wordt dan ook op verschillende fronten rijkelijk beloond. Onderstaande bedrijven, instanties en organisaties gingen u voor:

Slapen op Werk

Organisaties 

(a tot z)

AFM

AMC & VUMC

Belastingdienst

Gemeente Lelystad

Gemeente Winterswijk

Gemeente Zwolle

NEN

Noordwest Ziekenhuisgroep

OLVG

Openbaar Ministerie

Stadsgenoot

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Slapen op Werk

Ondernemingen 

(a tot z)

Auping

AO Metalektro

CBRE Global Investors

Damen Shipyards

DSM

Economic Board Almere

Moervast

Only Human

RABO Bank

REED Business

TALPA

Van Dyck Solar

Welten

Slapen op Werk

Instellingen 

(a tot z)

Da Vinci College Gorinchem

Eduvier Onderwijsgroep Lelystad

Radboud Universiteit Nijmegen

Rijksuniversiteit Groningen

ROC Amsterdam

SCALDA Vlissingen

Stichting Burn Out en Stress Amersfoort

Volksbond Amsterdam

VU Amsterdam

Wellantcollege Amsterdam

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Offerte aanvragen?

Wil je voor je bedrijf, instelling of organisatie een workshop of lezing organiseren en een offerte aanvragen?

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Vragen?

Vragen over de slaapcursus? Wil je weten of deze ook geschikt is voor jou slaapprobleem? Neem dan contact met me op.

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Meedoen?

Wil je ook binnen één dag je slaapkwaliteit verbeteren en heb je zin gekregen om deel te nemen aan de Slaapcursus?

Slapen op werk.

Slapen op het werk? Maak het bespreekbaar

 “Toen uit ons interne vitaliteitsonderzoek naar voren kwam dat slaap zo’n belangrijk onderwerp is, hebben wij dit hoog op de agenda gezet. De belangrijkste winst is dat het bespreekbaar wordt zodat we er preventief ook echt wat aan kunnen doen.”

Slapen op Werk. Bron Arboned.nl. Gerda Verpoorte. Directeur Arbodienst Rabobank

Slapen op Werk, slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,

Slapen op Werk. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp slapen op werk.

De moderne werknemer móet slapen

Te weinig slapen is het nieuwe roken. Ook in Nederland zegt één op de vijf mensen met slaapproblemen te kampen. Volgens een niet aflatende stroom onderzoeken leidt dat tot minder weerstand, slechtere concentratie, overgewicht, hartfalen en nog veel meer ellende.

Niet vreemd dus dat ook werkgevers die ‘epidemie’, zoals het slaaptekort in de Verenigde Staten officieel te boek staat, beginnen te ontdekken. Net als roken, drinken, vet eten en op een stoel zitten, blijkt laat naar bed gaan funest voor de gezondheid. Daarmee vormt het een van de voornaamste bedreigingen voor de arbeidsproductiviteit.

Slapen op Werk. Colum van Koen Haegens in de Volkskrant. Dit artikel is afkomstig uit De Volkskrant van 27 maart 2019.

Topje van de ijsberg

Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Volgens onderzoek van TNS NIPO in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis,  kan meer dan de helft van de werknemers met slaapproblemen zich niet goed concentreren. Een kwart maakt zelfs fouten door het slaapgebrek. Hoogleraar Gerard Kerkhof denkt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. “Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. Bij mensen met ploegendiensten, die regelmatig ook ’s nachts of ’s ochtends vroeg werken, is dat zelfs vier op de tien. De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat.”

Hoogleraar Gerard Kerkhof is verbonden aan het Slaapcentrum van MC Haaglanden 

Slapen op Werk. Artikel NOS maandag 12 september 2016

Niet optimaal

Wie te weinig (minder dan 7 uur) slaapt, functioneert simpelweg niet optimaal. “Met name de voorkant van je hersenen is gevoelig voor te weinig slaap”, weet slaapconsulent Els van der Helm. “Organisatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit: het gaat daardoor allemaal achteruit. Je bent minder geconcentreerd, kunt je aandacht er slecht bijhouden en ook je geheugen en vermogen om nieuwe dingen te leren gaan achteruit. Je krijgt een stuk minder gedaan.”

Humeurig

En dat is nog niet alles. Een slaaptekort heeft ook emotionele gevolgen. “Je bent humeuriger en hebt een korter lontje, waardoor je eerder aanvaringen krijgt met collega’s. Daarnaast kost het meer moeite om anderen te interpreteren.”

Slapen op werk. Dit artikel is afkomstig van RTLNieuws 12 september 2016.

Slapen op werk.

Problemen in het dagelijks functioneren

Van de werknemers die rapporteerden dat ze slaapproblemen hadden, gaf 41 procent aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd. Van de mensen die veel last hadden van slaapproblemen ondervond 57 procent zulke belemmeringen.

Slapen op werk. Bron CBS

Slaapindustrie

Te weinig slapen is het nieuwe roken. Ook in Nederland zegt één op de vijf mensen met slaapproblemen te kampen. Volgens een niet aflatende stroom onderzoeken leidt dat tot minder weerstand, slechtere concentratie, overgewicht, hartfalen en nog veel meer ellende. In reactie hierop is een heuse slaapindustrie ontstaan. Daarin gaan jaarlijks volgens uiteenlopende schattingen tientallen miljarden euro’s om, van melatoninetabletten tot de ultieme matras.

Epidemie

Niet vreemd dus dat ook werkgevers die ‘epidemie’, zoals het slaaptekort in de Verenigde Staten officieel te boek staat, beginnen te ontdekken. Net als roken, drinken, vet eten en op een stoel zitten, blijkt laat naar bed gaan funest voor de gezondheid. Daarmee vormt het een van de voornaamste bedreigingen voor de arbeidsproductiviteit.

Colum van Koen Haegens in de Volkskrant

Slapen op werk. Dit artikel is afkomstig uit De Volkskrant van 27 maart 2019.

Weinig slapen heeft veel impact

Weinig slapen heeft veel impact. Ongeveer een kwart van de werkende Nederlanders slaapt slecht. Werknemers die slecht slapen maken sneller fouten, lijden vaker aan psychische klachten en zijn minder productief. Dit kost de Nederlandse economie 3 tot 4,5 miljard euro per jaar. “Het gemiddeld aantal uren slaap is de afgelopen jaren en decennia afgenomen. Een belangrijke boosdoener is de 24-uursmaatschappij en onze permante mobiele bereikbaarheid”, zegt dr. Anna Geraedts, research consultant bij ArboNed, dat onderzoek doet naar slaapproblemen.

Feiten

Hieronder een aantal feiten over werknemers die slecht slapen:
.
– 25 procent van de werkende Nederlanders slaapt slecht.
– Iemand loopt gemiddeld drie jaar met slaapproblemen rond voordat hij hulp zoekt.
– Werknemers die slecht slapen verzuimen vaker en langer.
– Slaapgebrek is de belangrijkste reden voor een lagere arbeidsproductiviteit.
– Er zijn meer Nederlanders verslaafd aan slaappillen dan aan alcohol of drugs.
– 10% van de Nederlandse bedrijven besteedt actief aandacht aan slaapproblemen van medewerkers.
.
Slapen op Werk. Dit artikel is afkomstig van Arboned.

Voldoende slaap is belangrijk

In 2017 had een op de vijf mensen van twaalf jaar en ouder naar eigen zeggen last van slaapproblemen, registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij slapen moeilijk in of worden juist te vroeg wakker, om vervolgens niet meer in slaap te komen.

Volgens Wouterson komt daar nog eens bij dat veel mensen niet echt wéten hoe belangrijk voldoende slaap voor ze is – de sporters uitgezonderd. Dat een goede nachtrust je gezondheid, concentratie én denkvermogen ten goede komt. Voor de goede orde: niet iedereen heeft evenveel slaap nodig, maar bij volwassenen moet het gemiddelde toch zeker tussen de zeven en negen uur slaap liggen.

Colum van Anne Corré in de NRC

Slapen op werk. Dit artikel is afkomstig uit NRC van 24 oktober 2018.

Gebrek aan een goede nachtrust

Eén op de zes werknemers heeft serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk, waardoor fouten op de loer liggen. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Meer dan de helft (59 procent) van de slecht slapende werknemers heeft last van concentratieproblemen. Een kwart geeft aan fouten te maken door het gebrek aan een goede nachtrust.

Minder gedaan

Wie te weinig (minder dan 7 uur) slaapt, functioneert simpelweg niet optimaal. “Met name de voorkant van je hersenen is gevoelig voor te weinig slaap”, weet slaapconsulent Els van der Helm. “Organisatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit: het gaat daardoor allemaal achteruit. Je bent minder geconcentreerd, kunt je aandacht er slecht bijhouden en ook je geheugen en vermogen om nieuwe dingen te leren gaan achteruit. Je krijgt een stuk minder gedaan.”

Kort lontje

En dat is nog niet alles. Een slaaptekort heeft ook emotionele gevolgen. “Je bent humeuriger en hebt een korter lontje, waardoor je eerder aanvaringen krijgt met collega’s. Daarnaast kost het meer moeite om anderen te interpreteren.”

Slapen op werk. Dit artikel is afkomstig van RTL Nieuws van 15 oktober 2017.

Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen

De gevolgen van langdurig slaapgebrek zijn al merkbaar bij dagelijks een uurtje te weinig, zegt neurobioloog Meerlo. De cognitieve functies gaan achteruit met alle gevolgen van dien. „Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen, achteruitgang in motorisch reacties, en ongeremder, emotioneler gedrag.”

Prijskaartje

Behalve effecten op de gezondheid hangt er aan problemen met slapen ongetwijfeld een flink prijskaartje wat betreft de economische gevolgen, aldus Meerlo. „Ik kan er geen getal bij noemen, maar denk alleen al aan minder alerte werknemers, bedrijfsongelukken etc.” De bioloog waarschuwt ervoor dat slaap niet het sluitstuk van de 24-uurs economie mag zijn. „Het kan eenvoudig niet zo zijn dat we denken: oh, dan slapen we maar wat minder. Daar zijn we niet op gebouwd.”

Slapen op Werk. Dit artikel van Peter Meerlo is afkomstig van Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Slapen op werk.

Tijd voor maatregelen

Het aantal werknemers met slaapklachten neemt toe. Het dreigt een groot maatschappelijk probleem te worden, vooral onder jongeren. Bijna de helft van de jonge vrouwen onder de 21 heeft een slaapstoornis. Dat constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof op grond van nieuw onderzoek. Volgens Kerkhof is het tijd voor maatregelen.

 Slapen op werk. Website Gerard Kerkhof. Bron artikel NOS

Slapen op Werk
Slapen op Werk. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
Tags: slapen op het werk, slaapkwaliteit verbeteren,