Vrouw en slaap. Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen?a

Vrouw en slaap

Vrouwen zijn vaak in de meerderheid op de slaapcursus. Hebben vrouwen vaker slaapproblemen dan mannen?

Vrouw en slaap

Volgens hoogleraar Eus van Someren moeten we chronische slapeloosheid serieus nemen, want langdurige slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben. In opdracht van de Hersenstichting deed naar hij uitgebreid onderzoek naar de slaapkwaliteit in Nederland. Daaruit bleek, dat zo’n 11% van de Nederlandse vrouwen en 4,6 % van de Nederlandse mannen in de leeftijd van de 41 tot 66 jaar, dagelijks een of andere vorm van slaapmedicatie gebruikt.

 Groots onderzoek

Nooit eerder is in ons land zo’n uitgebreid onderzoek verricht. Van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken zijn de slaapdata met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt onder meer dat vrouwen aanzienlijk vaker met slaapproblemen kampen dan mannen.

Slaapmedicatie vrouwen en mannen

Vrouwen slapen over het algemeen weliswaar iets langer dan mannen, maar ook een stuk slechter. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen: ongeveer 11% van de vrouwen in de leeftijd van 41 tot 66 jaar gebruikt slaapmedicatie vs. 4,6% van de mannen.

Verantwoording Bron. Hersenstichting. Het artikel is geplaatst op 18 september 2017.

Vrouw en slaap. Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen

Wanneer spreken we van een slaapprobleem?

Er is sprake van slaapproblemen wanneer men zo’n driemaal per week moeite heeft met inslapen, doorslapen en/of te vroeg wakker worden, dit langer dan drie maanden duurt, als bijzonder vervelend wordt ervaren en het optimaal functioneren gedurende de dag bemoeilijkt.

Moeite met in slaap komen: eenmaal in bed duurt het langer dan een half uur voor je in slaap valt.

Vrouwen komen veel moeilijker in slaap dan mannen. Een kwart de vrouwen (25,4%) van 18 t/m 25 jaar heeft moeite met in slaap komen tegen 1 op de 5 mannen (19,6%).

Moeite met doorslapen: midden in de nacht wakker worden om daarna enige tijd wakker te liggen en moeilijk weer in slaapt. Vrouwen vallen moeilijker weer in slaap na ’s nachts wakker te hebben gelegen. Bij mensen ouder dan 65 jaar, is dat 25,2% van de vrouwen tegen 14,5% van de mannen.

Te vroeg wakker worden om daarna de slaap niet meer kunnen vatten.

Vanzelf vroeg wakker worden neemt toe naar mate de leeftijd stijgt. Ruim 1 op de 5 Nederlanders (21%) tussen de 40 en 66 jaar, wordt te vroeg wakker. Ook nu zijn de vrouwen in elke leeftijdsgroep in de meerderheid: bij de groep van 41 t/m 65 jaar is dat 24% van de vrouwen tegen. 17,6% van de mannen. Bij mensen ouder dan 65 jaar, komt dit slaapprobleem het meest voor: vrouwen 27,8% tegen 18,4% van de Nederlandse mannen.

Verantwoording Bron. Hersenstichting. Het artikel is geplaatst op 18 september 2017.

Vrouw en slaap. Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen

Hebben vrouwen meer slaap nodig?

“Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, omdat hun hersenen complexer zijn”, zegt professor Jim Horne, de directeur van het Sleep Research Centre in Leicestershire, Engeland. Ze doen veel tegelijk en zijn flexibel, daardoor gebruiken ze meer breincapaciteit dan mannen “. Dat vrouwen meer slaap behoeven, heeft volgens professor Jim Horne dan ook een goede reden: het vrouwenbrein is complexer en heeft dientengevolge meer onderhoud nodig. Jim Horne merkt ook op dat een slechte nachtrust mensen met twee X-chromosomen, meer beïnvloedt. “Voor vrouwen is slecht slapen sterk geassocieerd met een hoge mate van psychische klachten,” zegt hij.

Kloppen de conclusies van Jim Horne?

Wanneer we het oorspronkelijke onderzoek opzoeken, blijkt dat het om een acht jaar oude studie gaat die om de zoveel tijd als ‘nieuws’ wordt gepresenteerd. De speciale slaapbehoefte van het vrouwenbrein lijkt een lukraak toegevoegd weetje te zijn, die door Jim Horne als nieuwe ontdekking en solide wetenschap wordt gepresenteerd.

Slaaptekort

Vrouwen hebben hooguit een groter slaaptekort en dus meer behoefte om dit tekort in te halen, maar er is geen grotere, aangeboren slaapbehoefte. Dit slaaptekort kan allerlei oorzaken hebben, zegt Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Wellicht spelen hormonen en sociale oorzaken een rol., zegt hij. ‘Maar daar kun je soms wat aan doen, zoals leren omgaan met piekeren’, zegt hij. ‘Daarom is het kwalijk dat dit nieuws de boodschap uitdraagt dat vrouwen geboren worden met een extra slaapbehoefte, alsof dat een feit is waarbij je je als vrouw moet neerleggen.’

Verantwoording Bron. Het artikel is geplaatst op 26 januari 2010 in de Daily Mail.

Vrouw en slaap. Hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen

Is apart slapen voor vrouwen een oplossing om beter te slapen?

Een vrouw van in de veertig slaapt al maandenlang matig. Ze wordt zelden uitgerust wakker en is overdag vaker moe dan vroeger. Ze dacht eerst dat de komst van haar kinderen de oorzaak was, maar die zijn geen baby meer en slapen inmiddels goed door – beter dan hun moeder. Onlangs moest haar man een week op reis voor het werk en ze merkte dat ze steeds fitter wakker werd. Een effect dat weer verdween na terugkomst van haar man.

Schadelijk voor de relatie?

“Deze vraag keert opvallend vaak terug”, zegt klinisch psycholoog Stefan Lucius, mMaar mijn indruk is ook dat mensen dit soort vragen niet snel bespreken. Ook niet met hun partner. Bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat het schadelijk is voor de relatie. Ik leg altijd eerst uit dat dit vaker voorkomt dan men denkt, dat veel stellen apart slapen.”

Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit

Slaapdeskundige Eus van Someren van het Herseninstituut bevestigt dat. “Dat geldt al voor niet-snurkers. Bij iemand die slaapt met een snurker zal alleen slapen een nog sterker effect hebben.” Hij haalt een Oostenrijks onderzoek aan, waarvoor tien stellen een maand werden gevolgd. Ze moesten in die periode minimaal tien dagen alleen slapen en tien dagen samen. Vooral bij vrouwen daalde de slaapkwaliteit.

Verantwoording Bron. Het artikel verscheen in de Trouw. Volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Verantwoording Bron. Hersenstichting. Het artikel is geplaatst op 18 september 2017.

Interne links ‘Vrouw en Slaap’

Artikel ‘Slaap en werknemer’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  Deze hoofdpagina is gelinkt aan: