Slaapcursus.nl

Binnen één dag beter slapen

Slaapcursus Yoga nidra

Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo. Collectie Staatliche Museen zu Berlin.

Yoga Nidra

Echte rust is een onmisbare partner van slaap

Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is de yoga van de slaap. Yoga Nidra oefeningen helpen je om werkelijk tot rust te komen. Echte rust en slaap zijn twee fysieke en mentale condities die veel op elkaar lijken. Omdat ze ons organisme helpen te herstellen van de inspanningen van alledag, hebben we ze beide nodig. Echt rusten is iets anders dan op de bank naar de tv kijken, een wijntje drinken of een boek lezen. Echt tot rust komen kun je leren. Yoga nidra helpt je om er steeds beter in worden. Belangrijk, want rust is de onmisbare partner van slaap. Overdag of ’s avonds zo’n twintig minuten oefenen vormt een goede voorbereiding op een gezonde en welverdiende nachtrust.

Yoga Nidra. Rob de Ron

De yoga van de slaap

In 1973 kwam ik voor het eerst in aanraking met Yoga Nidra, de yoga van de slaap. Ik was 17 jaar, en kreeg mijn eerste lessen van Wiet Pallar. Ik was direct enthousiast en gebruikte de oefeningen als ontspanningsoefening aan het eind van de yogalessen die ik van 1993 tot eind 2017 wekelijks gaf. In 2011 ben ik yoga Nidra actief gaan onderzoeken en beoefenen, omdat mijn vrouw toentertijd slaapproblemen had. Ik vroeg me af of deze yogavorm haar misschien kon helpen weer gewoon te slapen.

Mijn vrouw heeft niets met yoga

Nu heeft mijn vrouw niets met meditatie of yoga. Een gemiddelde Yoga Nidra oefening duurt al gauw drie kwartier. Dat komt omdat veel Yoga Nidra oefeningen vage elementen bevatten die geen bijdrage leveren aan de kwaliteit van je slaap. Zonder alle overbodige spirituele toeters en bellen, hou je echter een efficiënt kwartier over. Dat moest voor mijn vrouw haalbaar en voldoende zijn. Ik maakte een cd met drie oefeningen.

Als vanouds

Na een paar weken verbeterde haar slaap. Inmiddels slaapt ze weer als vanouds en is haar opgewekte, ondernemende en goedlachse aard teruggekeerd. De drie oefeningen die ik voor haar maakte, vormen nog altijd de basis van de Slaapcursus, die ik in 2012 oprichtte. Naast deze Slaapcursus voor particulieren en bedrijven geef ik aparte Yoga Nidra lezingen en cursussen.

Slaapcursus Yoga nidra

Slaapcursus. Yoga Nidra. Slapende Venus. Girolamo da Treviso (1497-1544) Collectie Galeria Borghese in Rome.

SEO. 24 mei 2017. Verbeteringen op 25 februari 2018