Yoga Nidra

Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is de yoga van de slaap. Het woord yoga is enigszins verwarrend omdat het meestal wordt geassocieerd met allerlei rek- en strekoefeningen. In yoga nidra hoef je alleen maar te liggen en te luisteren. Yoga Nidra oefeningen helpen je om tot rust te komen. Rust, is de ideale partner van slaap.

Yoga Nidra

Yoga Nidra. Professor Erik Scherder en Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Slaapcongres van de Vrije Universiteit in ‘De Duif’ in Amsterdam.

Yoga Nidra oefeningen vormen een belangrijk onderdeel van de Slaapcursus. Na de cursus ontvangt iedere deelnemer drie yoga nidra slaapoefeningen voor thuis. Wil je deelnemen aan de Slaapcursus. Kijk dan in de cursusagenda naar de eerstvolgende slaapcursus.

Yoganidra. Yoga Nidra.

Iedere dag luister ik naar de Yoga Nidra oefeningen

Ik heb 1,5 week geleden de slaapcursus bijgewoond. Vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in. Iedere dag neem ik 20 min rust en luister ik naar de yoga nidra oefening. Ook neem ik pauzes. Dat werkt enorm ontspannend. Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je bedanken hiervoor, want ik was eigenlijk ten einde raad. Ik ben ook benieuwd of je nog iets van de andere cursisten hebt gehoord. En zo ja hoe het hen vergaat. Nogmaals dank en ik hoop dat je nog veel andere mensen met slaapproblemen kunt helpen. Meer reviews >

Rust is de ideale partner van slaap

Rust en slaap zijn twee fysieke en mentale condities die veel op elkaar lijken. Omdat rust en slaap ons organisme helpen herstellen van de inspanningen van alledag, hebben we ze beide nodig. Volledig tot rust komen kun je leren. Yoga nidra helpt je om er steeds beter in worden. Belangrijk, want rust is de onmisbare partner van slaap. Een rustgevende yoga nidra oefening is een goede voorbereiding op een gezonde nachtrust.

Yoganidra. Yoga Nidra.

Ook in de Griekse mythologie zijn rust en slaap de ideale partners. De gevleugelde Hypnos trouwt met Pasithea, de godin van de rust. Samen krijgen ze meerdere zonen, waaronder Morpheus. Morpheus kon de vorm van elk mens aannemen, om zo in iemands droom te verschijnen als zijn of haar geliefde! Het gezegde ‘slapen in Morpheus’ armen’, betekent dus een aangename slaap. 

Mijn partner

In 2010 sliep mijn vrouw slecht. Toen niets leek te helpen, vroeg ik mij af of yoga nidra iets voor haar zou kunnen betekenen. Nu heeft mijn vrouw niets met meditatie of yoga en een yoga nidra oefening van drie kwartier, duurt haar bovendien veel te lang. Omdat Yoga nidra oefeningen veel vage, spirituele elementen, die geen wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van je slaap, kan de oefening worden teruggebracht naar ongeveer een kwartier, zonder aan effect te verliezen.

Opgewekte aard

Dat kwartier moest voor mijn vrouw haalbaar zijn. Ik maakte een cd met drie oefeningen. Bij thuiskomst na haar werk, trok ze zich zo’n 20 minuutjes terug in de slaapkamer. Hoewel ze de eerste nachten nog vaak wakker lag, werd het gaandeweg steeds gemakkelijker om rustig te blijven en verder te slapen. De verbetering zette door en na enkele weken sliep ze weer als vanouds. Nu slaapt ze al jarenlang weer goed en haar energie en opgewekte aard is helemaal terug.

Slaapcursus

Geïnspireerd door de positieve resultaten bij mijn vrouw en andere mensen met slaapproblemen (lees hier de reviews), heb ik in 2011 de Slaapcursus opgericht. De drie oefeningen vormen nog altijd de basis van deze cursus. Tijdens de Slaapcursus doen we de yoga nidra oefening twee tot drie keer. Omdat yoga nidra niet moeilijk is, is dit voldoende. Na de cursus krijg je de oefeningen mee naar huis. Je kunt direct aan de slag.

Yoga Nidra

Slaapcursus

Heb je moeite met inslapen of doorslapen en word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Slaap je licht en maken geluidjes en gedachten je direct wakker? Of je nu licht slaapt, moeite hebt met inslapen of doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Leer ook binnen één dag beter slapen.

Wil je deelnemen aan de Slaapcursus?

Yoga Nidra

Zakelijk

Naast een slaapcursus geeft Rob de Ron ook slaapworkshops en slaaplezingen. Veel werknemers, scholieren en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen. 

Wil je meer weten of een offerte aanvragen? 

Yoga Nidra

Rob de Ron

Toen zijn vrouw slaapproblemen kreeg, bleek niets echt te werken. Samen met haar koos slaaponderzoeker en yoga nidra deskundige Rob de Ron voor een geheel nieuwe aanpak. Dat had al snel succes. Daarom richtte hij in 2011 de eerste Slaapcursus van Nederland op.

Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Yoga Nidra

Yoga Nidra. Sophie Hilbrand neemt voor BNNVARA deel aan de Slaapcursus van Rob de Ron. Naar Uitzending.

Yoganidra. Yoga Nidra.

Het allerbelangrijkst is: de dagelijkse yoga nidra oefeningen

Inmiddels zijn we een paar weken verder. Hoewel ik nog steeds niet zo goed slaap als vroeger, voor de slapeloosheid begon, gaat het merkbaar beter. Voor een heel groot deel dankzij jouw cursus, daar ben ik van overtuigd! Van hooguit twee tot drie uur per nacht, slaap ik nu vaak zes uur achter elkaar. Dat is al beter vol te houden. En ik slaap weer veel makkelijker in. 

Er zijn een paar elementen die ik uit je cursus heb gehaald die me ongelofelijk goed helpen, heb ik het gevoel. Belangrijk is natuurlijk: luisteren naar mezelf. Proberen te voelen waar in m’n ‘cyclus’ ik zit. Daar m’n dagritme en werkzaamheden op afstemmen, maar wat volgens mij het allerbelangrijkst is: de dagelijkse yoga nidra slaapoefeningen. Wat goed en wat heerlijk. Bewuste rust.

Ik merk dat ik me dan ook echt helemaal kan ontspannen. En dat ik er steeds beter in word. De yoga nidra slaapoefeningen zijn echt onderdeel van m’n dag geworden en ik geniet er intens van en voel me er beter door. Dat is niet niks!

Behalve rustige avonden, veel lezen etc, geen pilletjes/middeltjes/ritueeltjes meer. Steeds meer terug naar normaal. Ik hoop overigens wel ook nog de stap weer te kunnen maken naar een uur of zeven/acht ononderbroken slaap… We zullen zien. Ik wil je heel hartelijk danken voor wat je me hebt gegeven. Dat neem ik de rest van m’n leven mee. Meer reviews >

Yoga Nidra college

Korte impressie (zonder geluid) van een Yoga Nidra college voor de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Yoga Nidra workshop

Korte impressie (zonder geluid) van een Yoga Nidra workshop voor de Metalektrodag in Rotterdam.

Yoga Nidra cursus

Korte impressie (zonder geluid) van de Yoga Nidra cursus met Sophie Hilbrand voor BNNVARA.

Yoga Nidra

Meedoen?

Wil je ook binnen één dag je slaapkwaliteit verbeteren en heb je zin gekregen om deel te nemen aan de Slaapcursus?

Yoga Nidra

Vragen?

Vragen over de slaapcursus? Wil je weten of deze ook geschikt is voor jou slaapprobleem? Neem dan contact met me op.

Yoga Nidra

Offerte aanvragen?

Wil je voor je bedrijf, instelling of organisatie een workshop of lezing organiseren en een offerte aanvragen?

Yoga Nidra
Yoga Nidra. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen.