Moe maar niet kunnen slapen

Vermoeidheid is niet altijd het gevolg van slaapproblemen, maar vaak de oorzaak. Hoewel vermoeidheid en slaperigheid vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende fysiologische processen. Daardoor kan vermoeidheid je slaperigheid juist in de weg staan! Je kunt dus ook te moe zijn om te slapen.

Wil je ook beter slapen en meedoen aan de Slaapcursus. Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus.

Moe maar niet kunnen slapen.

Moe maar niet kunnen slapen. Professor Erik Scherder en Slaaponderzoeker Rob de Ron. Slaapcongres van de Vrije Universiteit in ‘De Duif’ in Amsterdam.

Te moe om te slapen

Moe maar niet kunnen slapen. Misschien ben je te moe om te slapen! Vermoeidheid en slaperigheid zijn namelijk twee verschillende biologische toestanden, die ook anders worden geregeld vanuit ons lichaam. Vermoeidheid is niet direct het gevolg van slapeloosheid. Ook wanneer je goed geslapen hebt maakt een inspanning je moe. De meeste mensen pauzeren of rusten wanner ze vermoeid zijn en herstellen daardoor op een natuurlijke manier van hun vermoeidheid. Sla je te vaak je pauze of rust over, dan raak je oververmoeid. Anders dan je zou denken is je vermoeidheid niet het gevolg van je slapeloze nachten, maar de oorzaak. Vermoeidheid kan slaperigheid ‘onderdrukken’.

Slaperigheid is een onbedwingbare behoefte om te slapen

Slaperigheid is een normaal biologisch gegeven dat deel uitmaakt van je dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en dempt de emoties. Als je ‘onderprikkeld’ en slaperig bent, keert de aandacht zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je spieren ontspannen zich en voor je het weet ben je naar slaapland vertrokken.

Vermoeidheid is een gebrek aan energie

Vermoeidheid wordt niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een fysieke, mentale of intellectuele inspanning, of je nu goed of slecht slaapt. Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent. Je mist de inspiratie en kunt jezelf minder goed concentreren. ’s Nachts draai en woel je, want een vermoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen. Ook een vermoeid brein ontspant maar moeilijk en blijft denken.

Vicieuze cirkel van slapeloosheid

Omdat chronisch slechte slapers hun vermoeidheid soms niet opmerken, gaan ze vaker over hun grenzen. Door gedurende de dag niet tijdig ‘af te remmen’ en jezelf een goede pauze of rustmoment te gunnen, raak je ongemerkt oververmoeid. Wanneer je vermoeid naar bed gaat, maar ook vermoeid opstaat, ga je steeds slechter slapen en kom je in een vicieuze cirkel:

Uitgerust en ontspannen naar bed

Wil je de vicieuze cirkel van slapeloosheid doorbreken en weer goed slapen, dan zal je eerst deze ‘verborgen vermoeidheid’ moeten aanpakken. Op de Slaapcursus leren we daarom niet alleen hoe we uitgerust en ontspannen wakker worden, maar ook hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we beter uitgerust en ontspannen gaan slapen.

Het artikel moe maar niet kunnen slapen met als subtekst: misschien ben je te moe om te slapen! is voor het laatst bijgewerkt en geindexeerd op 7 augustus 2019.

Moe maar niet kunnen slapen.

Binnen één dag beter slapen

Het kan

“Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. In huize de Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap” 
.
Journaliste en psychologe Hinke Hamer in dagblad Trouw

Moe maar niet kunnen slapen

Ook deelnemen?

De Slaapcursus kost €155. Wil je samen komen? Dan betaal je ieder €135. De cursus is van 09.30 tot 17.00 uur. Aan het eind van de Slaapcursus krijg je 3 slaapoefeningen mee naar huis.

Kijk hier voor de eerstvolgende cursusdag:

Moe maar niet kunnen slapen

Aan het Vondelpark

De Slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam in Centrum de Roos aan de P.C. Hooftstraat nr. 183, in een fraaie villa aan het Vondelpark. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Belijk de lokatie via ondertaande link: 

Moe maar niet kunnen slapen

Veel beter

De slaapoefening doe ik elke dag. Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid.

Wil je meer reviews lezen? Klik dan op deze link: 

Moe maar niet kunnen slapen
Moe maar niet kunnen slapen. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen.