Moe maar niet kunnen slapen

Moe maar niet kunnen slapen? Moe zijn, is niet altijd het gevolg van je slapeloze nachten, het kan ook de oorzaak zijn! Hoewel vermoeidheid en slaperigheid vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het twee verschillende fysiologische processen. Daardoor kan het ene proces het andere hinderen en kun je dus te moe zijn om goed te slapen. Het is dus belangrijk je vermoeidheid te verminderen wanneer je beter wilt slapen. Op de Slaapcursus kijken we daarom niet alleen hoe je uitgerust wakker kunt worden, maar ook hoe je beter uitgerust kunt gaan slapen. Je krijgt daartoe duidelijke handvatten. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan nu de agenda voor de eerstvolgende cursus.

Moe maar niet kunnen slapen.

Moe maar niet kunnen slapen. Professor Erik Scherder en Slaaponderzoeker Rob de Ron. Slaapcongres van de Vrije Universiteit in ‘De Duif’ in Amsterdam.

Te moe om te slapen

Moe maar niet kunnen slapen. Misschien ben je te moe om te slapen! Vermoeidheid en slaperigheid zijn namelijk twee verschillende biologische toestanden, die ook anders worden geregeld vanuit ons lichaam. Vermoeidheid is niet direct het gevolg van slapeloosheid. Ook wanneer je goed geslapen hebt maakt een inspanning je moe. De meeste mensen pauzeren of rusten wanner ze vermoeid zijn en herstellen daardoor op een natuurlijke manier van hun vermoeidheid. Sla je te vaak je pauze of rust over, dan raak je oververmoeid. Anders dan je zou denken is je vermoeidheid niet het gevolg van je slapeloze nachten, maar de oorzaak. Vermoeidheid kan slaperigheid ‘onderdrukken’.

Moe maar niet kunnen slapen. Pieter Breughel de Oude 1526-1569. De oogst 1565. Slaapcursus 2.

Moe maar niet kunnen slapen. Pieter Breughel de Oude (1526-1569). De Oogst (1565). The Metropolitan Museum of Art, New York

Slaperigheid is een onbedwingbare behoefte om te slapen

Slaperigheid is een normaal biologisch gegeven dat deel uitmaakt van je dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en dempt de emoties. Als je ‘onderprikkeld’ en slaperig bent, keert de aandacht zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je spieren ontspannen zich en voor je het weet ben je naar slaapland vertrokken.

Vermoeidheid is een gebrek aan energie

Vermoeidheid wordt niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een fysieke, mentale of intellectuele inspanning, of je nu goed of slecht slaapt. Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent. Je mist de inspiratie en kunt jezelf minder goed concentreren. ’s Nachts draai en woel je, want een vermoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen. Ook een vermoeid brein ontspant maar moeilijk en blijft denken.

Vicieuze cirkel van slapeloosheid

Omdat chronisch slechte slapers hun vermoeidheid soms niet opmerken, gaan ze vaker over hun grenzen. Door gedurende de dag niet tijdig ‘af te remmen’ en jezelf een goede pauze of rustmoment te gunnen, raak je ongemerkt oververmoeid. Wanneer je vermoeid naar bed gaat, maar ook vermoeid opstaat, ga je steeds slechter slapen en kom je in een vicieuze cirkel:

Uitgerust en ontspannen naar bed

Wil je de vicieuze cirkel van slapeloosheid doorbreken en weer goed slapen, dan zal je eerst deze ‘verborgen vermoeidheid’ moeten aanpakken. Op de Slaapcursus leren we daarom niet alleen hoe we uitgerust en ontspannen wakker worden, maar ook hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we beter uitgerust en ontspannen gaan slapen.

Moe maar niet kunnen slapen

Ontzettend blij

Ik heb 1,5 week geleden de slaapcursus bijgewoond. Vanaf de eerste nacht tot heden, slaap ik veel beter. Ik word nog wel een paar keer wakker, maar slaap direct weer in. Iedere dag neem ik 20 min rust en luister ik naar de yoga nidra oefeningen. Ook neem ik pauzes. Dat werkt enorm ontspannend. 

Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je bedanken hiervoor, want ik was eigenlijk ten einde raad. Ik ben ook benieuwd of je nog iets van de andere cursisten hebt gehoord. En zo ja hoe het hen vergaat. Nogmaals dank en ik hoop dat je nog veel andere mensen met slaapproblemen kunt helpen. 

Moe maar niet kunnen slapen

Ook deelnemen?

De Slaapcursus kost €155. Wil je samen komen? Dan betaal je ieder €135. De cursus is van 09.30 tot 17.00 uur. Aan het eind van de Slaapcursus krijg je 3 slaapoefeningen mee naar huis.

Kijk hier voor de eerstvolgende cursusdag:

Moe maar niet kunnen slapen

Aan het Vondelpark

De Slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam in Centrum de Roos aan de P.C. Hooftstraat nr. 183, in een fraaie villa aan het Vondelpark. De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer.

Belijk de lokatie via ondertaande link: 

Moe maar niet kunnen slapen

Veel beter

De slaapoefening doe ik elke dag. Mijn dagen zijn zo veel leuker geworden en ik voel me zo veel beter. Ik kan me beter concentreren, doe meer zonder stress en ben minder vermoeid.

Wil je meer reviews lezen? Klik dan op deze link: