Moe maar niet kunnen slapen
Moe zijn, maar niet kunnen slapen lijkt misschien vreemd, maar vermoeidheid en slaperigehid zijn niet hetzelfde. Daarom kun je ook te moe zijn om te slapen!
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘ Overdag moe maar ’s avonds niet kunnen slapen!’ Wat moet ik doen? Lees hier verder (→)
Moe maar niet kunnen slapen? Het klinkt misschien vreemd, maar je kunt ook te moe zijn om te slapen. Dat komt omdat vermoeidheid en slaperigheid in ons lichaam op een verschillende manier wordt geregeld. Daardoor kun je ook te moe zijn om te slapen, zoals je vast weleens hebt gemerkt.
Vermoeidheid is daarom niet altijd het gevolg van slapeloosheid, het kan er ook de oorzaak van zijn. Bij de behandeling van langdurige slapeloosheid is het dus zaak om eerst de onderliggende vermoeidheid aan te pakken.
Op de slaapcursus (→) kijken we daarom niet alleen hoe je uitgerust wakker kunt worden, maar ook hoe je beter uitgerust, en dus minder moe, kunt gaan slapen.
Om dat te bereiken, kijken we niet alleen naar je slaap, naar ook naar het ritme van je dagelijks leven en de invulling van je avond. Want slapen en waken, of AAN en UIT staan, horen bij elkaar als dag en nacht. Beheers je het ene, dan beheers je ook het andere!
Wel moe maar niet kunnen slapen? Vermoeidheid kan slaperigheid in de weg staan, omdat het twee verschillende dingen zijn, die in onze fysiologie ook anders worden geregeld
Slaapcursus.nl (→) Doodmoe of oververmoeid maar niet kunnen slapen? Verder lezen (→)
Bepaalde hersenmechanismen werken bij slapeloze mensen anders dan bij de goede slapers. Ze zijn van nature wakker en waakzaam. Ze staan zogezegd gemakkelijk AAN, terwijl de hersenmechanismen om UIT te staan, nauwelijks verschillen van de goede slapers. Dit maakt de slapeloze mens niet tot een slechte slaper, maar tot een een goede waker. Dit is een mooie eigenschap, maar heeft een prijs: voortdurend AAN staan is zeer vermoeiend.
Door het vermogen om dag en nacht wakker te zijn en AAN te staan, gaan veel slechte slapers bovendien vaak door, waar anderen stoppen en herstellen. Veel slechte slapers pauzeren overdag weinig en nemen zelden écht rust.
Daardoor herstellen ze overdag onvoldoende van lichamelijke, cognitieve of mentale inspanningen en zijn ze, wanneer ze in bed liggen moe, maar kunnen niet slapen.
Om beter te slapen is het van groot belang vermoeidheid te verminderen. Op de slaapcursus (→) kijken we hoe je een dag zo kunt inrichtingen, dat je ook gedurende je dag en de avond herstelt van alle inspanningen.
Langdurige slapeloosheid ontstaat door het vermogen om waakzaam te blijven. Dat is een mooie eigenschap maar wanneer je dag en nacht AAN staat, ben je uiteindelijk te moe om te slapen
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Overdag moe maar ’s avonds niet kunnen slapen?’ Verder lezen (→)
Voortdurend gericht zijn op de nacht en je slaap (UIT staan) werkt niet, zoals je hebt gemerkt …
Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om weer controle over je slaap te krijgen, maar slaap je nog steeds niet goed. Het voortdurend proberen om UIT te staan werkt niet. Dat is teleurstellend en vermoeiend en brengt je in de vicieuze cirkel van slapeloosheid (→).
Slaapcursus.nl (→) artikel ‘Doodmoe, maar niet kunnen slapen!’ Lees verder (→)
Slapen (UIT staan) is niet het probleem, maar voortdurend AAN staan en wakker en waakzaam zijn is de bron van slapeloosheid
Slaap is niet de enige manier om te herstellen van vermoeidheid. Neem je overdag wel regelmatig een pauze of een echt rustmoment, of sta je voortdurend AAN? Dan be je ’s avonds waarschijnlijk te moe om te slapen …
Slaapcursus.nl (→) artikel ‘Oververmoeid maar niet kunnen slapen!’ Lees verder (→)
Op de slaapcursus doen we niet ons best om te slapen. Dat zou betekenen dat je AAN staat om UIT te staan en dat werkt niet!
We gaan kijken naar de invulling van je dag en geven je 3 duidelijke handvatten om gedurende de dag en de avond je AAN staan te leren beheersen. Alleen zo breng je slapen en waken weer in evenwicht.
Slaapcursus.nl (→) artikel ”Overdag moe, maar ’s avonds niet kunnen slapen!’ Lees verder (→)
Vermoeidheid is een gebrek aan energie, slaperigheid een onbedwingbare behoefte om te slapen. Het zijn twee verschillende dingen die in het lichaam ook anders worden geregeld. Daardoor kun je ook te moe zijn om te slapen
Slaapcursus.nl (→) Moe maar niet kunnen slapen? Verder lezen (→)
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Overdag moe maar ’s avonds niet kunnen slapen?.’ Verder lezen (→)
Moe zijn los je op door regelmatig te pauzeren, eenmaal daags écht te rusten en door voldoende te slapen
Anders dan slaperigheid en waakzaamheid, wordt vermoeidheid niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een inspanning, of je nu een goede of slechte slaper bent.
Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent. Je mist inspiratie en kunt jezelf minder goed concentreren. Een vermoeid brein kan maar moeilijk verstillen en is onrustig. ’s Nachts draai en woel je, want ook een oververmoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen.
Vermoeidheid los je op door dagelijks regelmatig te pauzeren, éénmaal per dag zo’n 20 minuten te rusten en door te slapen.
Slaperigheid los je op door … te slapen!
Slaperigheid is een normaal biologisch gegeven dat deel uitmaakt van je dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en de emoties gedempt.
Als je moe bent, ben je overprikkeld. Je bent sneller boos, kunt je minder goed concentreren en komt soms zelfs niet uit je woorden.
Als je slaperig bent gebeurt het omgekeerde. De aandacht keert zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je ogen vallen langzaam dicht en je hoort niet meer alles. Je spieren ontspannen zich en voor je het weet ben je naar slaapland vertrokken.
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Moe maar niet kunnen slapen.’ Verder lezen (→)
Te moe om te slapen? Neem ook overdag regelmatig een pauze een rustmoment. Zo hertstel je van de inspanningen die elke dag van je worden gevraagd en ben je ’s avonds niet te moe om te slapen
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Moe maar niet kunnen slapen? Misschien ben je te moe om te slapen!’ Verder lezen (→)
Omdat chronisch slechte slapers vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen hebben, gaan ze vaker over hun grenzen dan goede slapers. Ze gunnen zichzelf geen goede pauze of rustmoment en zijn voor hun herstel volkomen afhankelijk van een goede nachtrust. Die nachtrust wordt daardoor steeds belangrijker, maar raakt echter door de vermoeidheid en zijn uiteindelijk te moe om te slapen. daardoor raken ze in de vicieuze cirkel van slapeloosheid.
Op de slaapcursus leer je om uit deze cirkel te stappen. Dat doen we niet ’s nachts, want als je pas ’s nachts je slaapprobleem wilt oplossen, ben je altijd te laat. We doen het overdag. Daar liggen de mogelijkheden om het uitzonderlijke vermogen om AAN staan, te gaan beheersen. Alleen zò breng je slapen en waken weer in balans.
Heel moe zijn maar niet kunnen slapen? Neem dan dagelijks zo’n 20 minuten échte rust. Zo herstel je van de inspanningen die elke dag van je worden gevraagd en zal je minder moe zijn, wanneer je gaat slapen. Yoga Nidra (→) kan je daar beslist bij helpen
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Moe zijn maar niet kunnen slapen.’ Verder lezen (→)
Op de Slaapcursus leren we hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we beter uitgerust en ontspannen gaan slapen. Rust speelt daarin een belangrijke rol: door jezelf dagelijks een rustmoment te gunnen, ben je minder afhankelijk van je slaap en ga je uitgeruster naar bed.
Wanneer je pas in je bed je slapeloosheid wilt aanpakken ben je altijd te laat. Daarom laten we op de Slaapcursus de nacht met rust en richten ons op de dag en de avond. Langdurige slapeloosheid vraagt om een 24-uurs benadering. Met kennis over slaap, je 24-uurs biologie en een dagelijkse slaapmeditatie, herstellen we je slaap- waakritme. Je krijgt 3 duidelijke handvatten en we maken kennis met Yoga Nidra, de yoga van de slaap.
Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Doodmoe of oververmoeid maar niet kunnen slapen?’ Misschien ben je te moe om te slapen! Verder lezen (→)
Cursusagenda (→)
De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).
Zakelijk (→)
Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).
Rob de Ron (→)
Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld ... tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).
Reviews (→)
Ik was bang om naar bed te gaan (→) en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed. (→)
Zalig geslapen (→)
Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen.
Klein wonder (→)
Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen!
Ik slaap weer (→)
Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik was eigenlijk ten einde raad.
Doorgeslapen (→)
Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen.
Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap
Slaapcursus.nl (→) Overdag moe maar ’s avonds niet kunnen slapen?Misschien ben je te moe om te slapen! Ga aan de slag met het E-book en de luisterboeken. (→)
Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisteboeken (→).
Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt … ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid …
Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).
Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaapmeditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand (→)
Sophie Hilbrand (→)
Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)
Catelijne Elzes (→)
Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)
Erik Scherder (→)
Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).
Arie Boomsma (→)
Arie Boomsma (→) spreekt slaaponderzoeker Rob de Ron (→) voor zijn Podcast over Routine (→)
Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)