Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Moe maar niet kunnen slapen

Vermoeidheid en slaperigheid worden in je lichaam anders geregeld. Daarom kun je ook te moe zijn om te slapen.

Moe maar niet kunnen slapen? Dat klinkt misschien vreemd, maar je kunt ook te moe zijn om te slapen. Vermoeidheid en slaperigheid worden in ons lichaam namelijk op verschillende manieren geregeld. daardoor kan vermoeidheid slaperigheid verhinderen.

Vermoeidheid is dan ook niet altijd het gevolg van slapeloosheid. het kan er ook de oorzaak van zijn. Daarom pakken we op de slaapcursus ook je vermoeidheid aan. We kijken daarom niet alleen hoe je uitgerust wakker kunt worden, maar ook hoe je beter uitgerust en minder moe kunt gaan slapen. Om dat te bereiken, kijken we niet alleen naar het ritme en de kwaliteit van van je slaap, maar ook naar het ritme en de kwaliteit van je dagelijks leven.

Wanneer je moe bent, ben je juist overprikkeld: je ziet en hoort teveel. Zo raak je steeds vermoeider.

Veel slechte slapers gaan vaak door waar anderen stoppen. Ze pauzeren te weinig en nemen overdag zelden (echte) rust. Daardoor herstellen ze overdag onvoldoende van lichamelijke, cognitieve of mentale inspanningen.

Door tijdens de dag voortdurend door te gaan, raak je steeds vermoeider. Om beter te slapen is het van groot belang vermoeidheid te verminderen. Op de Slaapcursus kijken we hoe je een dag zo kunt inrichtingen, dat je ook gedurende je dag herstelt van inspanningen.

Slaperigheid is een onbedwingbare behoefte om te slapen

Slaperigheid is een normaal biologisch gegeven dat deel uitmaakt van je dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en de emoties gedempt. 

Als je slaperig bent keert de aandacht zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je spieren ontspannen zich en voor je het weet ben je naar slaapland vertrokken.

Moe maar niet kunnen slapen?

Neem vaker een pauze, zodat je ook overdag herstelt en uitgeruster naar bed gaat …

Vermoeidheid is een gebrek aan energie

Anders dan slaperigheid en waakzaamheid, wordt vermoeidheid niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een fysieke, mentale of intellectuele inspanning. Of je nu goed of slecht slaapt. 

Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent.

Je mist de inspiratie en kunt jezelf minder goed concentreren. Een vermoeid brein kan maar moeilijk verstillen en blijft denken. ’s Nachts draai en woel je, want ook een vermoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen en stil liggen. 

Moe maar niet kunnens slapen?

Ontdek met yoga nidra wat echte rust is …

Volgens professor Eus van Someren moeten  we de slapeloze medemens dankbaar zijn. Door hun waakzaamheid hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze voor het overleven en voortbestaan van de mens.

Omdat chronisch slechte slapers vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen hebben, gaan ze vaker over hun grenzen, maar na verloop van tijd, merken ze hun vermoeidheid steeds minder goed op. Ze vergeten daarom gedurende de dag even ‘af te remmen’ en te herstellen. Ze gunnen zichzelf geen goede pauze of rustmoment en zijn voor hun herstel volkomen afhankelijk van een goede nachtrust.

Die nachtrust wordt daardoor steeds belangrijker, maar raakt echter door de vermoeidheid in de knel. Zo raak je in de  vicieuze cirkel van slapeloosheid. Wil je de vicieuze cirkel van slapeloosheid doorbreken en weer goed slapen, dan zal je eerst deze ‘verborgen vermoeidheid’ moeten aanpakken.

Op de Slaapcursus leren we daarom niet alleen hoe we uitgerust en ontspannen wakker worden, maar ook hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we beter uitgerust en ontspannen gaan slapen. Dat leren we met behulp van de yoga nidra oefeningen, die een belangrijk onderdeel zijn van de slaapcursus.

Zalig geslapen

Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen.

Verder lezen >

Ik slaap weer

Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je bedanken hiervoor, want ik was eigenlijk ten einde raad.

Verder lezen >

Als een blok geslapen

Er heeft zich een klein wonder voltrokken: Said heeft voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen!

Verder lezen >

Rob de Ron Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Zakelijk

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een (online) slaapworkshop of slaaplezing.

Slaapcursus, Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Particulier

De Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Rob de Ron. Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Je kunt onderstaande luisterboeken met elk 3 slaapoefeningen bestellen, downloaden en beluisteren op het digitale apparaat van je voorkeur. Je hebt ze dan altijd en overal bij de hand

Slaapcursus. Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Moe maar niet kunnen slapen.