Slaapdeskudigen en slaaponderzoekers
Door gedegen slaaponderzoek hebben slaapdeskundigen als Eus van Someren, Ingrid Verbeek en Gerard Kerkhof het vinden van de oorzaak, gevolgen en oplossing van slapeloosheid dichterbij gebracht
Slaapcursus.nl (→) Gedegen slaaponderzoek van Nederlandse slaapdeskundigen
Nederlandse slaapdeskundigen die door hun slaaponderzoek oorzaak, gevolgen en oplossing van slapeloosheid dichterbij hebben gebracht, hebben uiteenlopende inzichten over de oorzaak, gevolgen en oplossing van slaploosheid. Ondanks de verschillen van inzicht, zijn slaapdeskundigen en slaaponderzoekers het over één ding eens: een goede nachtrust is essentieel voor gezondheid en welzijn.
Toch is goed slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een grote groep Nederlanders kampt met uiteenlopende slaapproblemen. Alle hier genoemde slaaponderzoekers en slaapdeskundigen hebben met hun slaaponderzoek een belangrijke bijdrage geleverd aan ons inzicht in slaap en een mogelijke oplossing voor slaapproblemen dichterbij gebracht.
Je vind op deze pagina verwijzingen naar artikelen, interviews en lezingen of boeken van, over en door slaapdeskundigen als Eus van Someren (→), Gerard Kerkhof (→), Ingrid Verbeek (→), Hans Hamburger (→), Ton Coenen (→), Jaap Lancee (→) en Rob de Ron (→)
Arie Boomsma in gesprek met slaapdeskundige Rob de Ron (→)
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)
Slaapdeskundige Eus van Someren (→) is initiatiefnemer van het slaapregister (→). Help slecht slapen de wereld uit en doe mee aan het onderzoek (→)
Eus van Someren (→)
Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapdeskundigen. Hij is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut (→)en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU (→). Eus van Someren is onder andere initiatiefnemer van het Nederlands Slaap Register (→).
Het slaapregister doet uitgebreid slaaponderzoek naar de oorzaken, gevolgen en oplossing van slapeloosheid. Deelname is eenvoudig en waardevol voor het vinden van oorzaak, gevolgen en oplossingen van slapeloosheid (→).
Eus van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDXAmsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers. Door hun waakzaamheid hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid.
Wil je de lezing van Eus van Someren bekijken? Dat kan via Youtube (→) of in het archief van TEDXAmsterdan (→).
Middels slaaponderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website (→) levert slaapdeskundige Gerard Kerkhof (→) al jaren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van ons slaapgedrag
Gerard Kerkhof (→)
Slaapdeskundige Gerard Kerkhof (→) is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (→) van de Universiteit van Amsterdam (→). Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan Safe at Shiftwork (→) dat als eerste een online coaching programma aanbiedt om medewerkers gezond en fit te houden.
Met zijn ervaring en expertise wil Gerard Kerkhof via onderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website (→) een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons slaapgedrag. De ontregeling van ons slaap- waakritme kan tot gevolg hebben dat we overdag minder scherp zijn, onderpresteren, geneigd zijn meer risico te nemen en minder collegiaal zijn.
Meditatie helpt volgens slaapdeskundige Gerard Kerkhof (→) bij mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie (→) kan er voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is aantoonbaar bewezen (→)
Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat (→). De Yoga Nidra meditaties (→) zijn ingesproken door slaapdeskundige Rob de Ron (→)
Slaap is van levensbelang, volgens slaapdeskundige Hans Hamburger (→) in een interview met Gezondheidsnet (→). Slecht slapen heeft meer gevolgen dan we denken. Het goede nieuws is: er is meestal wat aan te doen. Lees meer over de aanpak van slapeloosheid (→)
Hans Hamburger (→)
Hans Hamburger (→) is een bekend neuroloog en slaapdeskundige. Hij is oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum (→), een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum (→). Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.
Hans Hamburger (→) zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger (→).
Niet het slaaptekort, maar de slaapkwaliteit is het grootste probleem aldus slaapdeskundige Ton Coenen (→), voormalig emeritis-hoogleraar ann de Radboud Universiteit (→) schreef ‘Het Slapende Brein’ (→)
Ton Coenen (→)
Slaapdeskundige Ton Coenen, voormalig emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit (→) schreef ‘Het Slapende Brein’ (→). Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk. het eerste exemplaar vanwege zijn fameuze uitspraak ‘de tour win je in bed’. Een goede nachtrust kan volgens slaapdeskundige Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.
In een interview met het NRC noemt slaapdeskundige Ton Coenen niet het slaaptekort als groot maatschappelijk probleem, maar de slaapkwaliteit. In het interview zegt Ton Coenen dat hij niet zou weten waarom mensen in de westerse wereld lijden aan een chronisch slaaptekort.
“We slapen gemiddeld 7 uur”, zegt hij. “Dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt? Ik ageer daartegen.” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij. Slechte slaap is het probleem.
Slaapdeskundige Ingrid Verbeek (→) is al meer dan 25 jaar actief in Slaapland
Ingrid Verbeek (→)
Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Naast patiëntenzorg bij centrum voor slaapstoornissen Kempenhaeghe (→), geeft ze nascholing over slaap en de behandeling van slaapproblemen aan (huis)artsen, praktijkondersteuners GGZ en psychologen.
Daarnaast was Ingrid Verbeek betrokken bij het opzetten van de Teleac slaapcursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ (→). Samen met Ed Klip schreef Ingrid Verbeek ‘Zelfhulpboek Slapeloosheid.’ (→)
Slaapdeskundige Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Ze is vooral bekend geworden met de Teleac cursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ (→). Daarnaast schreef Ingrid Verbeek verschillende boeken, waaronder het Hulpboek Slapeloosheid (→) voor mensen met slaapproblemen. Zij verschijnt ook regelmatig in de media over dit onderwerp.
Winni Hofman (→)
Slaapdeskundige dr. Winni Hofman (→), oprichter van de Somnio slaaptherapie (→). Ze schreef het slaapboekje ‘Lukt het je vaak niet om lekker te slapen? Lees jezelf in slaap met een slaapboek (je)!’ (→)
Winni Hofman is tevens mede-oprichtster van slaapcoach.nl (→) als universitair docent voor slaap en slaapstoornissen (→) verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (→). Meer weten? Klik dan op onderstaande links.
Slaapdeskundige Jaap Lancee (→) doet slaaponderzoek naar chronische nachtmerries. Hij onderhoud verschillende websites, waaronder slaapproblemen.org (→)
Jaap Lancee (→)
Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Jaap Lancee is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam (→).
Jaap Lancee onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij samen met Annette van Schagen (→) en Victor Spoormakers (→) een aantal zelfhulpboeken. De boeken “Van je Nachtmerries af” (→) en “Therapie voor Nachtmerries” (→) kun je bij divers boekhandels bestellen.
Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en niets echt bleek te werken, ontwikkelde Yoga Nidra (→) docent en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) de eerste slaapcursus van Nederland (→)
Rob de Ron (→)
Slaapdeskundige Rob de Ron (→) is oprichtervan de eerste slaapcursus van Nederland: Slaapcursus.nl (→). Met zijn nieuwe slaapmethode leert hij je binnen één dag weer controle over je slaap te krijgen.
Toen Rob de Ron zijn eerste slaapcursus gaf, was hij niet zeker van zijn zaak. Wordt dit geen slome cursus met zoveel slechte slapers bij elkaar? Het omgekeerde bleek waar. De cursisten zijn juist uitzonderlijk wakkere types.
De Ron herkent het beeld dat ‘slaapprofessor Eus van Someren (→) schetst van de slapeloze medemens. Van Someren vindt dat we slapeloze mensen met respect moeten behandelen omdat ze misschien afstammen van de voorouders aan wie we ons bestaan te danken hebben.
Cursusagenda (→)
De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).
Zakelijk (→)
Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).
Rob de Ron (→)
Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld ... tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).
Reviews (→)
Ik was bang om naar bed te gaan (→) en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed. (→)