Ton Coenen

Professor Ton Coenen nam enkele jaren geleden afscheid als emeritus-hoogleraar Biologische psychologie aan de Radboud Universiteit. Ton Coenen schreef ‘Het slapende brein’.

 Ton Coenen

 Ton Coenen. Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en boeken en interviews over, met en van Ton Coenen.

Ton Coenen behoort samen met Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Hans Hamburger en Ingrid Verbeek tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Wil je meer weten over deze en andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op onderstaande link.

Ton Coenen. Slaapdeskundige

Slaapprofessor Ton Coenen (rechts), emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit schreef ‘Het slapende brein’. Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk (links) het eerste exemplaar vanwege zijn fameuze uitspraak ‘de tour win je in bed’. Een goede nachtrust kan volgens Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.

 

Ton Coenen: ‘Slechte slaap is het probleem’

Weinig of slechte slaap

Slaapdeskundige Ton Coenen zou niet weten waarom mensen in de westerse wereld ‘chronisch slaapgedepriveerd’ zouden zijn. “We slapen gemiddeld 7 uur”, zegt hij. “Dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt? Ik ageer daartegen.” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij. Slechte slaap is het probleem. Dat is: te weinig diepe slaap en te weinig droomslaap. Het moet – dat denken alle slaaponderzoekers – bij elkaar 5,5 tot 6 uur per nacht zijn. Wie dat nacht na nacht niet haalt, is een slechte slaper. “En het zijn de slechte slapers die de verkeersongelukken maken en die problemen met hun gezondheid krijgen.”

Overactieve hersenen

Chronisch slecht slapen komt door slaapstoornissen en daarvan heeft 20 procent van de mensen last, zegt Ton Coenen, en 5 procent ernstig. De belangrijkste slaapstoornis is slapeloosheid door een te actieve hersenschors. “Dat houdt je waaksysteem aan de gang. Na drie nachten ga je je zorgen maken: als ik maar kan slapen. En dan blijft je hersenschors zeker te actief.”

Er moet meer zijn

Heeft de slaap die niet diep en ook geen droomslaap is geen enkel nut? Gerard Kerkhof: “Ik ben het roerend óneens met de mensen die zeggen dat het allemaal niet uitmaakt, we weten het toch niet, dus pluk de dag en doe dat vooral ’s nachts.” Ton Coenen: “We weten niet eens waarom we slapen. Ja, herstel van weefsels. Maar er moet meer zijn.

Verantwoording Bron. Dit artikel verscheen in het NRC. Wil je het volledige artikellezen? Klik dan op onderstaande link.

Ton Coenen. Slaapdeskundige

Ton Coenen. Slapende Venus. Girolamo da Treviso (1497-1544) Collectie Galeria Borghese in Rome.

Oud-hoogleraar Ton Coenen schrijft boek over slaap

De tour win je in bed

Met de legendarische uitspraak “De Tour win je in bed” heeft de fameuze oudwielrenner Joop Zoetemelk slaap eindelijk op de sportagenda gekregen. Slaap is een belangrijk element in het sportgebeuren geworden en met de optimalisering van slaap poogt de sportwereld sportieve prestaties te verbeteren. Met de beschouwing van alle aspecten van slaap vormt ‘het slapende brein’ van slaapdeskundige Ton Coenen een onmisbare schakel tussen theorie en praktijk.

Alles over slapen op een rij

In dit boek staat ons brein en het periodieke karakter van slaap -verbonden met de duistere nacht- centraal.  Naast de functies van slaap , worden de vele soorten slaapstoornissen besproken en de bestaande therapieën geduid.

De mysterieuze slaap

Er is veel aandacht voor het alledaagse slechte slapen en de bestaande medicamenteuze aanpak van de slapeloosheid. Slaap zelf -als proces-  heeft aldoor weinig belangstelling gekregen, anders is dat voor het dromen en de droom. Over dit mysterieuze en intrigerende slaapverschijnsel zijn bibliotheken volgeschreven. Feiten en fabels worden onder de loep genomen.

Verantwoording Bron. Bol.com. Wil je het boek bestellen? Klik dan op onderstaande link.

De Tour win je in bed

Wie deze zomer (2015) weken de radio aanzette, kon het Joop Zoetemelk ieder uur horen zeggen. Gelijk heeft-ie, vindt slaapprofessor Ton Coenen, emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit en schrijver van ‘Het slapende brein’. ‘Een goede nachtrust kan net dat verschil maken dat er in topsport toe doet.’

Het slapende brein

Coenen schreef ‘Het slapende brein’, een rijk geïllustreerd handboek over slapen. Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk het eerste exemplaar. In het boek beschrijft Ton Coenen de geschiedenis van het slaaponderzoek en de betekenis van dromen. Hij schrijft ook over de ideale inrichting van de slaapkamer en de after-lunchdip. Daarnaast besteed hij aandacht functie van hormonen en hetgeen zich in onze hersenen afspeelt wanneer we slapen of in dromenland verkeren. 

Verantwoording Bron. Artikel Radboud Universiteit van 17 juli 2015 Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link. Wil je het boek bestellen? Klik dan op bovenstaande link.  

Ton Coenen

Ton Coenen. Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521). Collectie Staatliche Museen zu Berlin. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Beter slapen met rustgevend muziekje?

De Nijmeegse slaapprofessor Ton Coenen ziet ‘slaapmuziek’ als een van de makkelijkste manieren waarmee mensen zelf kunnen proberen om hun slaapproblemen te bestrijden. ‘Het werkt niet voor iedereen, helaas. Maar wel zo vaak dat ik iedereen die moeilijk de slaap kan vatten aanraad het te proberen.’

De slaapkwaliteit meten

Ton Coenen baseert zich op een promotie-onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waarbij met een actometer het aantal nachtelijke bewegingen werd geregistreerd van mensen die met of zonder slaapmuziek naar bed waren gegaan. ‘Wie diep slaapt, beweegt weinig. Dus kun je op die manier indirect de slaapkwaliteit meten. Het positieve effect van de muziek was onmiskenbaar, maar helaas niet voor iedereen.’

Een ontspannen brein is een absolute voorwaarde om in slaap te vallen

Het heilzame ingrediënt van een ruisend beekje of een cd met Satie is: ontspanning. ‘Een ontspannen brein is een absolute voorwaarde om in slaap te vallen’, zegt Coenen. De slaapprofessor raadt mensen aan elke avond met hetzelfde soort geluid of muziek in slaap te vallen. ‘Bijkomend fenomeen is namelijk dat je het geluid gaat associëren met slaap. Bij het horen ervan schakelt het brein direct over naar de slaapstand. In deze slaapstand, de voorbereiding tot slaap, zie je al andere hersengolven in het brein dan tijdens waak.

Als je al goed slaapt, ga je er heus niet beter van slapen

In slaap vallen met muziek kan dus geen kwaad, daar zijn de deskundigen het over eens. Ton Coenen maakt één kleine kanttekening. ‘Als je geen slaapproblemen hebt, hoef je er niet aan te beginnen. Waarom zou je? Als je al goed slaapt, ga je er heus niet beter van slapen.’

Verantwoording BronVolkskrant van 20 december 2015. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link. 

Ton Coenen

Ton Coenen. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Interne links ‘Ton Coenen’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’ en ‘slaaponderzoekers.’ Het artikel ‘Ton Coenen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. Deze pagina is onderdeel van slaapcursus.nl.

Ton Coenen

Ton Coenen. Flaming June (1895). Frederic Lord Leighton (1830-1896). Collectie Museo de arte de Ponce (Puerto Rico) (Bron Wikipedia.org)

Verantwoording AfbeeldingenWikipedia.org. De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen. 

.

Tags: Radboud Universiteit, RU, Het Slapende Brein, Zoetemelk, de Tour win je in Bed,