Slaapdeskundige Jaap Lancee.

Jaap Lancee

Nachtmerries komen veel voor en zijn zeer vervelend. Toch zijn ze wel degelijk te verhelpen volgens slaadeskundige Jaap Lancee

Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Hij is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en  verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef menig boek over nachtmerries. Daarnaast onderhoudt hij verschillende websites om mensen met nachtmerries en slaapproblemen te helpen. Kijk bijvoorbeeld op slaapropblemen.org, insomnie.nl of nachtmerries.org.

Wil je kennismaken met andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op onderstaande link.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar de meest belanghebbende artikelen, interviews en boeken over, met en van Jaap lancee. Jaap Lancee behoort samen met Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ton Coenen, Hans Hamburger en Ingrid Verbeek tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ 

Jaap Lancee

Nachtmerrie- en slaapdeskundige Jaap Lancee. Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893

Jaap Lancee helpt mensen die lijden aan chronische slapeloosheid en nachtmerrie

Jaap Lancee is een veelzijdig slaapdeskundige. Hij onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij menig boek over nachtmerries, waaronder Van je Nachtmerries af en Therapie voor Nachtmerries. Je kunt deze bestellen via onderstaande link.

Wil je meer lezen? Kijk dan op de website nachtmerries.org of insomnie.nl.

Voor mensen met chronische nachtmerries zijn verschillende manieren bedacht om van deze nare dromen af te komen, aldus Jaap Lancee

Nachtmerries komen vaak voor en zijn zeer vervelend. Duizenden mensen hebben er last van. Bij zo`n vervelende en veelvoorkomende klacht zou je denken dat er binnen de gezondheidszorg wel veel aandacht zou zijn voor deze problemen. Niets is minder waar.

De meeste dokters en hulpverleners weten niet precies wat ze met hun klachten aan moeten. Dit heeft als gevolg dat veel mensen maar gewoon rond blijven lopen met hun nachtmerries en de bijbehorende klachten. Ze denken dat er niets aan te doen is en dat ze vanzelf weggaan.

Dit is erg jammer, aldus Jaap Lancee, nachtmerries zijn namelijk wel degelijk te verhelpen. Voor mensen die last hebben van nachtmerries zijn verschillende manieren bedacht om van deze vervelende dromen af te komen.

Bron. Wil je meer weten en zoek je hulp? Bekijk dan de website nachtmerries.org

Jaap Lancee. Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Nachtmerrie- en slaapdeskundige Jaap Lancee. Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523)

Jaap Lancee over nachtmerries en slapeloosheid 

Wel willen maar niet kunnen slapen, terwijl de rest van de wereld in dromenland verkeert is bijzonder vervelend. Of je nu moeite met inslapen hebt, te vroeg wakker word en niet meer verder kunnen slapen of elke nacht een paar uur wakker ligt, er is iets aan te doen.

Jaap Lancee helpt mensen die lijden aan chronische nachtmerries en slapeloosheid op verschillende manieren. Op zijn website nachtmerrie.org en insomnie.nl vertelt hij er meer over. De website is bedoeld voor mensen die meer over nachtmerries en slapeloosheid willen weten en mensen die op zoek zijn naar een behandeling.

Meer weten over nachtmerries? Dr. Jaap Lancee is dé slaapdeskundige op dit gebied. Hij schreef menig boek over nachtmerries

Er is een grote groep mensen die niet goed slaapt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn er mensen die regelmatig nachtmerries hebben, moeite hebben met ademen of zonder dat ze precies weten waarom al lange tijd niet goed slapen.

Vaak kan men zich niet goed concentreren of is men overdag erg moe. Het meest voorkomende slaapprobleem is insomnie. De meest voorkomende slaapstoornissen zijn slaapverlamming, slaapwandelen, nachtangst en verstoringen van het circadiaanse ritme.

Jaap Lancee. Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Jaap Lancee. Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521)

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek: Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte

NRC schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe komt aan het woord. In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.” Ingrid Verbeek baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie en ontspanningsoefeningen herstel en rust vinden.”

Slaapdeskundige Gerard Kerkhof: Meditatie helpt bij slapeloosheid

Professor Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap, kan dit bevestigen. Meditatie helpt volgens Gerard Kerkhof mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie kan er dan voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is ook aantoonbaar bewezen.

Bron NRC : Dit artikel is op 5 April 2016 geschreven door Diederik Huffels in het NRC  Naar artikel

Slaapcursus Boek over Slaap en Slaapproblemen bestellen
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Slaapcursus Luisterboek 1 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Volgens slaapprofessor Eus van Someren moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

Rob de Ron, slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent.

 

Artikel november 2021: Jaap Lancee, nachtmerries verhelpen

Slaapcursus. Slaap Cursus. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.

Jaap Lancee. Slaapdeskundige. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.