Afb Jaap Lancee. Chronische Nachtmerries verhelpen

Jaap Lancee

Slaapdeskundige Jaap Lancee is  gespecialiseerd in het verhelpen van chronishe nachtmerries

Jaap Lancee is een veelzijdig slaapdeskundige (→). Hij doet onderzoek naar slaapproblemen (→) en gespecialiseerd in chronische nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij ‘Van je Nachtmerries af’ (→)  en ‘Therapie voor Nachtmerries (→). Hij is verbonden aan de Universiteit van Utrecht (→) en de Universiteit van Amsterdam (→). Daarnaast onderhoudt hij verschillende websites om mensen met nachtmerries en slaapproblemen te helpen. Kijk bijvoorbeeld op slaapropblemen.org (→), insomnie.nl (→) of nachtmerries.org (→).

Chronische nachtmerries (→) komen veel voor en zijn zeer vervelend. Toch zijn ze wel degelijk te verhelpen volgens slaapdeskundige (→) Jaap Lancee

Op deze pagina vind je verwijzingen naar de meest belanghebbende artikelen (→), interviews (→) en boeken (→) over, met en van Jaap lancee. Jaap Lancee behoort samen met Eus van Someren (→), Gerard Kerkhof (→), Ingrid Verbeek (→), Hans Hamburger (→), Ton Coenen (→) en Rob de Ron (→) tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ 

Podcast met slaapdeskundige Jaap Lancee over slapeloosheid en chronische nachtmerries

Slaapproblemen, we horen er steeds vaker over. Of we ze nu beter herkennen of dat er sprake is van een echte toename is nog onbekend volgens Jaap Lancee, slaaponderzoeker aan de UvA. In deze tweede aflevering van de VGCt-podcast duiken we in de wakkere wereld van slaapproblemen en de behandeling ervan. Waarom gaan mensen niet naar de huisarts met hun slaapproblemen? Hoe komt het dat huisartsen vooral medicijnen voorschrijven in plaats van cognitieve gedragstherapie? En waarom kun je beter minder lang in bed liggen als je last hebt van slapeloosheid?

Naar de Podcast (→)

Jaap Lancee. Chronische nachtmerries

Voor mensen met chronische nachtmerries zijn verschillende manieren bedacht om van deze nare dromen af te komen, aldus Jaap Lancee

Nachtmerries komen vaak voor en zijn zeer vervelend. Duizenden mensen hebben er last van. Bij zo`n vervelende en veelvoorkomende klacht zou je denken dat er binnen de gezondheidszorg wel veel aandacht zou zijn voor deze problemen. Niets is minder waar.

De meeste dokters en hulpverleners weten niet precies wat ze met hun klachten aan moeten. Dit heeft als gevolg dat veel mensen maar gewoon rond blijven lopen met hun nachtmerries en de bijbehorende klachten. Ze denken dat er niets aan te doen is en dat ze vanzelf weggaan.

Dit is erg jammer, aldus Jaap Lancee, nachtmerries zijn namelijk wel degelijk te verhelpen. Voor mensen die last hebben van nachtmerries zijn verschillende manieren bedacht om van deze vervelende dromen af te komen.

Wil je meer weten en zoek je hulp bij het verhelpen van nachtmerries? Bekijk dan de website Nachtmerries.org of lees ‘Van je Nachtmerries af’ (→) en ‘Therapie voor Nachtmerries’ (→).

Jaap Lancee over chronische nachtmerries en slapeloosheid 

Wel willen maar niet kunnen slapen, terwijl de rest van de wereld in dromenland verkeert is bijzonder vervelend. Of je nu moeite met inslapen hebt, te vroeg wakker word en niet meer verder kunnen slapen of elke nacht een paar uur wakker ligt, er is iets aan te doen.

Jaap Lancee helpt mensen die lijden aan chronische nachtmerries en slapeloosheid op verschillende manieren. Op zijn website nachtmerrie.org (→) en insomnie.nl (→) vertelt hij er meer over. De website is bedoeld voor mensen die meer over nachtmerries en slapeloosheid willen weten en mensen die op zoek zijn naar een behandeling.

Meer weten over chronische nachtmerries? Dr. Jaap Lancee is dé slaapdeskundige op dit gebied. Hij schreef menig boek over

Er is een grote groep mensen die niet goed slaapt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn er mensen die regelmatig nachtmerries hebben, moeite hebben met ademen of zonder dat ze precies weten waarom al lange tijd niet goed slapen.

Vaak kan men zich niet goed concentreren of is men overdag erg moe. Het meest voorkomende slaapprobleem is insomnie (→). De meest voorkomende slaapstoornissen zijn slaapverlamming, slaapwandelen, nachtangst en verstoringen van het circadiaanse ritme.

Jaap Lancee. Chronische nachtmerries

Slaapdeskundige (→) Ingrid Verbeek (→) : Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte

NRC (→) schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige (→) Ingrid Verbeek (→) van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe (→) komt aan het woord. In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.” Ingrid Verbeek (→) baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie (→) en ontspanningsoefeningen (→)  herstel en rust vinden.”

Slaapdeskundige (→)  Gerard Kerkhof (→) : Meditatie helpt bij slapeloosheid

Professor Gerard Kerkhof (→), hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap, kan dit bevestigen. Meditatie helpt volgens Gerard Kerkhof →) mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie (→) kan er dan voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is ook aantoonbaar bewezen.

Bron NRC  (→): Dit artikel (→)  is op 5 April 2016 geschreven door Diederik Huffels (→) in het NRC. Naar artikel (→)

Slaapcursus E-book
Slaapcursus Luisterboek 1
Slaapcursus Luisterboek 2
Slaapcursus Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Slaapcursus.nl (→) Chronische nachtmerries verhelpen