Slaapdeskundigen en Slaaponderzoekers

Deze pagina bevat verwijzingen naar Nederlandse slaapdeskundigen en slaaponderzoekers die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap. Waar slaapdeskundigen een wetenschappelijke achtergrond hebben, zijn slaaponderzoekers veelal journalisten, schrijvers, kunstenaars of wetenschappers een andere achtergrond en specialisatie dan slaap. Ze hebben uiteenlopende meningen en inzichten over slaap. Logisch, want slaap is complex en dientengevolge zijn ook de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zelden eenduidig.

Alle hier genoemde slaapdeskundigen en slaaponderzoekers behoren tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Met hun onderzoek, deskundigheid en interesse hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht. Je vind op deze pagina verwijzingen naar artikelen, publicaties en interviews van slaapdeskundigen als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Hans Hamburger, Winni Hofman en Ton Coenen. 

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Le Lit (Het Bed) 1893. Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). 

Slaaponderzoekers en slaapdeskundigen speuren naar subtiele afwijkingen in de slaap

Slaaponderzoekers en slaapdeskundigen zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid. Toch is goed slapen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een grote groep Nederlanders kampt met uiteenlopende slaapproblemen.

Eus van Someren

Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapdeskundigen. Hij is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU. Eus van Someren is onder andere initiatiefnemer van het Nederlands Slaap RegisterHet register doet uitgebreid onderzoek  naar de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Deelname is eenvoudig en waardevol voor het vinden van oplossingen voor slaapproblemen.

Eus van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDXAmsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers. Door hun waakzaamheid hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid. Wil je de lezing van Eus van Someren bekijken? Dat kan via Youtube of in het archief van TEDXAmsterdam

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers speuren naar subtiele afwijkingen in de slaap

Gerard Kerkhof

Slaapdeskundige Gerard Kerkhof is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam(UvA). Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan Safe at Shiftwork dat als eerste een online coaching programma aanbiedt om medewerkers gezond en fit te houden.

Met zijn ervaring en expertise wil Gerard Kerkhof via onderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons slaapgedrag. De ontregeling van ons slaap- waakritme kan tot gevolg hebben dat we overdag minder scherp zijn, onderpresteren, geneigd zijn meer risico te nemen en minder collegiaal zijn.

Hans Hamburger

Hamburger is een bekend neuroloog en slaapdeskundige. Hij is oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.

Hans Hamburger zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

 Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523)

Ton Coenen

Slaapdeskundige Ton Coenen, voormalig emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit schreef ‘Het slapende brein’. Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk. het eerste exemplaar vanwege zijn fameuze uitspraak ‘de tour win je in bed’. Een goede nachtrust kan volgens slaapdeskundige Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.

In een interview met het NRC noemt  slaapdeskundige Ton Coenen niet het slaaptekort als groot maatschappelijk probleem, maar de slaapkwaliteit. In het interview zegt Ton Coenen dat hij niet zou weten waarom mensen in de westerse wereld lijden aan een chronisch slaaptekort. “We slapen gemiddeld 7 uur”, zegt hij. “Dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt? Ik ageer daartegen.” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij. Slechte slaap is het probleem.

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers zijn het erover eens; een goede nachtrust is essentieel voor de gezondheid

Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Naast patiëntenzorg bij centrum voor slaapstoornissen Kempenhaeghe, geeft ze nascholing over slaap en de behandeling van slaapproblemen aan (huis)artsen, praktijkondersteuners GGZ en psychologen. Daarnaast was Ingrid Verbeek betrokken bij het opzetten van de Teleac slaapcursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ . Samen met Ed Klip schreef Ingrid Verbeek ‘Zelfhulpboek Slapeloosheid.

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Ze is vooral bekend geworden met de Teleac cursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ Daarnaast schreef Ingrid Verbeek verschillende boeken, waaronder het Hulpboek Slapeloosheid voor mensen met slaapproblemen. Zij verschijnt ook regelmatig in de media over dit onderwerp. 

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers.

Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521)

Winni Hofman

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie. Ze schreef het slaapboekje ‘Lukt het je vaak niet om lekker te slapen? Lees jezelf in slaap met een slaapboek (je)!’

Winni Hofman is tevens mede-oprichtster van slaapcoach.nl als universitair docent voor slaap en slaapstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.Meer weten? Klik dan op onderstaande links.

Jaap Lancee

Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Jaap Lancee is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en  verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Jaap Lancee onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij samen met Annette van Schagen en Victor Spoormakers een aantal zelfhulpboeken. De boeken “Van je Nachtmerries af” en“Therapie voor Nachtmerries” kun je bekijken en bestellen via onderstaande link.

Nederlandse slaapdeskundigen en slaaponderzoekers die behoren tot de eerste ontdekkers van ‘slaapland’ 

Rob de Ron

Slaaponderzoeker Rob de Ron is oprichtervan de eerste slaapcursus van Nederland: Slaapcursus.nl. Met zijn nieuwe slaapmethode leert hij je binnen één dag weer controle over je slaap te krijgen. 

Toen Rob de Ron zijn eerste slaapcursus gaf, was hij niet zeker van zijn zaak. Wordt dit geen slome cursus met zoveel slechte slapers bij elkaar? Het omgekeerde bleek waar. De cursisten zijn juist uitzonderlijk wakkere types. Hij herkent het beeld dat ‘slaapprofessor Eus van Someren schetst van de slapeloze medemens. Van Someren vindt dat we slapeloze mensen met respect moeten behandelen omdat ze misschien afstammen van de voorouders aan wie we ons bestaan te danken hebben.

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

E-boek en luisterboek

Heb je interesse in het slaapcursus e-boek of de luisterboeken met elk 3 yoga nidra oefeningen? Wil je het eens proberen?

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapcursus Particulier

De ééndaagse Slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam en kost €155. Kom je met samen, dan betaal je ieder €135. 

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Workshop Zakelijk

Rob de Ron geeft ook (online) workshops en lezingen over slaap aan diverse bedrijven, instellingen en organisaties

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

NPO radio 1

Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor het zondagochtend programma FRIS!

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Reviews

Toen ik op een gegeven moment bang was om naar bed te gaan, ben ik de slaapcursus gaan volgen bij Rob de Ron. 

Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Contact

Heb je vragen over slaap, de slaapcursus of een workshop? Of een andere vraag? Neem gerust contact met me op.

Op een gegeven moment was ik bang om naar bed te gaan. Ik ben toen de slaapcursus van Rob de Ron gaan volgen. Op dit moment slaap ik best goed. Meestal zo’n zes tot zeven uur per nacht

Fotografe en Beeldredactrice Carla van Thijn in Plus Magazine