Hans Hamburger

Hans Hamburger is neuroloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap. Wil je kennismaken met andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op onderstaande link.

Net als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek en Ton Coenen behoort Hans Hamburger tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties, boeken en interviews over, met en van slaapdeskundige Hans Hamburger. 

Slaapdeskundige Hans Hamburger

Hans Hamburger neuroloog en slaapdeskundige verbonden aan slaapcentrum Amsterdam.

Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs

Slaapdeskundige Hans Hamburger

Hamburger maakt zich er al dertig jaar hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen. “Slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Kunnen we iets doen aan het slaapprobleem?

“Het hangt van de oorzaak van het slaapprobleem af, maar in de meeste is er iets te doen aan. Belangrijk is om goed in kaart te brengen wat het slaapprobleem veroorzaakt. Dat kun je laten uitzoeken bij een gespecialiseerd slaapcentrum. “Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl

Hans Hamburger maakt u zich al dertig jaar hard voor behandeling van patiënten met slaapproblemen. “Omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”

Hebben slaapmiddelen zin?

“Slaapmiddelen zijn zelden de oplossing voor de meeste slaapproblemen. “Ze kunnen je soms enige tijd helpen om makkelijker in te slapen”, aldus Hamburger, “maar vervolgens verstoren ze de natuurlijke slaapcyclus. Daardoor rust je niet echt uit. Bovendien werken ze gemiddeld 24 uur, waardoor je overdag last houdt van suffigheid, vermoeidheid en geheugenproblemen. Bovendien veroorzaken al dit soort middelen afhankelijkheid, een mooi woord voor verslaving. Dat effect treedt al op na tien dagen gebruik.”

Verantwoording Bron. Het interview met Hans Hamburger verscheen op PlusOnline  Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Hans Hamburger neuroloog. Slaapcentrum Amsterdam

Hans Hamburger neuroloog en slaapdeskundige verbonden aan slaapcentrum Amsterdam.

Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521)

Hans Hamburger neuroloog. Slaapcentrum Amsterdam

Scholieren, studenten en jongeren en slaapproblemen?

Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg. De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam. Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum, ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken. Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.

Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam.

Hans Hamburger neuroloog. Slaapcentrum Amsterdam

Hans Hamburger neuroloog en slaapdeskundige verbonden aan slaapcentrum Amsterdam.

Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523)

Slaap en Slaapstoornissen, door Dr. Carlos Schenk en Hans hamburger 

Slaapdeskundige Hamburger schreef het voor woord bij ‘Slaap en slaapstoornissen’ van Dr Carlos Schenk. Hamburger noemt Schenk, een verre nazaat van een Nederlandse familie die in de 19e eeuw emigreerde naar de VS, een bevlogen slaapdeskundige, die begin jaren ’80 deel ging uitmaken van de grote slaapkliniek in Minneapolis en Minnesota. Door zijn enthousiasme en oplettendheid zijn diverse aandoeningen die nog niet bekend waren of onvoldoende nauwkeurig beschreven inmiddels gemeengoed in de wereld van de slaapdeskundigen.

Slaapverlamming, slaapwandelen en nachtangst zijn de meest voorkomende slaapstoornissen

Het boek is wellicht minder aan te bevelen is voor mensen met bijzondere slaapstoornissen. Denk aan nachtangst, slaapwandelen, slaapverlamming of een extreem uit de maat lopend biologisch ritme. Door deze laatste slaapstoornis komt vooral het sociale- en gezinsleven in het geding. Misschien is het minder geschikt voor mensen met chronische slapeloosheid (insomnie). Voor hen is wellicht het ‘Slaap als een Roos” van Guy Meadows een meer geschikt boek.

Verantwoording Bron. Het boek Slaap en Slaapstoornissen van Carlos Schenk, met voorwoord van Hans Hamburger is te bestellen via onderstaande link.

Hans Hamburger slaapdeskundige

E-boek en luisterboek

Heb je interesse in het slaapcursus e-boek of de luisterboeken met elk 3 yoga nidra oefeningen? Wil je het eens proberen?

Hans Hamburger slaapdeskundige

Slaapcursus Particulier

De ééndaagse Slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam en kost €155. Kom je met samen, dan betaal je ieder €135. 

Hans Hamburger slaapdeskundige

Workshop Zakelijk

Rob de Ron geeft ook (online) workshops en lezingen over slaap aan diverse bedrijven, instellingen en organisaties

Hans Hamburger slaapdeskundige

NPO radio 1

Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor het zondagochtend programma FRIS!

Hans Hamburger slaapdeskundige

Reviews

Toen ik op een gegeven moment bang was om naar bed te gaan, ben ik de slaapcursus gaan volgen bij Rob de Ron. 

Hans Hamburger slaapdeskundige

Contact

Heb je vragen over slaap, de slaapcursus of een workshop? Of een andere vraag? Neem gerust contact met me op.

Op een gegeven moment was ik bang om naar bed te gaan. Ik ben toen de slaapcursus van Rob de Ron gaan volgen. Op dit moment slaap ik best goed. Meestal zo’n zes tot zeven uur per nacht

Fotografe en Beeldredactrice Carla van Thijn in Plus Magazine