Slaapdeskundige en slaaponderzoeker Hans Hamburger

Hans Hamburger

Hans Hamburger (67) is een bekend neuroloog en slaapdeskundige. Hij is oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en boeken en interviews over, met en van slaapdeskundige Hans Hamburger.

Net als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek en Ton Coenen behoort Hans Hamburger tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Wil je meer weten over andere Nederlandse slaapdeskundigen?

Klik dan op onderstaande link. 

Slaapdeskundige Hans Hamburger

Hans Hamburger zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Hans Hamburger

Kunnen we iets doen aan het slaapprobleem?

“Het hangt van de oorzaak van het slaapprobleem af, maar in de meeste is er iets te doen aan. Belangrijk is om goed in kaart te brengen wat het slaapprobleem veroorzaakt. Dat kun je laten uitzoeken bij een gespecialiseerd slaapcentrum. “Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl

Hans Hamburger maakt u zich al dertig jaar hard voor behandeling van patiënten met slaapproblemen. “Omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”

Hebben slaapmiddelen zin?

“Slaapmiddelen zijn zelden de oplossing voor de meeste slaapproblemen. “Ze kunnen je soms enige tijd helpen om makkelijker in te slapen”, aldus Hamburger, “maar vervolgens verstoren ze de natuurlijke slaapcyclus. Daardoor rust je niet echt uit. Bovendien werken ze gemiddeld 24 uur, waardoor je overdag last houdt van suffigheid, vermoeidheid en geheugenproblemen. Bovendien veroorzaken al dit soort middelen afhankelijkheid, een mooi woord voor verslaving. Dat effect treedt al op na tien dagen gebruik.”

Verantwoording Bron. Het interview met Hans Hamburger verscheen op PlusOnline  Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Simpele tips

“Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

Hans Hamburger, Neuroloog en slaapdeskundige.

Melatonine in voeding
Slaapdeskundige en slaaponderzoeker Hans Hamburger

Slaap en Slaapstoornissen

Geschreven door Dr. Carlos Schenk 

Hans Hamburger schreef het voor woord bij ‘Slaap en slaapstoornissen’ van Dr Carlos Schenk. Hamburger noemt Schenk, een verre nazaat van een Nederlandse familie die in de 19e eeuw emigreerde naar de VS, een bevlogen slaapdeskundige, die begin jaren ’80 deel ging uitmaken van de grote slaapkliniek in Minneapolis en Minnesota. Door zijn enthousiasme en oplettendheid zijn diverse aandoeningen die nog niet bekend waren of onvoldoende nauwkeurig beschreven inmiddels gemeengoed in de wereld van de slaapdeskundigen.

Hans Hamburger schreef een fraai voorwoord in dit uitgebreide boek over slaap. Een boek dat wellicht minder aan te bevelen is voor mensen met bijzondere slaapstoornissen als pavor nocturnus, slaapwandelen, slaapverlamming of een extreem uit de maat lopend biologisch ritme, waardoor hun sociale leven in het geding komt. Misschien is het minder geschikt voor mensen met chronische slapeloosheid (insomnie). Voor hen is wellicht het ‘Slaap als een Roos” van Guy Meadows beter geschikt.

Verantwoording Bron. Het boek Slaap en Slaapstoornissen van Carlos Schenk, met voorwoord van Hans Hamburger is te bestellen via onderstaande link.

Slaapdeskundige en slaaponderzoeker professor Ton Coenen

Interne links ‘Hans Hamburger’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’.

Slaapdeskundigen

De hoopagina ‘slaapdeskundigen’ bevat samenvattingen van artikelen, publicaties, boeken, interviews en lezingen van Nederlandse slaapdeskundigen en slaaponderzoekers die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap en slaapstoornissen. Met hun artikelen, publicaties, boeken, interviews hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar andere Nederlandse  slaapdeskundigen en slaaponderzoekers als: Gerard KerkhofIngrid Verbeek, Hans Hamburger, Ton Coenen, Stefan Lucius, Peter Meerlo, Michelle van Laethem, Jaap Lancee, 

Het artikel ‘Hans Hamburger’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. De pagina is onderdeel van slaapcursus.nl

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 mei 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie