Hans Hamburger

Hans Hamburger is neuroloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap. 

Hans Hamburger

Hans Hamburger is neuroloog en slaapdeskundige. Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Net als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek en Ton Coenen behoort Hans Hamburger tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties, boeken en interviews over, met en van slaapdeskundige Hans Hamburger. Wil je meer weten over andere Nederlandse slaapdeskundigen?

Slaapdeskundige Hans Hamburger

Hans Hamburger zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Hans Hamburger

Kunnen we iets doen aan het slaapprobleem?

“Het hangt van de oorzaak van het slaapprobleem af, maar in de meeste is er iets te doen aan. Belangrijk is om goed in kaart te brengen wat het slaapprobleem veroorzaakt. Dat kun je laten uitzoeken bij een gespecialiseerd slaapcentrum. “Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl

Hans Hamburger maakt u zich al dertig jaar hard voor behandeling van patiënten met slaapproblemen. “Omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”

Hebben slaapmiddelen zin?

“Slaapmiddelen zijn zelden de oplossing voor de meeste slaapproblemen. “Ze kunnen je soms enige tijd helpen om makkelijker in te slapen”, aldus Hamburger, “maar vervolgens verstoren ze de natuurlijke slaapcyclus. Daardoor rust je niet echt uit. Bovendien werken ze gemiddeld 24 uur, waardoor je overdag last houdt van suffigheid, vermoeidheid en geheugenproblemen. Bovendien veroorzaken al dit soort middelen afhankelijkheid, een mooi woord voor verslaving. Dat effect treedt al op na tien dagen gebruik.”

Verantwoording Bron. Het interview met Hans Hamburger verscheen op PlusOnline  Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Hans Hamburger

Hans Hamburger. Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521). Collectie Staatliche Museen zu Berlin. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Scholieren, studenten en jongeren en slaapproblemen?

Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg. De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam. Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum, ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken. Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.

Dr. Hans Hamburger. Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam.

jongeren en slaapproblemen
Hans Hamburger

Hans Hamburger. Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523). Collectie Galeria Borghese in Rome. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Slaap en Slaapstoornissen, 

door Dr. Carlos Schenk 

Hans Hamburger schreef het voor woord bij ‘Slaap en slaapstoornissen’ van Dr Carlos Schenk. Hamburger noemt Schenk, een verre nazaat van een Nederlandse familie die in de 19e eeuw emigreerde naar de VS, een bevlogen slaapdeskundige, die begin jaren ’80 deel ging uitmaken van de grote slaapkliniek in Minneapolis en Minnesota. Door zijn enthousiasme en oplettendheid zijn diverse aandoeningen die nog niet bekend waren of onvoldoende nauwkeurig beschreven inmiddels gemeengoed in de wereld van de slaapdeskundigen.

Hans Hamburger schreef een fraai voorwoord in dit uitgebreide boek over slaap. Een boek dat wellicht minder aan te bevelen is voor mensen met bijzondere slaapstoornissen als pavor nocturnus, slaapwandelen, slaapverlamming of een extreem uit de maat lopend biologisch ritme, waardoor hun sociale leven in het geding komt. Misschien is het minder geschikt voor mensen met chronische slapeloosheid (insomnie). Voor hen is wellicht het ‘Slaap als een Roos” van Guy Meadows beter geschikt.

Verantwoording Bron. Het boek Slaap en Slaapstoornissen van Carlos Schenk, met voorwoord van Hans Hamburger is te bestellen via onderstaande link.

Hans Hamburger

Hans Hamburger. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Interne links ‘Hans Hamburger’

Deze pagina is onderdeel van de hoofdpagina Slaapdeskundigen’ en SlaaponderzoekersHet artikel ‘Hans Hamburger’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019. De pagina is onderdeel van slaapcursus.nl

Hans Hamburger
Hans Hamburger. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
Kleine Afbeelding. Rembrandt (1606-1669) Slapende oude vrouw (1633-1639). Rijksmuseum, Amsterdam. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.
.
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen. 
.
Tags: dr. Hans Hamburger neuroloog,