Slaapdeskundige Hans Hamburger

Slaapdeskundige Hans Hamburger

Slaap is voor je gezondheid net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen, aldus dr. Hans Hamburger, oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum 

Hans Hamburger was neuroloog in het voormalig Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en mede-oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap.

Wil je kennismaken met andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op onderstaande link.

Net als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek en Ton Coenen behoort Hans Hamburger tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Op deze pagina vind je verwijzingen naar artikelen,  interviews en lezingen over, met en van slaapdeskundige Dr. Hans Hamburger. 

Hans Hamburger maakt zich al dertig jaar hard voor de behandeling van mensen met slaapproblemen

Hamburger maakt zich er al dertig jaar hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen. “Slaap is voor je gezondheid minstens zo belangrijk als gezond eten en drinken en voldoende bewegen, maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” 

Wat de oorzaak is kun je laten uitzoeken bij een gespecialiseerd slaapcentrum. “Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”

“Omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen, maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”

Verantwoording Bron. Het interview met Hans Hamburger verscheen op PlusOnline  Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Het hangt af van de oorzaak van het slaapprobleem, maar in de meeste gevallen is er iets aan te doen, aldus neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger 

Neuroloog en slaapdeskundige dr Hans Hamburger (1)
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Neuroloog en slaapdeskundige dr Hans Hamburger (2)
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Neuroloog en slaapdeskundige dr Hans Hamburger (3)
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.
Neuroloog en slaapdeskundige dr Hans Hamburger (4)
Altijd moe en slaperig. Slaperigheid en vermoeidheid zijn niet hetzelfde.

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand

Slaapdeskundige dr Hans Hamburger, neuroloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum.

Slaapdeskundige Hans Hamburger. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.

Slaapdeskundige Hans Hamburger zou graag zien dat jongeren les krijgen in slaaphygiēne

Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg.

De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam. Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum, ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken.

Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.

Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam.

Slaap en slaapstoornissen van Dr. Carlos Schenk met een voorwoord van Dr Hans Hamburger

Slaapdeskundige Hamburger schreef het voor woord bij ‘Slaap en slaapstoornissen’ van Dr Carlos Schenk. Hamburger noemt Schenk, een bevlogen slaapdeskundige, die begin jaren ’80 deel ging uitmaken van de grote slaapkliniek in Minneapolis en Minnesota.

Door zijn enthousiasme en oplettendheid zijn diverse aandoeningen die nog niet bekend waren of onvoldoende nauwkeurig beschreven inmiddels gemeengoed in de wereld van de slaapdeskundigen.

Verantwoording Bron. Het boek Slaap en Slaapstoornissen van Carlos Schenk, met voorwoord van Hans Hamburger is te bestellen via onderstaande link.

Slaapdeskundige dr Hans Hamburger, neuroloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum.

Slaapdeskundige dr Hans Hamburger, neuroloog en oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum. Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek: Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte

NRC schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige Ingrid Verbeek van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe komt aan het woord. In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.” Ingrid Verbeek baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie en ontspanningsoefeningen herstel en rust vinden.”

Slaapdeskundige Gerard Kerkhof: Meditatie helpt bij slapeloosheid

Professor Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap, kan dit bevestigen. Meditatie helpt volgens Gerard Kerkhof mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie kan er dan voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is ook aantoonbaar bewezen.

Bron NRC : Dit artikel is op 5 April 2016 geschreven door Diederik Huffels in het NRC  Naar artikel

Arie Boomsma in gesprek met slaaponderzoeker Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te  slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

  Naar de Podcast  

Volgens slaapprofessor Eus van Someren moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

Rob de Ron, slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent.

 

Artikel november 2021:  slaapdeskundige dr. Hans Hamburger, neuroloog en oprichter van het Amsterdams Slaap Centrum is overleden op 15 Februari 2021.