Afb Slaapcursus. Leer slapen zonder slaappillen

Niet kunnen slapen met slaappil

Wat kun je doen als zelfs slaappillen niet werken en hoe krijg je de controle over je slaap terug? Leer slapen zonder slaappil

Slaapcursus.nl (→) Slaappillen werken niet.

Niet kunnen slapen met slaappil is bijzonder vervelend. Zeker omdat je ze niet zomaar neemt. En als je ze gebruikt wil je er in de meeste gevallen weer graag vanaf.

Voordat je aan slaapillen begon heb je vast allerhande andere dingen gebruikt. Van onschuldige middelen als warme melk of kruidenthee tot minder onschuldige middelen als cbd olie, alcohol, melatonine en tensloote slaapmiddelen.

Soms pas je daarbij ook je gedrag aan. Drink je minder koffie, ga je op vaste tijden naar bed, gebruik je oordopjes of slaap je zelfs niet langer naast een partner. Maar wat je ook probeert, het werkt niet. Je slaapt nog steeds niet goed.

Dat komt omdat je voornamelijk gericht bent op je slaap. Op de slaapcursus kijken we vooral naar de invulling van je dag en laten we de nacht met rust. Dat werkt beter dan slaappillen en deze aanpak heeft geen negatieve bijwerkingen. Alleen positieve.

Niet kunnen slapen met slaappil? Dan is het de hoogste tijd om eens op een andere manier naar je slapeloosheid te kijken en weer leert slapen zonder slaappillen

Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Waarom helpt een slaappil niet?’ (→)

De meeste mensen pauzeren of rusten wanneer ze vermoeid zijn en herstellen zo op een natuurlijke manier van hun vermoeidheid. Die herstelmomenten overdag en ’s avonds zijn belangrijk. Doe je dat niet, dan raak je (over)vermoeid en omdat vermoeidheid en slaperigheid niet hetzelfde zijn, kun je ook te moe zijn om te slapen!

Pauzeren en rusten zijn net als slaap uitstekende herstelmomenten. Sla je dit te vaak over, dan ben je voor je herstel volkomen afhankelijk van de nacht. Veel slechte slapers hebben echter een groot verantwoordelijkheidsgevoel en gaan vaak door waar anderen stoppen. Ze nemen overdag zelden een pauze of een écht rustmoment. Daardoor raken ze gedurende de dag – soms ongemerkt – steeds vermoeider.

Die vermoeidheid kan een goede nachtrust belemmeren. Om de controle over je nachtrust terug te krijgen en weer te kunnen slapen, is het van groot belang allereerst die (verborgen) vermoeidheid aan te pakken. Dat lukt je niet met slaappilllen.

Neem je kort voor het slapen een slaappil? Wanneer je pas in bed je slaapproblemen wilt oplossen, ben je altijd te laat. Pak slapeloosheid overdag aan

Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Waarom werkt slaappil niet?’ (→)

Wanneer je pas in bed je slaapprobleem wilt oplossen met een slaappil, ben je altijd te laat. Bovendien schenkt het gebruik van slaappillen en andere slaapmiddelen je geen voldoening. Een doelgerichte verandering van levenstijl -en dan met name overdag en ’s avonds- schenkt wel voldoening én heeft meer effect.

Niet kunnen slapen is een 24-uurs probleem. Dat vraagt om een 24-uurs oplossing. Pak je slaapprobleem niet pas in je bed aan en richt je niet uitsluitend op slaap. Op de Slaapcursus kijken we hoe je een dag zo kunt inrichten, dat je ook overdag regelmatig herstelt van inspanningen. Belangrijk, want daardoor ben je voor je gezondheid en vitaliteit minder afhankelijk van je slaap.

Op de slaapcursus krijg je drie duidelijke handvatten en een aantal praktische slaapmeditaties op basis van Yoga Nidra, de yoga van de slaap. Daarmee kun je gedurende de dag en de avond aan je herstel te werken, waardoor je minder vermoeid en meer ontspannen gaat slapen.

Waarom werkt een slaappil niet? Leer weer slapen zonder slaappillen met Yoga Nidra slaapmeditaties. Deze hebben geen negatieve bijwerkingen … alleen maar positieve!

Slaapcursus.nl (→) Slapen zonder slaappillen kan. Lees meer over de aanpak van slapeloosheid (→)

Niet kunnen slapen met slaappil?  Slik niet langer een slaappil, maar oefen de slaap! Je bent goed geworden in alle dingen waarin je nu goed bent door kennis en oefening. Waarom zou dit niet voor je slaap gelden? Slaappillen slikken (die niet werken) vraagt geen enkele inspanning van je.

De Yoga Nidra oefeningen (die wel werken) vragen om een kleine inspanning en daarom schenken ze je voldoening. Bovendien hebben ze geen negatieve bijwerkingen, alleen maar positieve! Oefenen elke dag of avond zo’n 15 tot 30 minuten en laat de slaappillen op je nachtkastje liggen. Daar kunnen ze de komende weken stof verzamelen … voor je het weet ben je ze vergeten!

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2. Waarom slaappillen niet werken en Yoga Nidra wel.
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Niet kunnen slapen met slaappil. Pak je slaapproblemen overdag aan. Volg ook de slaapcursus.

Particulier (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapworkshop voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

Slaapcursus afb. Rob de Ron (Foto Ruben Drenth)

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

Reviews (→)

Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Slaappillen werken niet. Waarom? Leer weer slapen zonder slaappil met Yoga Nidra.

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Artikel ‘Niet kunnen slapen met slaappil.’

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

Niet kunnen slapen zonder slaappil? Leer slapen zonder slaappillen met Yoga Nidra. De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

Artikel januari 2022: Niet kunnen slapen met slaappil en waarom werkt een slaappil niet?