Winni Hofman
Slaapexpert (→) Winni Hofman is oprichtster Somnio Slaaptherapie (→)
Winni Hofman oprichtster van Somnio slaaptherapie (→) en als universitair docent voor slaap en slaapstoornissen (→) verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (→). Op deze pagina vind je verwijzingen naar de meest belanghebbende artikelen (→), interviews (→), lezingen (→), boeken (→), bijscholingen en workshops (→) over, met en van Winni Hofman.
Dr. Winni Hofman schreef het slaapboekje ‘Lukt het je vaak niet om lekker te slapen? Lees jezelf in slaap met een slaapboekje!’ (→). Ze behoort samen met Eus van Someren (→), Gerard Kerkhof (→), Ingrid Verbeek (→), Hans Hamburger (→), Ton Coenen (→), Jaap Lancee (→) tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Wil je meer weten van deze en andere slaadeskundigen? Klik dan op deze (→) link.
Slaapdeskundige Winni Hofman behoort tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland’
Jelmer Jepsen (→) vertelt in de Volkskrant openhartig over zijn jarenlang durende slapeloosheid
Veel mensen hebben weleens last van slecht slapen. Een nachtje. Een paar nachten. Soms een langere periode. Maar tien jaar geleden gebeurde er iets in het leven van schrijver Jelmer Jepsen (→) dat zijn hele leven op zijn kop zette. Van de ene op de andere dag stopte zijn lichaam met slapen.
Slaapexpert Winni Hofman: ‘Je moet je niet blindstaren op het aantal uren’
Mensen die zich moe voelen, zeggen vaker afspraken af, gaan eerder weg bij een feestje of melden zich ziek op het werk. Ook kunnen ze ronduit chagrijnig of onaardig zijn.’ Dr. Winni Hofman, als slaapspecialist verbonden aan de universiteit van Amsterdam, signaleert dit ook. ‘Een belangrijke ontwikkeling is de relatie tussen insomnie en psychische problemen.
Slapeloosheid blijkt een goede voorspeller te zijn voor onder meer depressiviteit en psychosen. Vooral wanneer iemand al eens een periode van depressiviteit heeft doorgemaakt, is de kans dat de depressie terugkomt veel groter als je slecht slaapt. Met name cognitieve gedragstherapie werkt goed om dat probleem aan te pakken.’
Verantwoording Bron (→). Dit artikel is geschreven door Jelmer Jepsen (→) voor de Volkskrant op 26 oktober 2020.
Op 24 maart 2022 verscheen ‘Nooit meer Slapen,’ dat Jelmer Jepsen schreef in samenwerking met psychiater en somnoloog Alexander van Daele (→). Het boek heeft ook een eigen website: www.nooitmeernietmeerslapen.nl
Neem daar vooral ook eens een kijkje!
Slaapexpert Winni Hofman in het Parool (→): ‘Je moet je niet blindstaren op het aantal uren’
Vrijdag vieren we de Dag van de Slaap. De Amsterdamse slaapexpert (→) dr. Winni Hofman, oprichtster van Somnio slaaptherapie, weet waarom slapen gezonder is dan waken.
Waarom is slapen zo gezond?
“Er zijn drie pijlers onder onze gezondheid: voeding, beweging en slaap. Die derde wordt nog weleens vergeten, maar je kan er niet zonder. De diepe slaap boost bijvoorbeeld het immuunsysteem, zodat slaap bijdraagt aan je weerstand.”
Mensen verontachtzamen slaap?
“De ceo van Netflix ziet slaap als zijn vijand, las ik pas, want slaap past niet in zijn verdienmodel. Mensen op de Zuidas die niet zonder cocaïne kunnen, hechten ook niet aan slaap, maar ik zie over het algemeen een groeiende belangstelling voor slaap, ook binnen bedrijven.”
Verantwoording Bron. Dit artikel is geschreven door Dylan van Eijkeren (→) voor het Parool (→) op 13 maart 2020.
Slaapdeskundige (→) Ingrid Verbeek: Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte (→)
NRC (→) schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige (→) Ingrid Verbeek (→) van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe (→) komt aan het woord. In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.”
Ingrid Verbeek (→) baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie en ontspanningsoefeningen (→) herstel en rust vinden.”
Slaapdeskundige (→) Gerard Kerkhof: Meditatie helpt bij slapeloosheid (→)
Professor Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap, kan dit bevestigen. Meditatie helpt volgens Gerard Kerkhof mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie kan er dan voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is ook aantoonbaar bewezen.
Bron NRC (→) : Dit artikel is op 5 April 2016 geschreven door Diederik Huffels (→) in het NRC. Naar artikel (→)
Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.
Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)