Slaapexperts

Deze pagina bevat verwijzingen naar Nederlandse slaapexperts die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap. Met hun onderzoek en deskundigheid hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht.

Slaapexperts

Slaapexperts.  Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en interviews van vooraanstaande slaapexperts als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Hans Hamburger, Winni Hofman en Ton Coenen. Allen behoren tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’

Naast slaapexperts zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen.

Slaapexperts

Slaapexperts. Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523). Collectie Galeria Borghese in Rome. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Eus van Someren

Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapexperts. Hij is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU.

Eus van Someren is onder andere initiatiefnemer van het Nederlands Slaap RegisterHet register doet uitgebreid onderzoek  naar de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Deelname is eenvoudig en waardevol voor het vinden van oplossingen voor slaapproblemen.

Gerard Kerkhof

Slaapexpert Gerard Kerkhof is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam(UvA). Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan Safe at Shiftwork dat als eerste een online coaching programma aanbiedt om medewerkers gezond en fit te houden.

Met zijn ervaring en expertise wil Gerard Kerkhof via onderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons slaapgedrag. De ontregeling van ons slaap- waakritme kan tot gevolg hebben dat we overdag minder scherp zijn, onderpresteren, geneigd zijn meer risico te nemen en minder collegiaal zijn.

Hans Hamburger

Hans Hamburger is een bekend neuroloog en slaapexpert. Hij is onderandere oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.

Neuroloog en  slaapexpert Hans Hamburger maakt pleit er al dertig jaarvoor,  dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen. “Slaap is voor je gezondheid minstens zo belangrijk als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Mensen beseffen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus Hans Hamburger

Slaapexpert

Slaapexpert. Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521). Collectie Staatliche Museen zu Berlin. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Ton Coenen

Slaapexpert Ton Coenen, voormalig emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit schreef ‘Het slapende brein’. Een goede nachtrust kan volgens slaapexpert Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.

In een interview met het NRC noemt  Ton Coenen niet het slaaptekort als groot maatschappelijk probleem, maar de slaapkwaliteit. “We slapen gemiddeld 7 uur, dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt?” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij, maar slechte slaap is het probleem,” aldus slaapexpert Ton Coenen.

Ingrid Verbeek

Slaapexpert Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Ze is vooral bekend geworden met de Teleac cursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ Daarnaast schreef Ingrid Verbeek verschillende boeken, waaronder het Hulpboek Slapeloosheid voor mensen met slaapproblemen. Zij verschijnt ook regelmatig in de media over dit onderwerp. 

Winni Hofman

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie. Ze schreef het slaapboekje ‘Lukt het je vaak niet om lekker te slapen? Lees jezelf in slaap met een slaapboek (je)!’ Winni Hofman is daarnaast als universitair docent voor slaap en slaapstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Meer weten? Klik dan op onderstaande links.

Slaapexperts

Slaapexpert. Night and Sleep(1878) Evelyn de Morgan (1855-1919). The Morgan Foundation. London.

Jaap Lancee

Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Hij is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en  verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Jaap Lancee is een veelzijdig slaapexpert.  Hij onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij een aantal zelfhulpboeken. De boeken Van je Nachtmerries af” en“Therapie voor Nachtmerries” kun je bekijken en bestellen via onderstaande link.

Stefan Lucius

Slaapexpert Stefan Luciusis is klinisch psycholoog. Hij schreef o.a. het boek Welterusten! Naast oorzaken van slaapproblemen geeft het boek ook handvatten voor behandelmogelijkheden en wetenschappelijk onderbouwde tips.

Ysbrand van der Werf

Slaapexpert Ysbrand van der Werf is docent neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en onderzoeker bij het VU medisch centrum en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Hij schreef het boek ‘Iedereen Slaapt.’

Rob de Ron

Rob de Ron is oprichter van de eerste slaapcursus van Nederland. Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en niets echt bleek te werken, ontwikkelden ze samen een nieuwe aanpak. Deze aanpak, waarbij ze zich richtten op de dag en niet op de nacht, had al snel succes. Zijn vrouw sliep binnen korte tijd weer als een roosje. Sindsdien heeft Rob de Ron menig cursist aan een betere nachtrust geholpen.

Slaapexperts

Slaapexperts. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Interne links ‘Nederlandse Slaapexperts’

Deze hoofdpagina is verwant aan de pagina ‘slaaponderzoekers.’ Het artikel ‘Nederlandse Slaapdeskundigen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.

Slaapexpert
Slaapexpert. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
.
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen.