Afb Slaapcursus

Dagblad Trouw over Slaap

Toen hij zijn slaapcursus ontwikkelde verwachtte hij vooral ‘uitgebluste’ deelnemers voor zich te krijgen. Het tegendeel is het geval. Degene die zich aanmelden voor de Slaapcursus van Rob de Ron zijn juist uitzonderlijk wakkere types. Journaliste en psychologe Hinke Hamer volgt samen met 11 andere deelnemers de slaapcursus van Rob de Ron.

Een artikel van journaliste en psychologe Hinke Hamer. Hinke volgt de slaapcursus van Rob de Ron. Publicatie: 25 januari 2014.

Dagblad Trouw over Slaap

Sophie Hilbrand neemt voor een aflevering over slaap van ‘Sophie in de Mentale Kreukels’  deel aan de Slaapcursus van Rob de Ron

Twaalf slapeloze medemensen

Er is een student van twintig die die zegt al twintig jaar slecht te slapen, er is een jonge vrouw die na een paar ingrijpende gebeurtenissen de slaap niet meer kan vatten, er is een echtpaar, hij heeft haar de cursus cadeau gedaan en hoopt er zelf ook iets van op te steken. We zijn met twaalf slapelozen.

Na een paar uur wakker

Ik ben een semi-slechte slaper. Inslapen gaat best, maar vaak word ik na een paar uur wakker, om de rest van de nacht te herkauwen op die opmerking van een vriendin of te malen over de vraag of ik mijn deadline haal. De vraag hoelang ik een bakje filet americain in de koelkast kan bewaren krijgt ’s nachts de omvang van een levensgroot en onoplosbaar dilemma. Het voornemen een boodschappenlijstje te onthouden tot de volgende morgen blijft sluimeren in de standby-stand, als mijn lijf wil slapen, maar mijn bewustzijn nog ‘aan’ staat.

Slaapprofessor Eus van Someren

Grofweg 10 procent van de Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, zegt Eus van Someren, hoogleraar neurofysiologie aan de Vrije Universiteit en hoofd van het slaaponderzoek aan het Nederlands Herseninstituut. Hij zegt erbij dat slapeloze mensen moeilijk te tellen zijn, omdat de uitkomst afhangt van de definitie. Feit is volgens hem wel dat slapeloosheid erfelijk is en dat het toeneemt met de leeftijd: van alle zeventigplussers is nog maar de helft tevreden met zijn slaapkwaliteit.

De Ron zelf slaapt goed, zegt hij. Wat slapeloze nachten met een mens kan doen, ontdekte hij pas toen zijn vrouw wekenlang wakker lag. Overdag werd ze ‘wat minder gezellig” en dat miste zijn uitwerking op het gezin niet. Om haar en het gezin te helpen, verdiepte hij zich zich in slaapproblemen en vooral in de oplossingen ervan.

Veel te zweverig

Hij bestudeerde de Yoga Nidra waarmee hij kennismaakte tijdens zijn opleiding aan de Yoga Academie, maar wist dat hij daarmee bij zijn vrouw daar niet kon aankomen: veel te zweverig. En dus stelde hij zijn eigen methode samen, een hybride vorm van wetenschappelijke inzichten en meditatie.

Op een frisse, zonnige zaterdag in Amsterdam deelt hij zijn slaapmethode met zijn cursisten. Wakkere en verantwoordelijke mensen volgens De Ron, want wie zich nergens druk om maakt, heeft weinig slapeloze nachten. Hij citeert Eus van Someren, die de slapeloze zo mooi omschrijft als ‘de mensen die het vuurtje brandende houden’.

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek laat Rob de Ron ons zien dat we hier niet voor niks zitten. Slaap is belangrijk, omdat het fragmenten uit ons geheugen aan elkaar naait, zoals een schoenlapper een leren schoen repareert. Volgens Robert Stickgold, slaaponderzoeker aan Harvard Medical School, halen de hersenen ’s nachts de essentie uit de ervaringen van overdag en integreren ze nieuwe ervaringen met oudere.

Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Slaapcursus particulier

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Workshop zakelijk

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een offline of online slaapcursus of slaapworkshop.

xxx

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Online slaapcursus Reviews.

Reviews

Ik was bang om naar bed te gaan en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slapeloze nachten

Slaap, kortom, helpt ons om inzicht en betekenis aan het leven te geven en zonder slaap geen inzicht. Slapeloze nachten zijn daarnaast een van de beste voorspellers voor het ontwikkelen van obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten en van psychische problemen. De kans op het ontwikkelen van een depressie is bij de slapeloze medemens twee keer zo groot, blijkt uit onderzoek.

Wie slecht slaapt verandert vaak eerst de omstandigheden: geen koffie meer, wel warme melk, een glaasje rood, een pil, nog eentje, de televisie de slaapkamer uit. Maar van dat ‘geklus aan de oppervlakte’ wil Rob de Ron niets weten. Hij stoorde zich aan de cursiste die ooit teleurgesteld reageerde toen ze zich realiseerde dat ze op de slaapcursus geen trucje kreeg aangereikt. Leren slapen begint niet met allerlei middelen en rituelen die niets helpen, ze houden je slaapproblemen juist in stand, zegt De Ron.

Minder koffie, kruidenthee, melatonine of slaapmiddelen. de deelnemers aan de Slaapcursus hebben al van alles geprobeerd, maar tot op heden heeft niets echt geholpen. Bovendien los je niet ’s avonds of ’s nachts je slaapproblemen op, als de angst voor weer een doorwaakte nacht het lichaam in de alarmstand dwingt, maar overdag al.

Methode schildpad

Niet kunnen slapen is een 24-uurs probleem en vraagt om een 24 uurs oplossing, zal De Ron vaak herhalen tijdens deze cursus. Wie pas ’s nachts aan zijn slaapprobleem gaat werken is al te laat. We moeten bereid zijn ons gedrag aan te passen. Het toverwoord is terugtrekken, zegt De Ron, en daarmee moeten we overdag oefenen. Letterlijk, als een schildpad gaan we de pootjes naar binnen trekken, de verantwoordelijkheid een halt toeroepen en accepteren dat het vuurtje mag doven.

De slaapcursus maakt het prettig om te leren over slaap en plezierig om slaap te oefenen. Beter slapen op basis van belangstelling, kennis en oefening is voor iedereen mogelijk. Lees de reviews en meld je aan.

Je zou er zo van in slaap vallen

Tussen deze slechte slapers, die in vanmorgen nog niet kende, lig ik nu onder een dekentje op de grond. Het valt niet mee me over te geven aan deze setting, maar met het hogere doel in het achterhoofd -een nachtje doorslapen- lukt het. Rob de Ron vraagt ons de ogen te sluiten en leidt ons door een slaapmeditatie. We besteden aandacht aan de ogen, de kin, de hals de schouder, de arm, de hand. Een fijne stem heeft hij wel, je zou er zo van in slaap vallen …

Een tikkeltje sceptisch kom ik thuis. Gaat dit werken? Kan ik leren om overdag alvast rust te nemen en zal ik daardoor ’s nachts beter slapen? Toch luister ik de volgende dag naar de meditatie die Rob ons heeft meegegeven – gewoon om zijn aanpak een kans te geven. De dag daarop luister ik nog eens, ik ga een kwartiertje op de bank liggen en doe de ogen erbij dicht.

Een nacht doorslapen

En verhip het is best lekker om de voortdurende stroom van gedachten in het hoofd even te laten voor wat-ie is en de aandacht te richten op het lijf. Al gaat dat nog niet vanzelf. Stiekem probeer ik toch even een pak yoghurt, koffie en boter te onthouden.

Door zijn meditaties slaapt zijn vrouw weer, vertelt Rob de Ron. In huize De Ron is het een stuk gezelliger. En ook ik merk dat ik, nadat ik pas twee dagen overdag een kwartiertje heb geoefend, een nacht doorslaap. Mocht zich nog eens de vraag opdringen hoe lang ik filet americain in de koelkast kan bewaren, dan zal ik de volgende morgen, als ik wakker word, eens voorzichtig proeven.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Cursus beter slapen

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

 

Artikel januari 2022: Dagblad Trouw over Slaap.