Moe maar niet kunnen slapen. Te moe om te slapen.

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen?

Vermoeidheid en slaperigheid zijn niet hetzelfde. Daarom kan vermoeidheid  ook de oorzaak zijn, dat je niet kan slapen 

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen? Vermoeidheid en slaperigheid zijn niet hetzelfde. Het zijn fysiologisch gezien twee verschillende toestanden die ook anders worden geregeld vanuit ons lichaam. Daardoor kun je ook te moe zijn om te slapen!

Dat je moe bent, is niet alleen het gevolg van je slapeloze nachten, het kan ook de oorzaak zijn. Bij de behandeling van langdurige slapeloosheid is het dus belangrijk om allereerst je vermoeidheid aan te pakken.

Op de slaapcursus kijken we daarom niet alleen hoe je uitgerust wakker kunt worden, maar ook hoe je beter uitgerust en minder moe kunt gaan slapen. Om dat te bereiken, kijken we niet zozeer naar je slaapkwaliteit, naar het ritme en de kwaliteit van je dagelijks leven.

Ben je zo moe dat je niet kan slapen? Neem overdag vaker een pauze- en rustmoment zodat je voor je herstel en gezondheid niet alleen afhankelijk bent van je slaap

Vermoeidheid en slaperigheid zijn niet hetzelfde. Verder lezen

Altijd moe, maar waarom kan ik niet slapen?

Slaapcursus particulier

De Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Altijd moe, maar waarom kan ik niet slapen?

Workshop zakelijk

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een (online) slaapworkshop of slaaplezing.

Altijd moe, maar waarom kan ik niet slapen?

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Altijd moe, maar waarom kan ik niet slapen?

Reviews

Ik doe iedere dag je slaapmeditatie en vanaf de eerste dag na de cursus slaap ik spectaculair veel beter.

Slapeloosheid ontstaat door het vermogen om dag en nacht wakker en alert te zijn, maar wanneer je voortdurend AAN staat, raak je zo moe, dat je niet meer kan slapen

Ik ben moe maar waarom kan ik niet slapen? Verder lezen

Bepaalde hersenmechanismen werken bij slapeloze mensen anders dan bij de goede slapers. Ze zijn van nature wakker en waakzaam. Ze staan zogezegd gemakkelijk AAN, terwijl de hersenmechanismen om UIT te staan, nauwelijks verschillen van de goede slapers. Dit maakt de slapeloze mens niet tot een slechte slaper, maar tot een een goede waker. We moeten daarom op een andere manier naar de oorzaak en aanpak van langdurige slapeloosheid kijken. Niet vanuit het perspectief dat de slapeloze mens niet kan slapen, maar gewoon te wakker en waakzaam is.

Door het vermogen om dag en nacht wakker te zijn en AAN te staan, gaan veel slechte slapers vaak door, waar anderen stoppen. Ze pauzeren weinig en nemen overdag zelden (echte) rust. Daardoor herstellen ze overdag onvoldoende van lichamelijke, cognitieve of mentale inspanningen en zijn ze moe, maar kunnen niet slapen. Om beter te slapen is het van groot belang vermoeidheid te verminderen. Op de slaapcursus kijken we hoe je een dag zo kunt inrichtingen, dat je ook gedurende je dag herstelt van inspanningen.

Vermoeidheid is een gebrek aan energie, slaperigheid een onbedwingbare behoefte om te slapen

Slaperigheid los je op door te slapen

Slaperigheid is een normaal biologisch gegeven dat deel uitmaakt van je dag- en nachtritme. Je wordt slaperig als je brein ‘onderprikkeld’ is. Je gaapt, je ogen vallen langzaam dicht en je begint te knikkebollen. Het denken wordt kalmer en de emoties gedempt. 

Als je slaperig bent keert de aandacht zich naar binnen: je ziet of hoort je de wereld om je heen niet meer goed. Je spieren ontspannen zich en voor je het weet ben je naar slaapland vertrokken.

Vermoeidheid los je op door te rusten

Anders dan slaperigheid en waakzaamheid, wordt vermoeidheid niet geregeld door onze biologische klok. Het overkomt iedereen na een inspanning, of je nu een goede of slechte slaper bent. 

Vermoeidheid betekent dat je ‘overprikkeld’ bent. Je mist inspiratie en kunt jezelf minder goed concentreren. Een vermoeid brein kan maar moeilijk verstillen en is onrustig. ’s Nachts draai en woel je, want ook een vermoeid lichaam kan zich maar moeilijk ontspannen en stil liggen’

Neem ook overdag een moment voor jezelf om te rusten en te herstellen. Yoga Nidra, de yoga van de slaap en de rust, kan je daarbij helpen

Ik kan ik niet slapen maar ben wel moe. Waarom? Verder lezen

Omdat chronisch slechte slapers vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen hebben, gaan ze vaker over hun grenzen dan goede slapers. Ze gunnen zichzelf geen goede pauze of rustmoment en zijn voor hun herstel volkomen afhankelijk van een goede nachtrust. Die nachtrust wordt daardoor steeds belangrijker, maar raakt echter door de vermoeidheid en zijn uiteindelijk te moe om te slapen. daardoor raken ze in de vicieuze cirkel van slapeloosheid.  

Op de slaapcursus leer je om uit deze cirkel te stappen. Dat doen we niet ’s nachts, want als je pas ’s nachts je slaapprobleem wilt oplossen, ben je altijd te laat. We doen het overdag. Daar liggen de mogelijkheden om het uitzonderlijke vermogen om AAN staan, te gaan beheersen. Alleen zò breng je slapen en waken weer in balans.

Slaapcursus Boek over Slaap en Slaapproblemen bestellen
Moe maar niet kunnen slapen? Misschien ben je wel te moe om te slapen!
Slaapcursus Luisterboek 1 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Moe maar niet kunnen slapen? Misschien ben je wel te moe om te slapen!
Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Moe maar niet kunnen slapen? Misschien ben je wel te moe om te slapen!
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Moe maar niet kunnen slapen? Misschien ben je wel te moe om te slapen!

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Op de Slaapcursus leren we hoe we onze dag en avond zo indelen, dat we beter uitgerust en ontspannen gaan slapen. Rust speelt daarin een belangrijke rol: door jezelf dagelijks een rustmoment te gunnen, ben je minder afhankelijk van je slaap en ga je uitgeruster naar bed.

Wanneer je pas in je bed je slapeloosheid wilt aanpakken ben je altijd te laat. Daarom laten we op de Slaapcursus de nacht met rust en richten ons op de dag en de avond. Langdurige slapeloosheid vraagt om een 24-uurs benadering. Met kennis over slaap, je 24-uurs biologie en een dagelijkse slaapmeditatie, herstellen we je slaap- waakritme. Je krijgt 3 duidelijke handvatten en we maken kennis met Yoga Nidra, de yoga van de slaap.

Een vermoeid brein en een vermoeid lichaam kunnen zich maar moeilijk ontspannen. Het brein blijft actief en het lichaam draait en woelt. Je kan er niet van slapen

Waarom kan ik niet slapen? Ik ben moe. Verder lezen

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te  slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen en het verschil tussen slapen en rusten.

  Naar de Podcast  

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen

Arie Boomsma

Arie Boomsma interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor zijn Podcast over Routine. Naar de Podcast

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen

Erik Scherder

Hoogleraar Erik Scherder en slaaponderzoeker Rob de Ron tijdens het slaapcongres van de VU. Naar Erik Scherder 

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen

Sportarts Kasper Janssen

“Ik kan je de slaapcursus van Rob de Ron aanraden. Hij zoekt de oplossing niet in de nacht, maar in de dag.” Naar Desportarts.nl 

Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen

Sohie Hilbrand

Sophie Hilbrand neemt deel aan een slaapmeditatie tijdens de slaapcursus van Rob de Ron. Naar Sophie in de Mentale Kreukels

Zalig geslapen

Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Naar reviews

Als een blok geslapen

Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen! Naar reviews

Ik slaap weer

Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik was eigenlijk ten einde raad. Naar reviews

6 Uur doorgeslapen

Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen. Naar reviews

Je bent moe maar kan niet slapen? Neem dan ook overdag een moment voor jezelf. Ga rustig liggen op een plek waar niets of niemand je stoort en luister naar deze Yoga Nidra slaapmeditatie

Rob de Ron, slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent.

 

Artikel Mei 2021: Ik ben altijd moe maar waarom kan ik niet slapen? Vermoeidheid en slaperigheid zijn niet hetzelfde. Daarom kun je te moe zijn om te slapen!