Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven

Opeenvolgende golven vastleggen

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek. Een slaapgrafiek komt tot stand door het meten van de hersengolven van een slapend persoon. De overgang van de verschillende hersenfrequenties van hoog naar laag en andersom, geeft het beeld van een serie opeenvolgende golven of slaapcycli. In het eerste hoofdstuk hebben we al kort gekeken naar slaap-, droom- en waakgolven en het arousalniveau dat daarbij hoort. Laten we nu eens kijken wat er precies gebeurt in die verschillende slaapfasen.

> Lees hier meer over slapen, waken en dromen

Waken, slapen en dromen zijn drie bewustzijnstoestanden die voor een belangrijk deel worden geregeld door een klein gebiedje in de hersenstam. Om te weten hoe ons brein er voor zorgt dat we ’s nachts diep, licht of niet goed slapen, dat we dromen en dat we overdag suf of juist alert zijn, moeten we dan ook diep in ons brein duiken. Daar vinden we de formatio reticularis, dat als een snelle of langzaam tikkende metronoom hersenimpulsen van verschillende frequenties geeft, die bepalen of we waken, slapen of dromen.

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek. Elke nacht doorlopen we meerdere slaapcycli

Het artikel “Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus Boek over Slaap en Slaapproblemen bestellen
Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.
Slaapcursus Luisterboek 1 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.
Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

De eerste slaapcyclus

Laten we ons allereerst verdiepen in de eerste slaapcyclus. Wanneer we de mate van arousal met een thermometer vergelijken, dan daalt in de laatste uren voor het slapengaan de ‘temperatuur’ van een hoog arousalniveau (boven de 32 hersengolven per seconde) naar een gemiddeld niveau (tussen de 32 en 24 hersengolven per seconde) naar een laag arousalniveau (tussen de 24 en 8 hersengolven per seconde). Wanneer de ‘temperatuur’ tot 8 hersengolven of lager daalt, spreken we van slaap. In de eerste cyclus daalt de ‘temperatuur’ binnen een half uur tot ongeveer 1 hersengolf per seconde, om van daaruit weer langzaam te klimmen richting de 8 hersengolven. Dit geleidelijk klimmen en dalen ontstaat door een prachtig samenspel tussen verschillende hersengebieden, waaronder de biologische klok en de formatio reticularis.

Afbeelding 1 bij artikel ‘slaapcyclus en slaapfase in een slaapgrafiek of hypnogram van de normale slaap

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen. Via de eerste slaapfase, komen we in de tweede, derde en vierde slaapfase. Van daaruit gaan we via de derde en tweede slaapfase naar de afsluitende droomfase.

De eerste slaapfase

De overgangsfase tussen slapen en waken noemen we de eerste slaapfase. In deze fase wordt een frequentie waargenomen van acht hersengolven per seconde. Dat is evenveel als in de droomfase. Toch is er een belangrijk verschil: anders dan in de droomfase, is in de eerste slaapfase de prefrontale cortex nog actief. Je gedachten zijn in deze lage frequentie weliswaar minder gestructureerd, maar nog steeds enigszins associatief. Zo kun je een gesprek nalopen dat die dag heeft plaatsgevonden of alvast overdenken wat je morgen gaat doen. Eerst zijn je gedachten nog helder, maar binnen een aantal minuten worden de associaties steeds losser. Zo bedenk je misschien dat het tijd is om nieuwe banden op je auto te laten zetten. Van autobanden, ga je naar zwembanden, denk je aan een vakantie in je jeugd, voel je het water en langzaam drijf je letterlijk weg naar de tweede slaapfase…

Artikel: ‘Slaapgrafiek of hypnogram van de normale slaap weergeven.’ Categorie: Nachtrust.

Wist je dat…

…de eerste slaapfase ook wel hypnogogische slaap wordt genoemd? Omdat de remfunctie van je brein in deze fase afneemt, gaan je hersenen wat ongeremder en vrijer associëren. Dit is dan ook het moment waarop je creatieve invallen kunt krijgen. Kunstenaars en wetenschappers zijn er gek op, maar een goed idee krijgen we allemaal wel eens kort voor we in slaap vallen. Ook wanneer je even een dutje doet, kun je in de eerste slaapfase terechtkomen en een creatieve inval krijgen of een antwoord vinden op een probleem, zonder dat je daar bewust over nadacht!

Een slaapcyclus duurt ongeveer anderhalf uur, In die tijd doorlopen we verschillende slaapfasen. Zoals je in het hypnogram kunt zien eidigen deze slaapfasen met een droomfase

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn ‘podcast over routine’ met slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron. Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te  slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen.

  Naar de Podcast  

Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

Workshop zakelijk

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een (online) slaapworkshop of slaaplezing.

Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

Slaapcursus particulier

De Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.

In de media

Presentatrice Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron op NPO Radio 1.

Zalig geslapen

Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Naar reviews >

Als een blok geslapen

Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen! Naar reviews >

Ik slaap weer

Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik was eigenlijk ten einde raad. Naar reviews >

6 Uur doorgeslapen

Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen. Naar reviews >

Volgens slaapprofessor Eus van Someren moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

Rob de Ron, slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent.

 

Artikel november 2021: een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek van de normale slaap.

Slaap- waakritme en een goede nachtrust

Afbeeldingen bij het artikel ‘Slaapcyclus en slaapfase in een hypnogram of slaapgrafiek weergeven.’

Boven: De Middagrust (naar Millet) (1890-1891) Vincent van Gogh (1853-1890) Musee d’ Orsay, Parijs

Onder: William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.

Catogrie Nachtrust