Een normale slaapcyclus bij volwassenen bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek.

Slaapcyclus en slaapfasen bij volwassenen weergeven in een hypnogram

Een normale slaapcyclus bij volwassenen bestaat uit meerdere slaapfasen. Deze kunnen we weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek

Slaapcursus.nl (→) Slaapgrafiek volwassenen en slaapfasen volwassenen.  

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een hypnogram of slaapgrafiek. Een slaapgrafiek komt tot stand door het meten van de hersengolven van een slapend persoon. 

De overgang van de verschillende hersenfrequenties van hoog naar laag en andersom, geeft het beeld van een serie opeenvolgende golven of slaapcycli.

In het eerste hoofdstuk hebben we al kort gekeken naar slaap-, droom- en waakgolven en het arousalniveau dat daarbij hoort. Laten we nu eens kijken wat er precies gebeurt in die verschillende slaapfasen.

Lees hier meer over slapen, waken en dromen (→)

Een slaapcyclus bij volwassenen bestaat uit meerdere slaapfasen. Elke nacht doorlopen we meerdere slaapcycli

Slaapcursus.nl (→) Slaapcyclus volwassenen en slaapgrafiek volwassenen.  

Waken, slapen en dromen zijn drie bewustzijnstoestanden die voor een belangrijk deel worden geregeld door een klein gebiedje in de hersenstam.

Om te weten hoe ons brein er voor zorgt dat we ’s nachts diep, licht of niet goed slapen, dat we dromen en dat we overdag suf of juist alert zijn, moeten we dan ook diep in ons brein duiken.

Daar vinden we de formatio reticularis, dat als een snelle of langzaam tikkende metronoom hersenimpulsen van verschillende frequenties geeft, die bepalen of we waken, slapen of dromen.

Afb. Slaapcyclus volwassenen, hypnogram volwassenen

Het artikel “Slaapcycli en slaapfasen bij volwassenen geven we weer in een slaapgrafiek of hypnogram” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book (→).

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron (→) Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book (→). Daarnaast is hij Yoga Nidra (→) docent en heeft hij meerdere luisterboeken (→) met slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron (→) de eerste Nederlandse Slaapcursus (→). Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda (→)  voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Een slaapcyclus bij volwassenen bestaat uit meerdere slaapfasen. Elke nacht doorlopen we meerdere slaapcycli

Slaapcursus.nl (→) Slaapfasen volwassenen en hypnogram normale slaap.  

Slaapcyclus en slaapfasen volwassenen in een hypnogram.

Afbeelding 1 bij artikel ‘Slaapfasen en slaapcycli volwassenen in een slaapgrafiek of hypnogram van de normale slaap

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen. Via de eerste slaapfase, komen we in de tweede, derde en vierde slaapfase.

Van daaruit gaan we via de derde en tweede slaapfase naar de afsluitende droomfase.

En langzaam drijf je letterlijk weg naar de tweede slaapfase …

Slaapcursus.nl (→) Slaapcyclus volwassenen en hypnogram normale slaap  

De overgangsfase tussen slapen en waken noemen we de eerste slaapfase. In deze fase wordt een frequentie waargenomen van acht hersengolven per seconde. Dat is evenveel als in de droomfase. Toch is er een belangrijk verschil: anders dan in de droomfase, is in de eerste slaapfase de prefrontale cortex nog actief. Je gedachten zijn in deze lage frequentie weliswaar minder gestructureerd, maar nog steeds enigszins associatief.

Zo kun je een gesprek nalopen dat die dag heeft plaatsgevonden of alvast overdenken wat je morgen gaat doen. Eerst zijn je gedachten nog helder, maar binnen een aantal minuten worden de associaties steeds losser. Zo bedenk je misschien dat het tijd is om nieuwe banden op je auto te laten zetten. Van autobanden, ga je naar zwembanden, denk je aan een vakantie in je jeugd, voel je het water en langzaam drijf je letterlijk weg naar de tweede slaapfase…

Wist je dat…

…de eerste slaapfase ook wel hypnogogische slaap wordt genoemd? Omdat de remfunctie van je brein in deze fase afneemt, gaan je hersenen wat ongeremder en vrijer associëren. Dit is dan ook het moment waarop je creatieve invallen kunt krijgen.

Kunstenaars en wetenschappers zijn er gek op, maar een goed idee krijgen we allemaal wel eens kort voor we in slaap vallen. Ook wanneer je even een dutje doet, kun je in de eerste slaapfase terechtkomen en een creatieve inval krijgen of een antwoord vinden op een probleem, zonder dat je daar bewust over nadacht!

Artikel ‘slaapgrafiek of hypnogram volwassenen.’

Een slaapcyclus duurt bij een volwassene ongeveer anderhalf uur, In die tijd doorlopen we verschillende slaapfasen. Zoals je in het hypnogram kunt zien eidigen deze slaapfasen met een droomfase

Slaapcursus.nl (→) Slaapfasen volwassenen en hypnogram volwassenen.  

Afb. Slaapcyclus volwassenen, hypnogram volwassenen
Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Cursusagenda (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

xxx

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld ... tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap

Slaapcursus.nl (→) Slaapcyclus en slaapfasen volwassenen, hypnogram normale slaap.  

Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisterboeken (→).

Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt …  ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid … 

Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).

Slaapcursus E-book
Slaapcursus Luisterboek 1
Slaapcursus Luisterboek 2
Slaapcursus Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaapmeditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand (→)

Slaapcursus.nl (→) Slaapcyclus volwassenen, hypnogram volwassenen en slaapfasen volwassenen