Slapen op School

Slapen op school? Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een college, workshop of lezing veel kan betekenen voor scholieren en studenten. De praktische handvatten die hen worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim, betere prestaties en een beter humeur. Investeren in slaap wordt dan ook ruimschoots beloond. Wilt u daarom meer weten over de organisatie van een college, workshop of lezing over slaap voor uw instelling of organisatie en een offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Slapen op School.

Slapen op School. Professor Erik Scherder en Slaaponderzoeker Rob de Ron. Slaapcongres van de Vrije Universiteit in ‘De Duif’ in Amsterdam.

Slapen op school 

Veel scholieren, studenten en jongeren die slecht slapen maken zich zorgen. Ze zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een college, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid met praktische handvatten en de juiste oefening, kan veel voor hen betekenen. De presentatie wordt met veel enthousiasme en kennis verzorgd door de ervaren slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. Wil je meer weten over ‘slaap op school’ of een offerte opvragen? Neem dan contact met ons op.

Het juiste perspectief bieden

Tijdens het college, de lezing of workshop richtten we ons niet uitsluitend op de nacht, maar ook op de invulling van de dag en de avond, want goed slapen is een 24 uurs probleem dat vraagt om een 24 uurs oplossing. Dit 24-uurs perspectief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de prestaties én het welbevinden van scholieren en studenten, zowel tijdens de studie als privé.

Duidelijke doelstelling

De doelstelling van het college, de workshop of lezing is de scholieren of studenten meer controle over hun slaap te geven. Om dit te bereiken gebruiken we een tweeledige aanpak. Allereerst zijn er de slaapoefeningen. Deze verbeteren direct de slaapkwaliteit. Daarom ontvangt elke scholier of student die deelneemt één of meerdere slaapoefeningen voor thuis.

De juiste handvatten

Ten tweede biedt de geboden kennis over chrono-biologische ritmes de scholieren of studenten de juiste handvatten om hun persoonlijk slaap- en werkritme beter op elkaar af te stemmen. Biologische ritmes kennen een specifiek 24-uurs ritme. Daarin zijn naast slaap ook pauze en rust kenmerkende momenten om te herstellen van een lichamelijke, mentale of intellectuele inspanning. Kennis over deze chrono-biologische ritmes helpen de scholieren of studenten om hun studie en privéleven makkelijker en efficiënter te maken én tegelijkertijd beter te slapen.

Slapen op school. Naar contact

Les krijgen in slaaphygiëne

Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum, ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken. Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.

Slapen op school. Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam

Slapen op School.

Zakelijk

Naast een slaapcursus geeft Rob de Ron ook workshops en lezingen. Veel werknemers, scholieren en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen.

Wil je meer weten of een offerte aanvragen? 

Slapen op School.

Rob de Ron

Toen zijn vrouw slaapproblemen kreeg, bleek niets echt te werken. Samen met haar koos slaaponderzoeker en yoga nidra deskundige Rob de Ron voor een geheel nieuwe aanpak. Dat had al snel succes. Daarom richtte hij in 2011 de eerste Slaapcursus van Nederland op.

Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Slapen op School.

Slaapcursus

Heb je moeite met inslapen of doorslapen en word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Slaap je licht en maken geluidjes en gedachten je direct wakker? Of je nu licht slaapt, moeite hebt met inslapen of doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Leer ook binnen één dag beter slapen.

Wil je deelnemen aan de Slaapcursus?

Slapen op school. Naar contact

Zoveel kwaad kan dat toch niet?

Nog even snel appen voor het slapen gaan, een mailtje versturen en door Facebook scrollen. Zoveel kwaad kan dat niet, toch? Neurologen Iris Knottnerus en Loes Reichman zien ze wekelijks: pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Zo’n 200 jongeren kloppen jaarlijks bij hen aan voor hulp, omdat ze door het gebruik van hun mobieltje in bed niet meer in slaap komen, meldt het duo in de krant Tubantia.

Slapen op School. Bron NOS

Ook een workshop of lezing over slaap organiseren?

Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een workshop of lezing over slaap veel kan betekenen voor  studenten en scholieren.

De praktische handvatten die scholieren en studenten worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim en betere prestaties. Daarnaast zijn goed uitgeslapen scholieren en studenten collegialer en beter gehumeurd.

Investeren in slaap wordt dan ook op verschillende fronten rijkelijk beloond. Onderstaande bedrijven, instanties en organisaties gingen u voor en boden hun werknemers of studenten een … aan.

Slapen op School

Organisaties 

(a tot z)

AFM

AMC & VUMC

Belastingdienst

Gemeente Lelystad

Gemeente Winterswijk

Gemeente Zwolle

NEN

Noordwest Ziekenhuisgroep

OLVG

Openbaar Ministerie

Stadsgenoot

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Slapen op School

Ondernemingen 

(a tot z)

Auping

AO Metalektro

CBRE Global Investors

Damen Shipyards

DSM

Economic Board Almere

Moervast

Only Human

RABO Bank

REED Business

TALPA

Van Dyck Solar

Welten

Slapen op School

Instellingen 

(a tot z)

Da Vinci College Gorinchem

Eduvier Onderwijsgroep Lelystad

Radboud Universiteit Nijmegen

Rijksuniversiteit Groningen

ROC Amsterdam

SCALDA Vlissingen

Stichting Burn Out en Stress Amersfoort

Volksbond Amsterdam

VU Amsterdam

Wellantcollege Amsterdam

Slapen op School

Offerte aanvragen?

Wil je voor je bedrijf, instelling of organisatie een workshop of lezing organiseren en een offerte aanvragen?

Slapen op School

Vragen?

Vragen over de slaapcursus? Wil je weten of deze ook geschikt is voor jou slaapprobleem? Neem dan contact met me op.

Slapen op School

Meedoen?

Wil je ook binnen één dag je slaapkwaliteit verbeteren en heb je zin gekregen om deel te nemen aan de Slaapcursus?

Slapen op School

Slapen op School. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp slapen op school. Een college, workshop of lezing over slaap voor onderwijsinstellingen.

Steeds meer jonge tieners kampen met psychische problemen

Bij jonge tieners worden steeds meer psychische problemen gemeld. Ze voelen zich prikkelbaar, nerveus of kampen met slaapproblemen. Dat blijkt uit een studie die het Europese bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert.

Het nieuwe rapport is afkomstig van de internationale Health Behaviour in School-aged Children-studie. Daarin werd data verzameld over de fysieke gezondheid, de sociale relaties en het mentaal welzijn van 227.441 schoolkinderen uit 45 landen van 11, 13 en 15 jaar.

De data tonen aan dat het mentale welzijn van tieners tussen 2014 en 2018 in vele landen is afgenomen. De geestelijk gezondheid neemt af wanneer kinderen ouder worden, en dat is vooral zo bij meisjes. Een op de vier tieners voelt zich minstens een keer per week nerveus of prikkelbaar, of kan moeilijk inslapen.

 

Slapen op school. Dit artikel is afkomstig uit VRT NWS van 19 mei 2020. Het is geschreven door onbekend.

Beter slapen, betere schoolprestaties

Geef je het eerste uur les en heb je een stel gapende tieners tegenover je? Niet zo vreemd. Pubers hebben nou eenmaal voldoende slaap nodig. Een beetje extra tijd in de ochtend kan ze helpen. Niet alleen aan een goede nachtrust, maar ook aan betere cijfers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Slapen op school. Dit artikel is afkomstig uit Onderwijsvanmorgen.nl van 12 februari 2019. Het is geschreven door Milou Dekkers.

Waarom is het logisch dat kinderen op school in slaap vallen?

Ben je wel eens in slaap gevallen op school? Of anders bijna? Dat lag heus niet altijd aan je docent of aan jou, maar vast ook aan je muffe klaslokaal. Om te kunnen presteren is het namelijk belangrijk dat de luchtkwaliteit en temperatuur in een ruimte goed is. En daar kun je tijdens het ontwerpen van een gebouw goed rekening mee houden, legt bouwkundige Elphi Nelissen (TU Eindhoven) uit in dit college.

Slapen op School. Dit artikel is afkomstig uit Onderwijsvanmorgen.nl van 12 februari 2019. Het college is van bouwkundige Elphi Nelissen (TU Eindhoven)

Pubers hebben meer slaap nodig

Pubers hebben meer slaap nodig dan volwassenen, maar bijna de helft van de jongeren tussen 15 en 18 kampt met een chronisch slaaptekort. Het is een van de conclusies uit het EASI sleep project, een samenwerking tussen de K.U.Leuven, de Universiteit Antwerpen en de VUB. Slaapspecialisten legden 1.926 jongens en meisjes uit 13 Vlaamse scholen een vragenlijst voor om hun slaapkwaliteit en slaapduur in kaart te brengen.

Ruim de helft van de ondervraagden (54 procent) gaf aan 8 à 9 uur te moeten slapen om uitgerust te zijn, 15 procent moest zelfs meer dan 9 uur in bed doorbrengen om fit op te staan. ‘We hebben hun slaap niet objectief gemeten in het lab’, vertelt Elke De Valck (VUB), die aan het onderzoek meewerkte. ‘Maar de resultaten bevestigen wel eerdere studies waaruit blijkt dat adolescenten een biologisch grotere behoefte hebben aan slaap dan jongvolwassenen, die gemiddeld maar 7 à 8 uur slaap nodig hebben.’

Slapen op school. Bron Eos Wetenschap

Tijd voor maatregelen

Het aantal studenten en scholieren met slaapproblemen neemt voortdurend toe. Het dreigt een groot maatschappelijk probleem te worden, vooral onder jongeren. Bijna de helft van de jonge vrouwen onder de 21 heeft een slaapstoornis. Dat constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof op grond van nieuw onderzoek. Volgens slaapdeskundige Kerkhof zijn de gevolgen dramatisch. Studenten en scholieren met slaapproblemen zijn prikkelbaar en presteren overdag minder. Schoolcarrières worden geruïneerd doordat studenten en scholieren overdag vermoeid en ongeconcentreerd zijn. Volgens Kerkhof is het tijd voor maatregelen.

Slapen op school. Bron NOS

Waarschuwingen voor jongeren van neuropsycholoog Ed de Bruin

Jongeren die onvoldoende slapen lopen meer risico op het ontwikkelen van depressie, angstklachten en symptomen van adhd zoals verminderde concentratie. De smartphone en de tablet zijn medeplichtig.  Dat is de waarschuwing  van neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek uitvoert bij de Universiteit van Amsterdam en de GGD. Een derde van de 16-jarigen en een kwart van de 14-jarigen in Amsterdam blijken slaapproblemen te hebben. Dit meldt onder andere het Parool.

De Bruin deed onderzoek onder schoolgaande jongeren in het schooljaar 2015-2016. Slaapproblemen kunnen bij die groep tot een tal van klachten leiden, die ook hun schoolprestatie in de weg kunnen zitten. Zo is het concentratievermogen verminderd en ook het geheugen en de motivatie lijden onder een slechte nachtrust. Ook kan het volgens de neuropsycholoog leiden tot prikkelbaarheid, depressie en symptomen van adhd.

Slapen op school. Bron GGZ

Slapen op school

Niet meer kunnen slapen

Net aan je baan begonnen en slaapproblemen? Je bent niet de enige. Ruim 40 procent van de jonge starters slaapt niet goed of zelfs slecht. Dat is slechter dan werknemers in andere leeftijdsgroepen. Anne (27), Michelle (24) en Kim (24) kunnen daarover meepraten.

Slapen op school. Bron NOS

Slapen op school

Studenten met slaaptekort

Studenten en scholieren met chronisch slaaptekort halen lagere cijfers en hebben meer moeite met concentreren tijdens het studeren. Ruim een derde voelt zich niet genoeg uitgerust om goed te kunnen studeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek, de Universiteit Leiden en de Hersenstichting. Aan het onderzoek deden bijna 1400 gezonde studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen mee.

Slapen op school. Bron Hersenstichting en Universiteit van Leiden

Slapen op school

Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie

Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg. De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam.

Slapen op school. Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam

Slapen op school

Moeite met college

‘Er zijn regelmatig momenten dat ik met moeite in de collegebanken zit’

Bron NOS

Slapen op School.
Slapen op School. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
Tags: Slapen in school, op school slapen