Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Slapen op school. Congres over slaap voor de Vrije Universiteit. Erik Scherder en Rob de Ron.

Slapen op school

College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid. investeren in de slaap van scholieren, studenten en jongeren loont.

Veel scholieren, studenten en jongeren die slecht slapen maken zich zorgen. Ze zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een college, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid met praktische handvatten en de juiste oefening, kan veel voor hen betekenen. De presentatie wordt met veel enthousiasme en kennis verzorgd door de ervaren slaaponderzoeker en yoga nidra docent Rob de Ron. Wil je meer weten over ‘slaap op school’ of een offerte opvragen? Neem dan contact met ons op.

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Les krijgen in slaaphygiëne

Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave Medisch Centrum, ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken. Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.

Slapen op school. Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam

Het juiste perspectief bieden

Tijdens het college, de lezing of workshop richtten we ons niet uitsluitend op de nacht, maar ook op de invulling van de dag en de avond, want goed slapen is een 24 uurs probleem dat vraagt om een 24 uurs oplossing. Dit 24-uurs perspectief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de prestaties én het welbevinden van scholieren en studenten, zowel tijdens de studie als privé.

Duidelijke doelstelling

De doelstelling van het college, de workshop of lezing is de scholieren of studenten meer controle over hun slaap te geven. Om dit te bereiken gebruiken we een tweeledige aanpak. Allereerst zijn er de slaapoefeningen. Deze verbeteren direct de slaapkwaliteit. Daarom ontvangt elke scholier of student die deelneemt één of meerdere slaapoefeningen voor thuis.

De juiste handvatten

Ten tweede biedt de geboden kennis over chrono-biologische ritmes de scholieren of studenten de juiste handvatten om hun persoonlijk slaap- en werkritme beter op elkaar af te stemmen. Biologische ritmes kennen een specifiek 24-uurs ritme. Daarin zijn naast slaap ook pauze en rust kenmerkende momenten om te herstellen van een lichamelijke, mentale of intellectuele inspanning. Kennis over deze chrono-biologische ritmes helpen de scholieren of studenten om hun studie en privéleven makkelijker en efficiënter te maken én tegelijkertijd beter te slapen.

Zoveel kwaad kan dat toch niet?

Nog even snel appen voor het slapen gaan, een mailtje versturen en door Facebook scrollen. Zoveel kwaad kan dat niet, toch? Neurologen Iris Knottnerus en Loes Reichman zien ze wekelijks: pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Zo’n 200 jongeren kloppen jaarlijks bij hen aan voor hulp, omdat ze door het gebruik van hun mobieltje in bed niet meer in slaap komen, meldt het duo in de krant Tubantia.

Slapen op School. Bron NOS

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren
Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Slaapcursus zakelijk

Naast een slaapcursus voor particulieren geeft Rob de Ron ook cursussen, workshops en lezingen. Veel werknemers, scholieren en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische handvatten om de slaap te verbeteren, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Rob de Ron

Toen zijn vrouw slaapproblemen kreeg, bleek niets echt te werken. Samen met zijn vrouw koos slaaponderzoeker, yoga nidra en slaapyoga deskundige Rob de Ron voor een nieuwe aanpak. Dat had al snel succes. Daarom richtte hij in 2011 de eerste Slaapcursus van Nederland op.

Wil je meer weten? Lees dan hier verder.

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Slapen op school. Sophie Hilbrand neemt deel aan een slaapworkshop voor ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ van BNN-VARA.

Slapen op school

Een slaapworkshop kan veel betekenen

Uit de verschillende onderzoeken en evaluatierapporten blijkt dat een slaapworkshop of slaaplezing veel kan betekenen voor studenten en scholieren. Wilt u weten wat de verschillen zijn tussen een slaapcursus, slaapworkshop en slaaplezing? Neem dan contact met ons op.

Minder ziekteverzuim en betere prestaties

De praktische handvatten die scholieren en studenten worden aangereikt, leiden vrijwel altijd tot het verbeteren van de slaapkwaliteit, minder ziekteverzuim en betere prestaties. Daarnaast zijn goed uitgeslapen scholieren en studenten  beter gehumeurd en houden ze meer rekening met medescholieren en medestudenten.

Investeren in de slaap van scholier en student wordt dan ook op verschillende fronten rijkelijk beloond. Onderstaande onderwijsorganisaties en instellingen gingen u voor en boden hun leerlingen daarom een slaapworkshop, slaaplezing of slaapcollege aan.

Slaapcursus. Slapen op school. Workshop, lezing of college over slaap en slapeloosheid

Organisaties (a tot z)

AFM

AMC & VUMC

Belastingdienst

Gemeente Lelystad

Gemeente Winterswijk

Gemeente Zwolle

NEN

Noordwest Ziekenhuisgroep

OLVG

Openbaar Ministerie

Stadsgenoot

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Slaapcursus. Slapen op school. Workshop, lezing of college over slaap en slapeloosheid

Ondernemingen (a tot z)

Auping

AO Metalektro

CBRE Global Investors

Damen Shipyards

DSM

Economic Board Almere

Moervast

Only Human

RABO Bank

REED Business

TALPA

Van Dyck Solar

Welten

Slaapcursus. Slapen op school. Workshop, lezing of college over slaap en slapeloosheid

Instellingen (a tot z)

Da Vinci College Gorinchem

Eduvier Onderwijsgroep Lelystad

Radboud Universiteit Nijmegen

Rijksuniversiteit Groningen

ROC Amsterdam

SCALDA Vlissingen

Stichting Burn Out en Stress Amersfoort

Volksbond Amsterdam

VU Amsterdam

Wellantcollege Amsterdam

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp slapen op school. Een college, workshop of lezing over slaap voor onderwijsinstellingen.

Beter slapen, betere schoolprestaties

Geef je het eerste uur les en heb je een stel gapende tieners tegenover je? Niet zo vreemd. Pubers hebben nou eenmaal voldoende slaap nodig. Een beetje extra tijd in de ochtend kan ze helpen. Niet alleen aan een goede nachtrust, maar ook aan betere cijfers, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Slapen op school. Dit artikel is afkomstig uit Onderwijsvanmorgen.nl van 12 februari 2019. Het is geschreven door Milou Dekkers.

Waarom is het logisch dat kinderen op school in slaap vallen?

Ben je wel eens in slaap gevallen op school? Of anders bijna? Dat lag heus niet altijd aan je docent of aan jou, maar vast ook aan je muffe klaslokaal. Om te kunnen presteren is het namelijk belangrijk dat de luchtkwaliteit en temperatuur in een ruimte goed is. En daar kun je tijdens het ontwerpen van een gebouw goed rekening mee houden, legt bouwkundige Elphi Nelissen (TU Eindhoven) uit in dit college.

Slapen op School. Dit artikel is afkomstig uit Onderwijsvanmorgen.nl van 12 februari 2019. Het college is van bouwkundige Elphi Nelissen (TU Eindhoven)

Pubers hebben meer slaap nodig

Pubers hebben meer slaap nodig dan volwassenen, maar bijna de helft van de jongeren tussen 15 en 18 kampt met een chronisch slaaptekort. Het is een van de conclusies uit het EASI sleep project, een samenwerking tussen de K.U.Leuven, de Universiteit Antwerpen en de VUB. Slaapspecialisten legden 1.926 jongens en meisjes uit 13 Vlaamse scholen een vragenlijst voor om hun slaapkwaliteit en slaapduur in kaart te brengen.

Fit op staan

Ruim de helft van de ondervraagden (54 procent) gaf aan 8 à 9 uur te moeten slapen om uitgerust te zijn, 15 procent moest zelfs meer dan 9 uur in bed doorbrengen om fit op te staan. ‘We hebben hun slaap niet objectief gemeten in het lab’, vertelt Elke De Valck (VUB), die aan het onderzoek meewerkte. ‘Maar de resultaten bevestigen wel eerdere studies waaruit blijkt dat adolescenten een biologisch grotere behoefte hebben aan slaap dan jongvolwassenen, die gemiddeld maar 7 à 8 uur slaap nodig hebben.’

Slapen op school. Bron Eos Wetenschap

Tijd voor maatregelen

Het aantal studenten en scholieren met slaapproblemen neemt voortdurend toe. Het dreigt een groot maatschappelijk probleem te worden, vooral onder jongeren. Bijna de helft van de jonge vrouwen onder de 21 heeft een slaapstoornis. Dat constateert slaaponderzoeker Gerard Kerkhof op grond van nieuw onderzoek. Volgens slaapdeskundige Kerkhof zijn de gevolgen dramatisch. Studenten en scholieren met slaapproblemen zijn prikkelbaar en presteren overdag minder. Schoolcarrières worden geruïneerd doordat studenten en scholieren overdag vermoeid en ongeconcentreerd zijn. Volgens Kerkhof is het tijd voor maatregelen.

Slapen op school. Bron NOS

Waarschuwingen voor jongeren van neuropsycholoog Ed de Bruin

Jongeren die onvoldoende slapen lopen meer risico op het ontwikkelen van depressie, angstklachten en symptomen van adhd zoals verminderde concentratie. De smartphone en de tablet zijn medeplichtig.  Dat is de waarschuwing  van neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek uitvoert bij de Universiteit van Amsterdam en de GGD. Een derde van de 16-jarigen en een kwart van de 14-jarigen in Amsterdam blijken slaapproblemen te hebben. Dit meldt onder andere het Parool.

Slechte nachtrust kan leiden tot prikkelbaarheid en depressie

De Bruin deed onderzoek onder schoolgaande jongeren in het schooljaar 2015-2016. Slaapproblemen kunnen bij die groep tot een tal van klachten leiden, die ook hun schoolprestatie in de weg kunnen zitten. Zo is het concentratievermogen verminderd en ook het geheugen en de motivatie lijden onder een slechte nachtrust. Ook kan het volgens de neuropsycholoog leiden tot prikkelbaarheid, depressie en symptomen van adhd.

Slapen op school. Bron GGZ

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Niet meer kunnen slapen 

Net aan je baan begonnen en slaapproblemen? Je bent niet de enige. Ruim 40 procent van de jonge starters slaapt niet goed of zelfs slecht. Dat is slechter dan werknemers in andere leeftijdsgroepen. Anne (27), Michelle (24) en Kim (24) kunnen daarover meepraten.

 Jongeren en slaapproblemen Bron NOS

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Studenten met slaaptekort

Studenten en scholieren met chronisch slaaptekort halen lagere cijfers en hebben meer moeite met concentreren tijdens het studeren. Ruim een derde voelt zich niet genoeg uitgerust om goed te kunnen studeren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek, de Universiteit Leiden en de Hersenstichting. Aan het onderzoek deden bijna 1400 gezonde studenten van Nederlandse universiteiten en hogescholen mee.

Slapen op school. Bron Hersenstichting en Universiteit van Leiden

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie

Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg. De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin, die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam.

Slapen op school. Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ / GGD Amsterdam

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Moeite met college

‘Er zijn regelmatig momenten dat ik met moeite in de collegebanken zit’

Bron NOS

Slapen op school Slapen op school. College, workshop of lezing over slaap en slapeloosheid voor scholieren, studenten en jongeren

Interne links ‘Slapen op School’

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt in februari 2020.  De volgende pagina’s zijn direct gelinkt aan deze pagina:

/jongeren en slaapproblemen

/studenten en scholieren met slaapproblemen

/studenten en scholieren met slaapklachten

/slapeloosheid onder studenten en scholieren

Slaapcursus.nl (Homepage) /

yoganidra.nl / slaapyoga.nl

Bovenlaag: Rob de Ron, Reviews, Agenda, Aanmelden, Contact en Privacy.

Laag 1: Yoga Nidra (8100), slaapmeditatie (3600), slaapyoga (110),  

Laag 2: Slaapworkshop

Laag 3: Slaapdeskundigen, slaaponderzoekers,  

Laag 4: Slaaptherapie (880), slaaptherapie Amsterdam, slaapcoach (480). slaapcoach amsterdamslaaptraining (320), slaaptraining amsterdam, slaapconsult, slaapcollege, slaapeducatie, theatercollege over slaap, slaapmarkt.