Slaap en werk. Informatie, workshop of lezing over slaap en werk

Werk en Slaapproblemen

Informatie, workshop of lezing over werk en slaapproblemen

Werk en slaapproblemen

Veel werknemers die ‘s nachts wakker liggen, maken zich zorgen over hun inzetbaarheid. Ze zijn ongerust dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Het aanbieden van de juiste handvattenals tijdens de workshop ‘Werk en Slaapproblemen‘ neemt  een deel van hun zorgen weg. Ons 24-uurs perspectief op slaap en herstel, vermindert bovendien de spanningen rond de nacht. Het feit dat men er overdag iets aan kan doen, geeft uw werknemers de controle over hun slaap terug. Meer weten? Neem dan gerust contact met me op.

Topje van de ijsberg

Een op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Hoogleraar Gerard Kerkhof denkt dat het aantal hoger ligt. “Bij mensen die op normale tijden werken heeft ongeveer een kwart last van ernstige slaapproblemen. Bij mensen met ploegendiensten, die regelmatig ook ’s nachts of ’s ochtends vroeg werken, is dat zelfs vier op de tien. De slaapproblemen die er zijn, worden onderschat.”

Hoogleraar Gerard Kerkhof is verbonden aan het Slaapcentrum van MC Haaglanden 

Werk en Slaapproblemen. Artikel NOS maandag 12 september 2016

Werk en slaapproblemen

Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen

De gevolgen van langdurig slaapgebrek zijn al merkbaar bij dagelijks een uurtje te weinig, zegt neurobioloog Meerlo. De cognitieve functies gaan achteruit met alle gevolgen van dien. „Minder alertheid, minder inzicht, slechter geheugen, achteruitgang in motorisch reacties, en ongeremder, emotioneler gedrag.”

Prijskaartje

Behalve effecten op de gezondheid hangt er aan problemen met slapen ongetwijfeld een flink prijskaartje wat betreft de economische gevolgen, aldus Meerlo. „Ik kan er geen getal bij noemen, maar denk alleen al aan minder alerte werknemers, bedrijfsongelukken etc.” De bioloog waarschuwt ervoor dat slaap niet het sluitstuk van de 24-uurs economie mag zijn. „Het kan eenvoudig niet zo zijn dat we denken: oh, dan slapen we maar wat minder. Daar zijn we niet op gebouwd.”

Werk en slaapproblemen

“We hebben binnen en naast het werk tegenwoordig een cursus voor bijna alles. Van een assertiviteits-training tot een cursus mindfulness. Allemaal om beter in je vel te zitten. Waarom nemen werkgevers slaapproblemen dan zo weinig serieus? Als je de prestaties van je medewerkers echt wilt verbeteren, bied je anno 2016 iedereen een slaapcursus aan.”

Werk en Slaapproblemen. Jan Willem Evers, directeur Zilveren Kruis

Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen

Werk en slaapproblemen: het juiste perspectief bieden

Tijdens de workshop ‘Werk en Slaapproblemen’ richtten ons op de nacht, maar ook op de invulling van de dag en de avond, want goed slapen is een 24 uurs probleem dat vraagt om een 24 uurs oplossing. Dit 24-uurs perspectief levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de prestaties én het welbevinden van werknemers, zowel op het werk als privé.

Werk en slaapproblemen: duidelijke doelstelling

De doelstelling van de workshop ‘Werk en Slaapproblemen’ is uw werknemers meer controle over hun slaap en herstel te geven. Om dit te bereiken kent de workshop of lezing een tweeledige aanpak. Allereerst zijn er de slaapoefeningen. Deze verbeteren direct de slaapkwaliteit. Daarom ontvangt elke deelnemer één of meerdere slaapoefeningen voor thuis.

Werk en slaapproblemen: de juiste handvatten

Ten tweede biedt de geboden kennis over chrono-biologische ritmes de werknemer de juiste handvatten om hun persoonlijk slaap- en werkritme beter op elkaar af te stemmen. Biologische ritmes kennen een specifiek 24-uurs ritme. Daarin zijn naast slaap ook pauze en rust kenmerkende momenten om te herstellen van een lichamelijke, mentale of intellectuele inspanning. Kennis over deze chrono-biologische ritmes helpen de medewerkers om hun werk en privéleven makkelijker en efficiënter te maken én tegelijkertijd beter te slapen.

Onderstaande bedrijven, instellingen en organisaties maakten gebruik van de kennis en ervaring van de Rob de Ron. Zij boden hun werknemers, scholieren of studenten een lezing, workshop of cursus aan. 

Onderstaande beeldfragmenten geven een korte impressie (zonder geluid) van een lezing, workshop of cursus over werk en slaapproblemen. Er is veel mogelijk. Wil je meer weten? Kijk dan op zakelijk. Wil je een offerte aanvragen? Neem dan contact met me op.

Slaaplezing  

Werk en slaapproblemen

Slaapworkshop 

Werk en slaapproblemen

Slaapcursus

Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen

Werk en Slaapproblemen

“Het is alom geaccepteerd om slaappillen te nemen, maar dit is een ontkenning van het daadwerkelijke probleem. We willen er vaak niet aan dat we een slaapprobleem hebben. Terwijl structureel een paar uur minder slaap dan je nodig hebt je al ernstig in de problemen kan brengen tijdens je werk.”

Werk en slaapproblemen. Eus van Someren (hoofd afdeling Slaap en Cognitie Nederlands Herseninstituut van de KNAW en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU) 

Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen

Vragen

Heb je nog vragen over de cursus of over de organisatie van een college, workshop of lezing. Neem dan gerust contact met me op.

Werk en slaapproblemen
Werk en slaapproblemen

Meer lezen?

Diverse artikelen uit verschillende media over het onderwerp ‘Werk en Slaapproblemen’.

Niet goed slapen heeft  grote invloed op werk

Circa 30% van de Nederlanders heeft slaapklachten. Voor mensen met onregelmatige werktijden ligt dit percentage zelfs tussen de 42% en 68%. Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie jaarlijks naar schatting 3 tot 4,5 miljard euro. Niet goed slapen heeft  grote invloed op werk. Het leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en lagere productiviteit.

Slecht slapende collega

Veel werkgevers denken hier niet over na, simpelweg omdat ze vinden dat slaap privé is. Maar wat als een slecht slapende collega een ongeluk veroorzaakt of ziek wordt van te weinig slaap? Dan is het wel degelijk ook uw probleem.

Artikelen over Werk en Slaapproblemen in diverse media. Dit artikel is afkomstig van het Arboned.

Werk en slaapproblemen

Interne links ‘Werk en Slaapproblemen’

Artikel ‘Werk en Slaapproblemen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  Deze pagina is onderdeel van het hoofartikele ‘slaap en werk’ en gelinkt aan: 

Slaapcursus voor Werkend Nederland

Beter slapen Beter werken

Werkstress en slaapproblem

Slaapproblemen door Werkstress