Afb Slaapcursus

Een rustmoment overdag of voor het slapen gaan

De dip van de dag

Een rustmoment overdag of voor het slapen gaan is aan te raden voor mensen die ’s nachts niet goed of onvoldoende slapen. Zo’n dagelijks rustmomentneem je het liefst, wanneer je vermogen om informatie, kennis en ervaringen tot je te nemen afneemt. Tijdens deze ‘dip van de dag,’ kun je jezelf minder goed concentreren en neemt je alertheid af. Soms overstemmen we deze zogenaamde dip in de dag met een ‘cup of soup’, wat extra koffie of iets zoets, maar liever zou je brein een rustmoment inlassen.

> Lees hier meer over rusten en slapen

Rusten en slapen lijken in veel opzichten op slapen. We liggen onbeweeglijk en de ogen zijn gesloten. Iemand zou zich kunnen vergissen en denken dat je slaapt, maar in ons brein gebeurt iets heel anders wanneer we rusten, dan wanneer we slapen.

Voor mensen die ’s nachts niet goed  slapen is een rustmoment overdag van zo’n 15 minuten tot een half uur, zeker aan te raden. Blijf daarbij nét wakker, want rust is iets anders dan slaap

Dit artikel “een rustmoment overdag en voor het slapen gaan” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Slaap boek. Anker (1831-1910) Slapend meisje op een houten bankje. Je dagritme en nachtritme zijn niet star, maar levendig. Albert Anker (1831-1910) Slapend meisje.

Afbeelding 1 bij artikel ‘Een rustmoment overdag of voor het slapen gaan.’

Op afbeeldingen op deze pagina ligt de rustende mens niet in een slaapkamer, maar in de buitenlucht. Rust is dan ook iets anders dan slapen. Een rustend mens trekt zich weliswaar net als de slapende mens terug, maar verlangt niet naar volledige afzondering.

Albert Anker (1831-1910) Slapend meisje op een houten bankje. Boven: Vincent van Gogh (1853-1890), Middagrust. Onder: William Mount (1807-1868), Rustend jongens in een veld (1848),

  Een rustmoment overdag

  Anders dan in de nacht verlangt het brein tijdens dit rustmoment geen volledige quarantaine. Het hoeft niet donker te zijn en ook geluiden die je ’s nachts uit je slaap kunnen houden, hoeven voor een rustend mens  niet storend te zijn. Je brein heeft ook niet de intentie om zich volledig af te zonderen.

  Als er geen sprake is van een slaaptekort, val je tijdens zo’n rustmoment ook niet in slaap. Wanneer je hieraan toegeeft en op een rustige plek zou gaan liggen, zou je waakritme zakken naar 16 tot 8 impulsen per seconde. Na het rustmoment, waarvan de lengte kan variëren van 10 tot 30 minuten, gaat het aantal impulsen vanzelf weer omhoog, richting het tweede, optimale arousalniveau van de dag (zie afbeelding 1).

  Categorie: Slaap- waakritme Artikel: ‘rustmoment voor het slapen gaan of overdag.’ 

  Wist je dat…

  … de wetenschap die de verschillende ritmes van het leven bestudeert, chronobiologie heet? Chronobiologie wordt vaak gebruikt binnen de geneeskunde om het juiste moment te bepalen om een geneesmiddel toe te dienen. Dit verhoogt niet alleen de doeltreffendheid, maar beperkt ook de kans op ongewenste bijwerkingen.

  Bestuurd door een centrale biologische klok heeft elke cel en elke orgaan in ons lichaam een afzonderlijk klokje dat met grote precisie zijn eigen biochemische ritme van activiteit en het juiste rustmoment bepaalt. Daarom is op bepaalde momenten van de dag je brein beter in staat om te denken, je spijsverteringsorganen beter in het verteren van voedsel en je spieren beter in vorm om te sporten.

  Onze chronobiologie bepaalt ook in welke levensfase we in staat zijn ons voort te planten of in welke dagen van de maand we zwanger kunnen raken. Zo vormen allerhande subtiele biologische ritmes, elke dag, elke maand en elk jaargetijde, een leven lang het fundament van je gezondheid en gedrag.

  Slaap boek. Een rust moment overdag of voor het slapen gaan

  Afbeelding 1 bij artikel ‘Een rustmoment overdag of voor het slapen gaan.’

  In de loop van de dag zien we een eerste rustmoment ontstaan. Na dit rustmoment, waarvan de lengte kan variëren van 10 tot 30 minuten, gaat het aantal impulsen vanzelf weer omhoog. Na deze opwaartse beweging in het circadiaanse ritme, daalt in de loop van de avond opnieuw het aantal hersengolven richting het tweede rustmoment van de dag.

   Een rustmoment voor het slapen gaan

   Na deze tweede opwaartse beweging in het circadiaanse ritme, daalt in de loop van de avond opnieuw het aantal hersengolven richting het tweede rustmoment van de dag. Wanneer we niet te moe of onrustig zijn en geen grote fysieke, mentale of cognitieve inspanningen doen, is de daling ditmaal blijvend. Het aantal hersengolven neemt gestaag af, naar het niveau van de eerste slaapfase. Zoals we in het vorige hoofdstuk hebben gezien vindt tijdens de daaropvolgende slaapcycli een grote schoonmaak plaats in ons brein. De komende 24 uur herhaalt zich de golvende beweging in min of meer eenzelfde ritme: ons circadiaanse ritme.

   Je brein verlangt geen volledige afzondering ijdens het rustmoment overdag of voor het slapen gaan. Het hoeft niet volledig donker te zijn en ook een beetje geroezemoes op de achtergrond doet de rustende mens geen kwaad

   Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

   Particulier (→)

   De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

   Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

   Zakelijk (→)

   Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

   xxx

   Rob de Ron (→)

   Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

   Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

   Reviews (→)

   Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

   Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

   Catelijne Elzes (→)

   Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

   Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

   Erik Scherder (→)

   Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

   Cursus beter slapen

   Sophie Hilbrand (→)

   Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

   Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

   Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

   ♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

   De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

   Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

   Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

   Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

   Yoga Nidra op YouTube (→)

   Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

   Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

   Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

   De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

    

   Artikel januari 2022: Een Rustmoment Overdag of voor het Slapen gaan.