Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft
Slaapmechanismen bevinden zich voornamelijk in de centrale as van ons brein
Slaap zit niet verborgen in de linker of hersenhelft. Slaapmecanismen die de slaap initieren en in stand houden liggen tussen de linker en rechter hersenhelft. Ze bevinden zich voornamelijk in de centrale as van ons brein en liggen en in de hersenstam. De hersenstam is evolutionair gezien het oudste gedeelte van ons brein.
> Lees hier meer over slaapmechanismen, hersenstam en hersenstructuren
Het onderscheid dat neuro-anatomist Jill Bolte Taylor in haar TED talk maakt tussen de linker en rechter hersenhelften, is niet zo strikt is als ze beweerd. Desondanks geeft het bewogen verslag van haar hersenberoerte, een uniek inkijkje in de anatomie en werking van ons brein.
Bekijk hier het fascinerende verhaal van Jill Bolte Taylor >>>
Dolfijnen zijn zoogdieren en hebben geen kieuwen, daarom moeten ze regelmatig boven water komen om adem te halen. Ook wanneer ze slapen. Om dit te realiseren slapen de linker en rechter hersenhelft om de beurt. Één oog is dan ook altijd open.
Dit artikel “Slaap zit niet verborgen in de linker of hersenhelft” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.
“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.
Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.
Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.
Kennis van het brein
Lange tijd was het brein een raadselachtig grijs gebied en was er weinig bekend over de anatomie ervan. Begrijpelijk, want je kon zeker in die tijd op geen enkele manier zien, dat specifieke hersengebieden verantwoordelijk zijn voor bepaalde functies. Het duurde tot in de 19e eeuw voor men inzicht kreeg in de structuur en de werking van de hersenen. Zo ontdekte de Franse anatoom Paul Broca in 1861 een klein gebiedje in de linkerhersenhelft dat verantwoordelijk is voor taal (het gebied van Broca). En in 1874 onderscheidde de Duitse arts Wernicke een hersengebied dat iets achter het gebied van Broca ligt en ervoor zorgt dat we de betekenis van woorden begrijpen. Vaak kwam dit inzicht door afwijkend gedrag. Zo ontwaarde de Amerikaanse arts John Harlow de functie van het voorste deel van onze hersenen, door opvallende veranderingen in de persoonlijkheid van een van zijn patiënten na een ernstig ongeluk.
Categorie: Hersenen en slaap Artikel: Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft.’ Auteur: Rob de Ron.
Wist je dat…
…de hersenen van dolfijnen ook slaap nodig hebben? Hoewel ze in het water leven zijn het geen vissen maar zoogdieren. Dat betekent dat ze geen kieuwen hebben waarlangs het water stroomt, maar net als landdieren een ademopening. Wanneer beide hersenhelften tegelijkertijd slapen, zouden ze vergeten om eens in de zoveel tijd boven water te komen om adem te halen, en verdrinken. Daarom slaapt eerst de ene hersenhelft, dan de andere. Op deze manier kunnen ze regelmatig naar de oppervlakte zwemmen om te ademen. Om het uur gaat het ene oog open en sluit het andere, waardoor ze altijd de omgeving in de gaten kunnen houden. Belangrijk, want dolfijnen staan op het menu van haaien.
Afbeelding 1 bij artikel ‘Slaap en hersenhelften.’
Op deze afbeelding uit ca. 1514, van Andreas Vesalius (1514-1564) en Jan van Kalkar (1499-1545) zijn duidelijk beide hersenhelften te zien.
Phineas Gage
Op 13 september 1848 drong als gevolg van een voortijdige explosie een zware ijzeren staaf, via de linkerwang, door de schedel van Phineas Gage. Daarbij raakte het voorste deel van zijn brein ernstig beschadigd. Gage werd naar dokter Harlow gebracht en herstelde van de verwonding, maar van een verantwoordelijk, beheerst en sociaal mens, was hij verworden tot een onbezonnen, ongeremd en asociaal persoon. De enorme veranderingen in het karakter van Phineas Gage zijn de eerste aanwijzingen voor de invloed van het voorste deel van ons brein, de prefrontale cortex, op onze persoonlijkheid en gedrag.
De hersenmechanismen die slapen, waken en dromen regelen bevinden zich niet in de linker of rechter hersenhelft, maar in de centrale as van ons brein
Particulier (→)
De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).
Zakelijk (→)
Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).
Rob de Ron (→)
Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).
Reviews (→)
Ik was bang om naar bed te gaan (→) en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.
Arie Boomsma (→)
Arie Boomsma (→) spreekt slaaponderzoeker Rob de Ron (→) voor zijn Podcast over Routine (→)
Catelijne Elzes (→)
Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)
Erik Scherder (→)
Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).
Sophie Hilbrand (→)
Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)
Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)
De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus
Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).
Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).
Yoga Nidra op YouTube (→)
Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→).
Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→). Naar YouTube (→)
Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …
De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)