Afb Slaapcursus

Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap

In de droomfase worden dingen vastgelegd

Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap. Dus wanneer je gedroomd hebt, weet je dat je daarvoor geslapen hebt. Logisch, want in de droomfase worden zaken ‘vastgelegd’ die tijdens de voorafgaande slaapcyclus in verschillende slaapfasen zijn geslecteerd om te worden bewaard. Dat betekent ook dat je tegen de ochtend, wanneer je al een aantal slaapcycli hebt doorgemaakt, meer droomt dan aan het begin van de nacht. Er is namelijk veel meer geselecteerd en er valt dus ook veel meer vast te leggen.

> Lees hier meer over slapen, waken en dromen

Elke nacht doorlopen we meerdere slaapcycli. Een slaapcyclus bestaat uit meerder slaapfasen. De laatste slaapfase van elke cyclus is de droomfase. Deze droomfase wordt ook wel Rapid Eye Movement genoemd of remslaap, omdat we in deze fase snelle, willekeurige oogbewegingen waarnemen achter de nog steeds gesloten oogleden.

Waken, slapen en dromen worden voor een belangrijk deel door een klein gebied, gelegen in de hersenstam, geregeld. Om te weten hoe ons brein er voor zorgt dat we ’s verschillende slaacucli en slaapfasen doorlopen, moeten we diep in ons brein duiken. Daar vinden we een gebied dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van waken, slapen en dromen.

Wanneer je gedroomd hebt, weet je dat je daarvoor geslapen hebt, want de droomfase of remslaap komen altijd voor aan het eind van de slaapcycli

Dit artikel “Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

De eerste slaapfase of ‘hypnagoge slaap,’ is niet hetzelde als de droomfase of remslaap

De overgangsfase tussen slapen en waken noemen we de eerste slaapfase. Deze lijkt op de droomfase, maar er is een belangrijk verschil. Anders dan in de droomfase, is in de eerste slaapfase de prefrontale cortex nog actief. Je gedachten zijn minder gestructureerd, maar nog steeds enigszins associatief. Zo kun je een gesprek nalopen dat die dag heeft plaatsgevonden of alvast overdenken wat je morgen gaat doen. Je gedachten zijn aanvankelijk nog helder, maar binnen korte tijd worden de associaties steeds onsamenhangender. Misschien bedenk je dat het tijd is om nieuwe banden op je auto te zetten en van autobanden, ga je naar zwembanden. Van zwembanden ga je naar een vakantie in je jeugd toen je op het water van een Italiaans meertje dreef. En voor je het weet, drijf je letterlijk weg naar de tweede slaapfase…

Droomfase of remslaap

Na de tweede volgt de derde en vierde slaapfase en wanneer na zo’n half uur de eerste slaapgolf haar diepste punt heeft bereikt, stijgt langzaam weer het arousal niveau. Voor een tweede maal komen we in de lichte slaapfase, waarin ons brein rustig verder gaat met sorteren, verwijderen en samenvoegen. Nu is het tijd voor een korte droomfase. Net als in de eerste slaapfase zijn er zo’n 8 hersengolven per seconde waar te nemen. Ons brein balanceert opnieuw tussen waken en slapen, maar anders dan in de eerste slaapfase ontwaakt ditmaal de prefrontale cortex niet. Dit hersengebied, dat de slaap meer nodig heeft dan elk ander hersengebied, profiteert nog even van de rust en de stilte.

De eerste, tweede, derde en vierde slaapfase.

Afbeelding 1 bij artikel ‘Een droomfase of remslaap komt altijd aan het eind van een slaapcyclus.’

Heb je gedroomd? dan weet je dus dat je daarvoer geslapen hebt.

Zwakke neurale verbindingen, worden in de droomfase omgezet in sterkere verbanden. Daarmee is de droomfase onmisbaar voor allerlei geheugen- en leerfuncties.

Andere delen van je brein zijn wel wakker en druk in de weer. Onze oogspiertjes zijn weer actief. Achter de gesloten oogleden bewegen de ogen snel op en neer. Vandaar dat we spreken van ‘Rappid Eye Movement‘ of, afgekort, de REM slaap. Hoewel de oogspiertjes actief zijn, voeren de lichaamsspieren de gedroomde activiteiten in droomfase of remslaap gelukkig niet uit. De bewegingsimpulsen naar het lichaam worden geblokkeerd. Niet je lichaam, maar je brein is actief. Dit is het moment waarop hetgeen in de tweede fase is gesorteerd en samengevoegd definitief wordt vastgelegd in je herinnering. Zwakke neurale verbindingen worden omgezet in sterkere verbanden. Daarmee is deze fase onmisbaar voor allerlei geheugen- en leerfuncties.

Nu je de betekenis van de droom kent, begrijp je dat deze fase een afrondende fase in een slaapcyclus is. Realiseer je dus dat wanneer je hebt gedroomd, je daarvoor geslapen hebt. Maar let op: dat niet iedereen zijn of haar dromen herinnert, wil niet zeggen dat je ze niet hebt en je brein niets zou vastleggen in je langetermijngeheugen!

Categorie:Nachtrust. Artikel: ‘Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap.’ Categorie: Nachtrust.

Wist je dat…

…de blokkade van de bewegingsimpulsen naar het lichaam toe niet goed functioneert bij mensen die slaapwandelen? Daardoor kunnen ze wèl bewegen. Omdat de prefrontale cortex nog slaapt, hebben ze echter geen weet van wat ze doen! Meestal heeft het gedrag van de slaapwandelaar geen ernstige gevolgen. Zo kunnen ze midden in de nacht iets te eten uit een koelkast pakken, een maaltijd bereiden en zelfs de tafel dekken.

De eerste, tweede, derde en vierde slaapfase.

Afbeelding 2 bij artikel ‘Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap.’

Wanneer je tegen de ochtend al een aantal slaapcycli hebt doorgemaakt, zijn er langere en intensere dromen dan aan het begin van de nacht. Er is namelijk al veel meer geselecteerd en er valt dus ook veel meer vast te leggen.

Tijdens de droomfase slaapt de prefrontale cortex gewoon door

Aan het eind van de eerste slaapcyclus is er een korte droomfase, waarna je opnieuw afdaalt naar een lagere frequentie. Dan volgt een tweede slaapcyclus. Omdat de prefrontale cortex tijdens de droomfase niet werkelijk wakker wordt, wordt de eerste slaapfase overgeslagen en kom je direct in de tweede slaapfase. Van daaruit daal je opnieuw af naar de tweede, derde en vierde slaapfase, om daarna weer langzaam omhoog te bewegen via de tweede slaapfase naar de droomfase. Van daaruit neem je weer een duik naar de derde slaapcyclus. Een slaapcyclus, waarbinnen je de verschillende slaapfasen doorloopt, duurt ongeveer 90 minuten en herhaalt zich zo’n vijf keer. Zo komen we, wanneer we de inslaaptijd en de momenten van even wakker liggen in de vroege ochtend meetellen, aan de bekende acht uur nachtrust.

Wanneer we de opeenvolgende slaapcycli nader bekijken, valt op dat deze, naarmate de nacht vordert, steeds minder diep zijn en we tegen de ochtend af en toe uit de lichte slaap ontwaken. Ook zien we dat we gaandeweg de nacht steeds vaker en langer dromen. Omdat tegen de ochtend de tweede slaapfase, waarin ons brein selecteert, opruimt en samenvoegt, de meeste ruimte krijgt, neemt ook de duur van je dromen toe om de nieuwe verbindingen te consolideren.

Artikel: ‘Slaapcycli eindigen met de droomfase of remslaap.’ Categorie: Nachtrust.

In de droom slaapt de prefrontale cortex nog, maar andere delen van ons brein zijn wakker en druk in de weer. Onze oogspiertjes zijn weer actief en achter de gesloten oogleden bewegen de ogen snel op en neer. Vandaar dat we spreken van ‘Rappid Eye Movement‘ of  REM slaap

Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Particulier (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

xxx

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

Reviews (→)

Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Cursus beter slapen

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

 

Artikel januari 2022: Slaapcycli eindigen met de Droomfase of Remslaap.