Afb Slaapcursus

Als we slapen werken onze hersenen door

Je brein wil in alle rust  sorteren, verwijderen en opslaan zodat je de andere dag weer fris en opgeruimd bent

Als we slapen werken onze hersenen door. De ervaringen, informatie en kennis van de dag worden verwerkt, gesorteerd, verwijderd of opgeslagen. Om dit ongestoord te kunnen doen willen ze een rustige plek met weinig zintuiglijke prikkels. Een slaapkamer hoort dus stil en relatief donker te zijn. Ook willen je hersenen geen nieuwe informatie verwerken. Nog een gauw op je mobieltje kijken voor de laatste berichten is dus niet verstandig, wanneer je eenmaal in bed ligt. Ook willen ze geen nieuwe taken verrichten. Een mailtje beantwoorden, je boekhouding doen of een studieboek doornemen, is dus evenmin verstandig.

> Lees hier meer over je slapende brein

Om te kunnen slapen trekken je hersenen zich het liefste terug in een donkere, stille slaapkamer en verbreken ze het zoveel mogelijk het contact met de buitenwereld. Op die manier hoeven je hersenen amper externe, zintuiglijke prikkels te verwerken. Wanneer je hersenen slapen, willen ze niets zien, horen, proeven of ruiken. Om ook het voelen tot een minimum te beperken, is een schoon en comfortabel bed belangrijk. Naast externe prikkels worden ook de interne prikkels tot een absoluut minimum beperkt.

Wanneer we slapen werken onze hersenen gewoon door. De vele prikkels, ervaringen, informatie en kennis van de voorbije dag moet worden verwerkt. Terwijl je slaap zijn je hersenen druk met sorteren, ordenen, verwijderen en opslaan

Dit artikel “Wanneer we slapen werken onze hersenen door” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Afbeelding 1 bij artikel ‘Wanneer we slapen werken onze hersenen door.’

Anders dan de meeste organen is je brein plastisch. Daarom kan het zich aanpassen aan verschillende taken, ziekten, klimaten, woonomgevingen en culturen.

Wat maakt onze hersenen zo’n bijzonder orgaan?

Ons brein is het meest complexe orgaan in ons lichaam en voor zover we nu weten, zelfs het meest complexe orgaan in het heelal. Waar andere organen als je hart, lever en spieren voor alle mensen op aarde een levenslang, vrijwel onveranderlijk een specifieke, vastomlijnde taak uitvoeren, veranderen je hersenen voortdurend. Een lever, nier of zelfs harttransplantatie is dan ook mogelijk voor vrijwel ieder mens uit elk werelddeel, van elke leeftijd of geslacht. Maar welke twintigjarige vrouw zou er rond willen lopen met het brein van de vijftigjarige buurman? Een hersentransplantatie is onwenselijk, omdat je hersenen bepalen wie je bent. Door de ongekende mogelijkheden van dit uitzonderlijke orgaan zijn daarin zoveel varianten mogelijk dat elk mens uniek is.

Hersenen slapen om ervaringen en informatie te verwerken en op te slaap

Anders dan de meeste organen is je brein plastisch. Daarom kan het zich aanpassen aan verschillende mensen, informatiestromen, gebeurtenissen, taken, ziekten, klimaten, woonomgevingen en culturen. Dankzij de levenslange plasticiteit van onze hersenen zijn we altijd jong genoeg om iets te leren. Dat doen we in de periode voorafgaand aan de slaap. Terwijl wij slapen kan ons brein al onze ervaringen en kennis ongestoord verwerken. Slaap is een onmisbare periode van sorteren, herstellen, wegdoen, samenvoegen en schoonmaken. Het trekt zich terug in je slaapkamer omdat het daarbij niet gestoord wil worden en in alle rust te slapen. Na een goede nacht word je letterlijk opgeruimd wakker. In schone en heldere hersenen, is er weer voldoende veerkracht en vrije schijfruimte om, al naar gelang je situatie en vermogen, opnieuw een dag lang te oefenen, te leren en te leven.

Categorie: Hersenen en slaap Artikel: ‘Als we slapen werken onze hersenen gewoon door.’ Auteur: Rob de Ron

Wist je dat…

… onze huid qua oppervlak het grootste orgaan is dat we hebben? En dat je organen op bepaalde momenten van de dag beter functioneren dan op andere momenten? Zo raken je spijsverteringsorganen en je hersenen in de loop van de avond uit vorm, maar is je huid rond dit tijdstip juist in vorm. Het is ’s avonds het meest gevoelig. Is dat misschien een reden waarom we ’s avonds vrijen of een speciale nachtcrème gebruiken? Vast staat in ieder geval dat huidprikkels door die extra gevoeligheid ’s avonds ook sneller als irritatie worden ervaren dan gedurende de dag. Een verkeerd kussen of een vies en onfris bed kunnen je dan ook uit de slaap houden, maar het omgekeerde geldt ook: je huid kan extra genieten van een fijn matras, fris gewassen lakens of het prettige gewicht van een dekbed.

Hersenen slapen om in alle rust de afvalstoffen die zich tijdens de wakkere periode hebben opgeslagen te verwijderen, zodat ze opgeruimd aan een nieuwe dag kunnen beginnen

Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Particulier (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

xxx

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

Reviews (→)

Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Cursus beter slapen

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

 

Artikel januari 2022: Als we Slapen Werken onze Hersenen door.