Beste tijd om te gaan slapen

Beste tijd om te gaan slapen

Het ideale tijdstip om te gaan slapen staat niet vast. Eeuwenlang verschilde de beste tijd om te slapen per seizoen

Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te slapen 

De beste tijd om te gaan slapen verschilde per seizoen. Wanneer in de lente de dagen langer werden was er veel meer te doen dan tijdens de donkere wintermaanden. Er kon weer gejaagd worden en het land kon worden bewerkt en ingezaaid.

Tot laat in de zomer was men druk met oogsten en plukken en het aanleggen van wintervoorraden. In de zomermaanden was men vaak 16 uur in touw en sliep me 8 aaneengesloten uren. In de wintermaanden ging men veel vroeger naar bed. Er was weinig tot niets te doen en in bed was het tenminste redelijk warm.

Lees hier meer over ‘Het gevaar lag letterlijk op de loer’ (→) of over ‘Slapen in de winter en de zomer’ (→)

Onze huizen zijn weliswaar veel veiliger en onze bedden vele malen comfortabeler, toch voelen we ons niet altijd op ons gemak

Slaapcursus.nl (→) Het ideale tijdstip of beste tijd om te slapen 

Maar eenmaal in bed sliep men zelden 8 aaneengesloten uren. Men was meer dan nu op zijn of haar hoede voor gevaren. De slaapplekken waren minder veilig en beschermdem minder goed tegen weersveranderingen, ongedierte, inbrekers en wilde dieren.

Wakker en waakzaam zijn bij gevaar en onraad, was voor het overleven van de mensheid net zo belangrijk om te overleven, als rust en slaap dat waren. Waar vroeger de gevaren voornamelijk van buitenaf kwamen en werkelijk waren, komen de gevaren tegenwoordig vaak van binnenuit.

Onze huizen zijn weliswaar veel veiliger dan vroeger en onze bedden vele malen comfortabeler, toch voelen we ons niet altijd veilig en op ons gemak. Gevaren laten zich namelijk ook verbeelden. ‘Wat als ik morgen weer niet goed slaap? Mijn tekst vergeet? Te laat kom? Ontslagen wordt? Er niet meer bijhoor? In de stilte van de nacht, zonder taak of afleiding, kunnen we allerlei gevaren bedenken die ‘op de loer liggen.’

De beste tijd om te gaan slapen is enkele uren na zonsondergang. In de herfst en de winter ging men dus eerder naar bed dan in de zomer

Slaapcursus.nl (→) Het ideale tijdstip om te gaan slapen 

De beste tijd om te gaan slapen

Wil je meer weten over de beste tijd om te gaan slapen? Bestel dan het slaapcursus E-book (→)

Het artikel “De beste tijd om te gaan slapen” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book (→).

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron (→) Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book (→). Daarnaast is hij Yoga Nidra (→) docent en heeft hij meerdere luisterboeken (→) met slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron (→) de eerste Nederlandse Slaapcursus (→). Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda (→)  voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Het ideale tijdstip om te gaan slapen

Tijdens de herfst- en wintermaanden ging men niet alleen eerder naar bed, men stond ook later op

Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te gaan slapen 

    Wanneer de zon opkomt en het langzaam lichter wordt, stijgt het cortisol gehalte snel en bereikt het in de ochtend het hoogste punt van de dag. Omdat in de wintermaanden de zon later opkomt, komt ook cortisol later vrij. Daardoor ging men tijdens de wintermaanden niet alleen eerder naar bed; men stond ook later op.

    Zo kon een winternacht tot 14 uur duren. Enerzijds vanwege het veranderend circadiaans ritme, anderzijds uit pure noodzaak, bracht men gedurende de wintermaanden dus veel tijd in bed door. Toch sliep men niet voortdurend. Uit bronnen over de geschiedenis van de nacht, blijkt dat de winterslaap uit twee slaaptijden bestond. Tussen deze slaaptijden lag men gewoonlijk enkele uren wakker.

    In de wintermaanden sliep in twee afzonderlijke delen

    Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te slapen 

      In de winter sliep men bifasaal, dat wil zeggen, in twee afzonderlijke delen. Het eerste deel, dat men de eerste slaap noemde, duurde zo’n viereneenhalf tot vijf uur en bestond uit de eerste drie slaapcycli. In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat voor volwassen mensen deze kernslaap alle wezenlijke ingrediënten van de slaap bevat.

      Ervan uitgaande dat men vanaf de late herfst tot aan het vroege voorjaar gemiddeld rond een uur of zeven in de avond sliep, voltrok de kernslaap zich dus in de uren voor middernacht. De traditionele uitdrukking “de uren voor twaalf uur tellen dubbel”, krijgt hiermee een historische betekenis.

      Rond middernacht werden de mensen na de eerste slaaptijd wakker om te plassen, het vuur te controleren, wat te kletsen of te denken

      Slaapcursus.nl (→) Het ideale tijdstip om te gaan slapen

        Rond middernacht werden de mensen na de eerste slaaptijd wakker. Men stond op om te plassen, het vuur te controleren, wat met elkaar te kletsen of rustig na te denken. Na een aantal wakkere uren begon men aan de tweede slaaptijd of ochtendslaap. Deze duurde vermoedelijk zo’n drie uur. Hoewel men dus veel op bed lag, sliep men effectief waarschijnlijk zo’n zeven tot negen uur.

        Wist je dat …

        … de wakkere periode tussen de eerste en tweede slaap vroeger veel minder dan tegenwoordig als vervelend werd ervaren? Niet belemmerd door een maatschappelijke maatstaf van een monofasale slaap van acht aaneengesloten uren, was het nachtelijk waken voor velen een welkom moment van bezinning.

        De ongerepte stilte van de nacht was een ideaal moment voor reflectie, gebed of meditatie. Zoals velen in zijn tijd was ook Leonardo da Vinci een liefhebber van dit nachtelijk waakmoment. In zijn dagboek schreef hij het volgende:

        “Het is een groot voordeel om in het donker wakker te liggen en  in je verbeelding de voornaamste details nog eens na te gaan van de vormen die je eerder hebt bestudeerd, of van opmerkelijke zaken die je na uitgebreide overpeinzingen hebt ontwikkeld.”

        Artikel: ‘De beste tijd om te gaan slapen verschilde per seizoen.’ 

        De beste tijd om te slapen

        Afbeelding 1 bij artikel ‘Het beste tijdstip om te gaan slapen.’

        Bij het invallen van de duisternis stijgt het melatonine niveau (de rode lijn). In de wintermaanden was dit dus veel vroeger dan in de zomermaanden.

        Het melatonine niveau daalt wanneer het in de ochtend lichter begint te worden het. Dat is het moment waarop de afgifte van het stresshormoon cortisol (de zwarte lijn) begint te stijgen. Deze stress is nodig om ons wakker te krijgen en aan de dag te laten beginnen.

        Rond middernacht werden de mensen na de eerste slaaptijd wakker om te plassen, het vuur te controleren, wat te kletsen of te denken

        Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te slapen 

          In een besneeuwd en bevroren landschap kon men nauwelijks jagen, voedsel vinden of verbouwen, maar tijdens de zomermaanden kwam het landschap en de mens tot leven. Het was de tijd om vroeg op te staan, want er was veel te doen.

          Omdat de cortisolproductie eerder op gang kwam en de melatonineproductie juist later, kon men lange dagen maken. In dit drukke seizoen bracht men minder tijd in bed door en sliep niet langer bifasaal, maar zo’n zeven tot negen uur aaneengesloten, ofwel monofasaal.

          De lange zomerdagen werden door een dutje of middagslaapje in tweeën gedeeld. Vermoedelijk is dit bifasale waakritme, waarbij de dag door een natuurlijk cup-a-soup-moment in twee afzonderlijke waakgolven wordt gescheiden, even oud als de tijd zelf en ligt ze opgeslagen in onze genen.

          Het landschap kwam net als de mens tijdens de zomermaanden weer tot leven. Het was de tijd om vroeg op te staan. en lang door te werken. Zowel de beste tijd om te gaan slapen als op te staan, verschilde per seizoen

          Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te slapen 

          De beste tijd om te slapen
          Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

          Cursusagenda (→)

          De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

          Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

          Zakelijk (→)

          Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

          xxx

          Rob de Ron (→)

          Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld ... tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

          Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap

          Slaapcursus.nl (→) Het ideale tijdstip om te gaan slapen

          Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisteboeken (→).

          Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt …  ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid … 

          Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).

          Slaapcursus E-book
          Slaapcursus Luisterboek 1
          Slaapcursus Luisterboek 2
          Slaapcursus Luisterboek 3

          Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaapmeditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand (→)

          Slaapcursus.nl (→) De beste tijd om te gaan slapen.