Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord

Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord 

Het natuurlijke ritme raakt verstoord

 Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord geraakt tijdens de industriele revolutie. Een geforceerde ‘kloktijd’ nam het over van een natuurlijk, dagelijks ritme. Men probeerde steeds meer te leven naar een ritme van 8 aaneengesloten uren slaap en 16 aaneengesloten uren wakker zijn.

Vroeger gaf men zich collectief over aan de middagrust, om zo de lange werkdag te onderbreken. Tijdens de industriele revolutie verdween dit dagelijks rustmoment gaandeweg in veel Westerse steden. Alleen op het platteland gaf men zich tot het midden van de vorige eeuw nog over aan een natuurlijk ritme. Een dagelijks rustmoment was daar een belangrijk onderdeel van

Ook was het circadiaanse slaap waak ritme in de lente en zomermaanden anders, dan in de herfst en de wintermaanden. In steden en industriegebieden daarentegen, hield men elk seizoen vast aan het starre ritme van 8 uur slapen en 16 uur waken.

> Lees hier meer over slapen in de winter en in de zomer

Er is tegenwoordig voldoende kunstlicht binnens- en buitenshuis om zelfs in de winter de lange zomeravonden na te bootsen. Bovendien is gedurende hele jaar de supermarkt en onze koelkast gevuld met producten uit die vroeger alleen in de zomermaanden te krijgen waren.  En wanneer we in de winter de verwarming opdraaien, is de temperatuur binnenshuis hetzelfde als in de zomer. We leven tegenwoordig in een ‘eeuwige augustusmaand.’

Om te weten te komen hoe ons circadiane  slaap waak ritme verstoord is geraakt moeten we terug naar een andere tijd: een tijdloze tijd

Dit artikel “Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus Boek over Slaap en Slaapproblemen bestellen
Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord
Slaapcursus Luisterboek 1 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord
Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Ons circadiaans slaap waak ritme is verstoord

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

  Gedurende de industriële revolutie raakte ons slaap waak ritme verstoord

  Het feit dat ons circadiaans ritme gedurende het jaar een zekere flexibiliteit kent en ons slaap- waakritme evolutionair en historisch gezien multifasaal is, wordt versterkt wanneer we naar het slaap- waakgedrag van dieren kijken. Niet alleen verschilt bij veel diersoorten de winterslaap van de zomerslaap, ook binnen hun circadiaans ritme maken ze meerdere fasen van slapen, rusten en waken door.

  Als enige soort probeert de hedendaagse mens zijn behoefte aan slaap het hele jaar door in één enkele, aaneengesloten periode van acht uur te ordenen. In de daaropvolgende waakperiode van zestien uur, proberen we vervolgens, opnieuw in één ononderbroken periode, wakker en alert te blijven. Hoe komt deze verandering in slaap- en waaknormen tot stand? Daarvoor moeten we terug naar een andere tijd. Een tijdloze tijd.

  Eeuwenlang bestonden onze dagen uit zich herhalende activiteiten, die voornamelijk werden begrensd door het opkomen en ondergaan van de zon. Deze liepen, zonder de kaders van klok of kalender, tijdloos in elkaar over. De kringloop van jagen, werken, eten, ontspannen en slapen, verliep in overeenstemming met leeftijd, lokale gebruiken en seizoenen, volgens een natuurlijk ritme. Vanaf de 17e eeuw verdween langzaam maar zeker deze onbevangen omgang met de tijd.

  Categorie: Slaap- waakritme Artikel: Vertoring van het nutuurlijke slaapritmeAuteur: Rob de Ron

  Wist je dat…

  …het Engelse woord ‘clock’ een Nederlands tintje heeft? De oorspronkelijke betekenis van klok is een hangende, kegelvormige bel. Deze werd opgehangen in hoge torens, zodat het geluid tot ver in de omtrek hoorbaar was. Toen met name fameuze Vlaamse bronsgieters klokken gingen uitvoeren naar andere landen, werd tegelijkertijd het Nederlandse woord klok geëxporteerd. De ‘clock’ vervulde tot in de 20e eeuw een belangrijke rol in het leven van de mens. Ze gaf een waarschuwing bij onraad of brand, maar ook de begin- en eindtijd van markten of het openen en sluiten van de stadspoorten. Toen in het midden van de 15e eeuw de eerste uurwerken met wijzerplaat op kerktorens verscheen sloegen deze kerkklokken ook de tijd. Door het aantal slagen te tellen wist men voor het eerst niet alleen overdag hoe laat het was, maar ook ’s nachts.

  Slaap boek. Tijdens de industriële revolutie die rond 1750 op gang kwam, veranderde het natuurlijk, evolutionaire slaap-waak ritme in een star en onnatuurlijk 8-16 ritme

  Afbeelding 1 bij artikel ‘De verstoring van ons circadiaanse slaap waak ritme.’

  Tijdens de industriële revolutie die rond 1750 op gang kwam, veranderde het natuurlijk, evolutionaire slaap-waakritme in een star en onnatuurlijk 8-16 ritme dat, ongeacht de seizoenen, het gehele jaar door ging gelden.

   Voldoende slaap en middagrust werden uit ons circadiaans menu geschrapt

   Gedurende de industriële revolutie werd het leven steeds meer bepaald door het strikte ritme van een kapitalistische kloktijd. Het verloop van waken en slapen, van gerichte taken en tijdloos toeven, werd verdeeld in afgemeten eenheden. Als een nieuwe, dwingende maat werden seconden, minuten en uren over een oeroude beleving van tijd gelegd. Arbeid en ambacht werden niet langer per taak of product betaald, maar per uur. Tijd was geld geworden. 

   De veranderingen in de beleving van tijd, waren het eerst voelbaar in de grote steden. Buitenshuis maakte stadsverlichting de nacht tot ruimte voor vertier, binnenshuis had de gloeilamp de duisternis uit de huiskamers en werkplaatsen verdreven. Nu licht, voedsel en warmte voor steeds meer mensen beschikbaar werden, kon men elk seizoen tot middernacht werken. Slaap werd op een zijspoor gezet en zelfs als tijd- en geldverspilling gezien.

   Slaap is voor zogenaamd voor watjes, waken voor vermeende helden

   De lange winternachten met zijn bifasale slaap verdwenen en de monofasale slaap werd het fundament van de economie. Wakker zijn en wakker blijven werd naast geld ook aanzien. Slaap was voor watjes. Trotse alfamannen en vrouwen, die twintig uur aaneengesloten productief waren en zogenaamd slechts 4 uur slaap nodig hadden, werden als maatschappelijk voorbeeld gezien. Slaap en rust werden zoveel mogelijk uit ons circadiaans menu geschrapt. Ook het middagslaapje, waarmee de mens sinds het begin der tijden de lange zomerdagen genoeglijk in tweeën deelde, verdween van de kaart.

   Toen het uurloon en het strikte ritme van de ‘kapitalistische kloktijd’ werd ingevoerd, raakte ons natuurlijke circadiaans ritme verstoord

   Ons circadiaans slaap waak ritme is in de sinds de industriele revolutie danig verstoord geraakt

   Workshop zakelijk

   Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een (online) slaapworkshop of slaaplezing.

   Ons circadiaans slaap waak ritme is in de sinds de industriele revolutie danig verstoord geraakt

   Slaapcursus particulier

   De Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

   Ons circadiaans slaap waak ritme is in de sinds de industriele revolutie danig verstoord geraakt

   Rob de Ron

   Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

   Ons circadiaans slaap waak ritme is in de sinds de industriele revolutie danig verstoord geraakt

   In de media

   Presentatrice Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron op NPO Radio 1.

   Zalig geslapen

   Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Naar reviews >

   Als een blok geslapen

   Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen! Naar reviews >

   Ik slaap weer

   Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je hartelijk bedanken, ik was eigenlijk ten einde raad. Naar reviews >

   6 Uur doorgeslapen

   Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen. Ik ben blij dat ik deze slaapcursus tegenkwam. Naar reviews >

   Boek over slaap

   Afbeeldingen bij het artikel ‘Ons circadiaans slaap waak ritme is in de sinds de industriele revolutie danig verstoord geraakt.’

   Boven: De Middagrust (naar Millet) (1890-1891) Vincent van Gogh (1853-1890) Musee d’ Orsay, Parijs

   Onder: William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.

   Categorie: Slaap- waakritme