Slaapcursus

Surfen op de hersengolven van slapen en waken

Hersengolven herhalen zich gedurende 24 uur in een kenmerkend patroon

Hersengolven van slapen en waken vertonen een kenmerkend patroon, dat zich elke 24 uur ongeveer op dezelfde manier voordoet. Daarom spreken we van een circa-diaans ritme. Een ritme dat zich dus zo ongeveer (circa) elke dag (dia) op eenzefde wijze voordoet. Tijdens de dag en de avond, wanneer we waken en wakker zijn, zien we twee grote golfbewegingen. Gedurende de nacht, wanneer we slapen, zien we zo’n 3 tot 5  kleinere golfbewegingen (zie afbeelding 1). De golfbewegingen van slapen en waken, sluiten op elkaar aan en versterken elkaar.

> Lees hier meer over de slaapgrafiek

Een slaapcyclus bestaat uit meerdere slaapfasen, die we kunnen weergeven in een slaapgrafiek. Een slaapgrafiek komt tot stand door het meten van de hersengolven van een slapend persoon. De overgang van de verschillende hersenfrequenties van hoog naar laag en andersom, geeft het beeld van een serie opeenvolgende golven of slaapcycli. 

> Lees hier meer over slaapfasen

Elke slaapfase heeft zijn betekenis. Zo koppelt de eerste fase je los van het gerichte denken, worden in de tweede fase de kennis en ervaringen van de dag verwerkt en werk je in de derde en vierde fase aan je herstel.

Waak- en slaapgolven herhalen zich elke 24 uur ongeveer in een zelfde patroon: het circadiaanse ritme. Hoe vloeiender deze hersengolven van slapen en waken in elkaar overgaan, des te beter ze elkaar ondersteunen

Dit artikel “Surfen op de hersengolven van slapen en waken” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

    Hersengolven van slapen en waken

    Het in elkaar overgaan van waak- en slaapgolven in een ritmisch patroon, dat zich ongeveer elke 24 uur herhaalt, noemen we het circadiaanse ritme. Hoe vloeiender de cycli in elkaar overgaan, des te meer ze elkaar ondersteunen. Logisch, want slapen en waken horen bij elkaar als dag en nacht. Des te beter je wordt in het ‘tijdsurfen’ op de golven van ons circadiaans ritme, des te gezonder en vitaler je jezelf voelt.

    Je brein is niet de hele dag in vorm

    Is het gemakkelijker voor je om in de ochtend informatie uit dit E-book tot je te nemen of juist in de middag of avond? Heb je wel eens opgemerkt dat je brein niet de hele dag even goed is in het opnemen en verwerken van feiten, kennis en ervaringen? Zo is je brein na het ontwaken niet direct in vorm. In de vorige les hebben we gezien dat je hersenen een bepaalde opstarttijd nodig hebben. Na het ontwaken draait de dimmer van ons brein langzaam het aantal impulsen omhoog, om na zo’n anderhalf uur het optimale arousalniveau te bereiken, dat ongeveer tussen de 24 en 32 hersengolven per seconde ligt. Veel mensen proberen dit proces te versnellen door de dag te beginnen met één of meerdere kopjes koffie.

    Categorie: Slaap- waakritme Artikel: ‘Surfen op de hersengolven van slapen en waken’ Auteur: Rob de Ron

    Slaapcursus E-book. Hersengolven van slapen en waken. Gedurende de wakkere periode zien we eigenlijk twee grote opeenvolgende golfbewegingen met een reikwijdte van negen tot ongeveer veertig impulsen per seconde.

    Afbeelding 1 bij artikel ‘Hersengolven van slapen en waken.’

    Gedurende de wakkere periode zien we eigenlijk twee grote opeenvolgende golfbewegingen met een reikwijdte van negen tot ongeveer veertig impulsen per seconde.

    Wist je dat…

    … het gebied dat de hersengolven van slapen, waken en dromen veroorzaakt in de hersenstam ligt. Dit gebied, dat we de formatio reticularis noemen, geeft als een tikkende metronoom hersenimpulsen van verschillende frequenties. Die frequentie kan variëren van één tot wel veertig impulsen per seconde. Deze impulsen veroorzaken een golfbeweging in je hersenen, de zogenaamde hersengolven. Wanneer we het aantal hersengolven tellen die door de impulsen van de formatio reticularis worden veroorzaakt, kunnen we vertellen of iemand slaapt, droomt of wakker is en in welke mate. De mate van waakzaamheid bepaald of je brein in of uit vorm is.

    Het aantal hersengolven bepaald de kwaliteit van slapen en  waken. Zo kun je diep of licht slapen, maar ook rustig wakker zijn, je alert voelen of gestresst zijn

    Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

    Cursusagenda (→)

    De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

    Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

    Zakelijk (→)

    Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

    xxx

    Rob de Ron (→)

    Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld ... tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

    Zalig geslapen (→)

    Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen.

    Naar reviews (→)

    Klein wonder (→)

    Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen!

    Naar reviews (→)

    Ik slaap weer (→)

    Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik was eigenlijk ten einde raad.

    Naar reviews (→)

    Doorgeslapen (→)

    Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen. 

    Naar reviews (→)

    Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap

    Slaapcursus.nl Na de cursus kun je direct aan de slag met het E-book en de luisterboeken. (→)

    Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisteboeken (→).

    Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt …  ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid … 

    Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).

    Slaapcursus E-book
    Slaapcursus Luisterboek 1
    Slaapcursus Luisterboek 2
    Slaapcursus Luisterboek 3

    Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaapmeditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand (→)

    Cursus beter slapen

    Sophie Hilbrand (→)

    Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

    Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

    Catelijne Elzes (→)

    Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

    Slaapcursus E

    Erik Scherder (→)

    Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

    Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

    Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

    ♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

    Slaapcursus.nl Na de cursus kun je direct aan de slag met het E-book en de luisterboeken. (→)