Slaap en beide hersenhelften

Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft

Slaapmechanismen bevinden zich voornamelijk in de centrale as van ons brein

Slaap zit niet verborgen in de linker of hersenhelft. Slaapmecanismen die de slaap initieren en in stand houden liggen tussen de linker en rechter hersenhelft. Ze bevinden zich voornamelijk in de centrale as van ons brein en liggen en in de hersenstam. De hersenstam is evolutionair gezien het oudste gedeelte van ons brein.

> Lees hier meer over slaapmechanismen, hersenstam en hersenstructuren

Het onderscheid dat neuro-anatomist Jill Bolte Taylor in haar TED talk maakt tussen de linker en rechter hersenhelften, is niet zo strikt is als ze beweerd. Desondanks geeft het bewogen verslag van haar hersenberoerte, een uniek inkijkje in de anatomie en werking van ons brein. 

Bekijk hier het fascinerende verhaal van Jill Bolte Taylor >>>

Dolfijnen zijn zoogdieren en hebben geen kieuwen, daarom moeten ze regelmatig boven water komen om adem te halen. Ook wanneer ze slapen. Om dit te realiseren slapen de linker en rechter hersenhelft om de beurt. Één oog is dan ook altijd open.

Dit artikel “Slaap zit niet verborgen in de linker of hersenhelft” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus Boek over Slaap en Slaapproblemen bestellen
Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft
Slaapcursus Luisterboek 1 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft
Slaapcursus Luisterboek 2 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft
Slaapcursus Luisterboek 3 met 3 yoga nidra slaap meditaties en intro
Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Kennis van het brein

Lange tijd was het brein een raadselachtig grijs gebied en was er weinig bekend over de anatomie ervan. Begrijpelijk, want je kon zeker in die tijd op geen enkele manier zien, dat specifieke hersengebieden verantwoordelijk zijn voor bepaalde functies. Het duurde tot in de 19e eeuw voor men inzicht kreeg in de structuur en de werking van de hersenen. Zo ontdekte de Franse anatoom Paul Broca in 1861 een klein gebiedje in de linkerhersenhelft dat verantwoordelijk is voor taal (het gebied van Broca). En in 1874 onderscheidde de Duitse arts Wernicke een hersengebied dat iets achter het gebied van Broca ligt en ervoor zorgt dat we de betekenis van woorden begrijpen. Vaak kwam dit inzicht door afwijkend gedrag. Zo ontwaarde de Amerikaanse arts John Harlow de functie van het voorste deel van onze hersenen, door opvallende veranderingen in de persoonlijkheid van een van zijn patiënten na een ernstig ongeluk.

Categorie: Hersenen en slaap Artikel: Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft.’ Auteur: Rob de Ron

Wist je dat…

…de hersenen van dolfijnen ook slaap nodig hebben? Hoewel ze in het water leven zijn het geen vissen maar zoogdieren. Dat betekent dat ze geen kieuwen hebben waarlangs het water stroomt, maar net als landdieren een ademopening. Wanneer beide hersenhelften tegelijkertijd slapen, zouden ze vergeten om eens in de zoveel tijd boven water te komen om adem te halen, en verdrinken. Daarom slaapt eerst de ene hersenhelft, dan de andere. Op deze manier kunnen ze regelmatig naar de oppervlakte zwemmen om te ademen. Om het uur gaat het ene oog open en sluit het andere, waardoor ze altijd de omgeving in de gaten kunnen houden. Belangrijk, want dolfijnen staan op het menu van haaien.

Slaap en beide hersenhelften

Afbeelding 1 bij artikel ‘Slaap en hersenhelften.’

Op deze afbeelding uit ca. 1514, van  Andreas Vesalius (1514-1564) en Jan van Kalkar (1499-1545) zijn duidelijk beide hersenhelften te zien.

Phineas Gage

Op 13 september 1848 drong als gevolg van een voortijdige explosie een zware ijzeren staaf, via de linkerwang, door de schedel van Phineas Gage. Daarbij raakte het voorste deel van zijn brein ernstig beschadigd. Gage werd naar dokter Harlow gebracht en herstelde van de verwonding, maar van een verantwoordelijk, beheerst en sociaal mens, was hij verworden tot een onbezonnen, ongeremd en asociaal persoon. De enorme veranderingen in het karakter van Phineas Gage zijn de eerste aanwijzingen voor de invloed van het voorste deel van ons brein, de prefrontale cortex, op onze persoonlijkheid en gedrag.

Bekijk hier het verhaal van Phileas Cage >>>

De hersenmechanismen die slapen, waken en dromen regelen bevinden zich niet in de linker of rechter hersenhelft, maar in de centrale as van ons brein

Slaap en hersenhelften

Workshop zakelijk

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een (online) slaapworkshop of slaaplezing.

Slaap en hersenhelften

Slaapcursus particulier

De Slaapcursus duurt één dag en wordt  o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort.

Slaap en hersenhelften

Rob de Ron

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg.

Slaap en hersenhelften

In de media

Presentatrice Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron op NPO Radio 1.

Zalig geslapen

Bedankt voor de geweldige slaapcursus. Ik ben nu een week verder en heb de hele week zalig geslapen. Naar reviews >

Als een blok geslapen

Er heeft zich een klein wonder voltrokken: ik heb voor het eerst sinds maanden als een blok geslapen! Naar reviews >

Ik slaap weer

Ik ben ontzettend blij dat ik sinds 1,5 week weer slaap en mij fitter voel. Ik wil je hartelijk bedanken, ik was eigenlijk ten einde raad. Naar reviews >

6 Uur doorgeslapen

Voor het eerst in bijna 30 jaar heb ik een paar nachten achter elkaar meer dan zes uur doorgeslapen. Ik ben blij dat ik deze slaapcursus tegenkwam. Naar reviews >

Slaap en beide hersenhelften

Afbeeldingen bij het artikel ‘Slaap zit niet in de linker of rechter hersenhelft.’

Boven: De Middagrust (naar Millet) (1890-1891) Vincent van Gogh (1853-1890) Musee d’ Orsay, Parijs

Onder: William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York.

Categorie: Hersenen en slaap