Afb Slaapcursus

Slaapmechanismen, hersenstam en hersenstructuren

Ademen, voeden, vechten, vluchten, voortplanten, slapen, waken en dromen

Slaapmechanismen zitten verborgen in de hersenstam, evolutionair gezien de oudste hersenstructuur van het menselijk brein. Ons brein is geen grijze massa, maar kent verschillende hersengebieden die specifieke taken verrichten. Wanneer we ons verder verdiepen in de hersenanatomie en beide hersenhelften van elkaar scheiden, kunnen we drie verschillende hersenstructuren ontdekken.

De binnenste en meest diep gelegen structuur noemen we de hersenstam. Het bevindt zich aan het eind van de wervelkolom, precies tussen ons lichaam en de hoger gelegen hersenstructuren. Functies die onmisbaar zijn om als individu en soort te overleven, zoals ademen, voeden, vluchten, vechten, voortplanten, slapen, waken en dromen, liggen besloten in de hersenstam.

> Lees hier meer over de verschillende slaapfasen

Elke slaapfase heeft zijn betekenis. Zo koppelt de eerste fase je los van het gerichte denken, worden in de tweede fase de kennis en ervaringen van de dag verwerkt en werk je in de derde en vierde fase aan je herstel.

Slaap is al zo oud als de mensheid. Slaapmechanismen zitten dan ook verborgen in de hersenstam, evolutionair gezien de oudste hersenstructuur in ons brein

Dit artikel “Slaapmechanismen, hersenstam en hersenstructuren” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Slaapcursus E-book
Slaapcursus E-book
Yoga Nidra Luisterboek 2
Yoga Nidra Luisterboek 3

Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.

Evolutie van het menselijk brein

Rond deze hersenstam vormde zich gedurende de evolutie bij zoogdieren een tweede hersenstructuur: het limbisch systeem. Anders dan de eieren leggende vissen, amfibieën en reptielen, verzorgen mensen en zoogdieren hun kroost in de eerste levensfase. Om hun kroost te herkennen, te zogen en te verzorgen zijn gebieden in dit limbisch systeem onder andere betrokken bij emotie, motivatie en geheugen. Bij de mens ontstond als enige zoogdier rondom deze tweede structuur een derde, nieuwe structuur: de neo cortex. Een groot deel van de neo cortex wordt in beslag genomen door de prefrontale cortex, het gebied dat de menselijke rede bevat.

Ongehoorzame hersenstructuren

Bij Phineas Gage raakte het zodanig beschadigd dat hij niet meer in staat was tot redelijk gedrag en zich niet kon beheersen. Maar zelfs wanneer dit gebied onbeschadigd is, zijn we niet altijd in staat om de impulsen en gewoonten van lagere hersenstructuren te controleren. We merken dit bijvoorbeeld wanneer we willen slapen, maar niet kunnen slapen. Hoe redelijk en verstandig het van de neo cortex ook is om tegen onszelf te zeggen “Ik moet nu echt gaan slapen, anders ben ik morgen niet fit”, de slaapmechanismen in diepere structuren gehoorzamen zelden en houden je juist wakker!

Als slapen voor en door onze hersenen gebeurt, waarom luistert ons brein dan niet naar zichzelf? De redelijke, maar enigszins angstige en stressvolle gedachte dat je morgen niet fit zult zijn wanneer je niet goed slaapt, ontstaat in de prefrontale cortex. Maar de dieper gelegen hersenstructuren reageren hier soms anders op dan je wenst. In plaats van te luisteren naar de redelijke neo cortex en een lagere, slaperige bewustzijnstoestand te genereren, verhoogt de hersenstam juist je waakzaamheid!       

Categorie: Hersenen en slaap Artikel: ‘Slaapmechanismen, hersenstam en hersenstructurenAuteur: Rob de Ron

Afbeelding 1 bij artikel ‘Slaapmechanismen en hersenstructuren.’

Rond de hersenstam vormde zich gedurende de evolutie bij zoogdieren een tweede hersenstructuur: het limbisch systeem. Bij de mens ontstond rondom deze tweede structuur een derde, nieuwe structuur: de neo cortex. Een groot deel van de neo cortex wordt in beslag genomen door de prefrontale cortex.

Een slecht huwelijk

Volgens de Portugees Amerikaanse neuropsycholoog Antonio Damasio, wordt de miscommunicatie tussen de hersenstructuren veroorzaakt, doordat deze gedurende de evolutie niet in, maar op elkaar zijn gegroeid. Damasio spreekt van een slecht huwelijk tussen de redelijke neo cortex en de impulsieve hersenstam omdat ze onvoldoende met elkaar vervlochten zijn. Het tussenbrein beschikt weliswaar over een aantal mechanismen die een verbinding tot stand moeten brengen tussen de nieuwe en de oude structuur. Deze zijn volgens Damasio echter geen volmaakte bemiddelaars in de moeilijke samenwerking tussen beide hersenstructuren.

De lange termijnvisie in strijd met de korte termijnvisie

We ervaren dit slechte huwelijk tussen de neo cortex en het gewoontebrein ook wanneer we ons gedrag willen veranderen. Je hebt je bijvoorbeeld voorgenomen om gezonder te leven en af te vallen, maar wanneer de diepere hersengebieden, waarin onze gewoonten verankerd zijn, iets lekkers opmerken, lukt het de neo cortex niet altijd om onze behoefte af te remmen. De toekomstvisie of langetermijnbehoefte van een gezond en slank lichaam, die in de nieuwe hersenstructuur is ontstaan, strookt niet altijd met de kortetermijnbehoeften van de oudere structuren.

Afbeelding 2 bij artikel ‘Slaapmechanismen en hersenstructuren.’

In dit ‘Marshmallow filmpje’ zie je hoe moeilijk (en vermoeiend) het kan zijn om de kortetermijnbevrediging af te remmen met als doel een langetermijnbevrediging, in de vorm van twee marshmallows, te realiseren.

Bekijk de marshmallow test >>>

De strijd tussen de hersenstructuren

Om de werking van de remschijven van ons brein te demonstreren, wil ik je vragen om het volgende filmpje op YouTube op te zoeken: kids marshmallow test. Wanneer het kind in staat is om 10 minuten van het verleidelijke zoetje af te blijven, krijgt het twee marshmallows. De onderzoekers appelleren dus direct aan de functie van de prefrontale cortex door de kinderen doelen te laten stellen, tijd in te schatten en hun impulsen te beheersen. Je ziet letterlijk de tweestrijd tussen de diepere breinstructuur met zijn kortetermijnbehoefte en de hogere structuur met daarin een langetermijnbehoefte (twee marshmallows!). Om die langetermijnbehoefte te bevredigen, moet de kortetermijnbehoefte (nu eten!) worden afgeremd. Je ziet hoe moeilijk en vermoeiend dit kan zijn.

De neuroloog Antonio Damasio spreekt van een slecht huwelijk tussen de verschillende hersenstructuren omdat ze onvoldoende met elkaar vervlochten zijn

Online slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor particulieren.

Particulier (→)

De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).

Slaapcursus particulier. Cursus beter slapen voor bedrijven, instellingen en organisaties.

Zakelijk (→)

Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).

xxx

Rob de Ron (→)

Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).

Slaapcursus afb. Carla van Thijn. Foto Plus Magazine

Reviews (→)

Ik was bang om naar bed te gaan (→)  en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.

Slaapcursus afb. Schrijfster van "Van dit Boek ga je Beter Slapen,' Katelijne Elzes, neemt deel aan de Slaapcursus.

Catelijne Elzes (→)

Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)

Slaapcursus afb. Erik Scherder en Rob de Ron voor slaapsymposion in de Duif in AMsterdam

Erik Scherder (→)

Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).

Cursus beter slapen

Sophie Hilbrand (→)

Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)

Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron

Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)

♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)

De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus

Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).

Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).

Yoga Nidra YouTube is onderdeel van de Slaapcursus

Yoga Nidra op YouTube (→)

Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→). 

Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→)Naar YouTube (→)

Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …

De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)

 

Artikel januari 2022: Slaapmechanismen, Hersenstam en Hersenstructuren.