Verstoord slaapritme herstellen

Verstoord slaapritme herstellen

Sinds de industriële revolutie is ons natuurlijk slaapritme verstoord geraakt. Op de slaapcursus (→) en met behulp van de Yoga Nidra luisterboeken (→), leren we deze herstellen

Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen

Ons circadiaans slaapritme is verstoord geraakt tijdens de industriele revolutie. Een geforceerde ‘kloktijd’ nam het over van een natuurlijk, dagelijks ritme. Men probeerde steeds meer te leven naar een ritme van 8 aaneengesloten uren slaap en 16 aaneengesloten uren wakker zijn.

Vroeger gaf men zich collectief over aan de middagrust (→) om zo de lange werkdag te onderbreken. Tijdens de industriele revolutie verdween dit dagelijks rustmoment in veel Westerse steden. Alleen op het platteland gaf men zich tot het midden van de vorige eeuw nog over aan een dagelijks rustmoment.

Ook was het circadiaanse slaapritme in de lente en zomermaanden anders, dan in de herfst en de wintermaanden. In steden en industriegebieden daarentegen, hield men elk seizoen vast aan het starre ritme van 8 uur slapen en 16 uur waken.

Lees hier meer over slapen in de zomer en in de winter (→)

Er is tegenwoordig voldoende kunstlicht binnens- en buitenshuis om zelfs in de winter de lange zomeravonden na te bootsen. Bovendien is gedurende hele jaar de supermarkt en onze koelkast gevuld met producten uit die vroeger alleen in de zomermaanden te krijgen waren.  En wanneer we in de winter de verwarming opdraaien, is de temperatuur binnenshuis hetzelfde als in de zomer. We leven tegenwoordig in een ‘eeuwige augustusmaand.’

Verstoord slaapritme herstellen

Om te weten te komen hoe ons slaapritme verstoord is geraakt, moeten we terug naar een andere tijd: een tijdloze tijd

Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen

Het artikel “Een verstoord slaapritme herstellen” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book (→).

“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron (→) Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book (→). Daarnaast is hij Yoga Nidra (→) docent en heeft hij meerdere luisterboeken (→) met slaapmeditaties ingesproken.

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron (→) de eerste Nederlandse Slaapcursus (→). Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda (→)  voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.

Als enige soort probeert de mens zijn behoefte aan slaap in één enkele, aaneengesloten periode van acht uur te ordenen

Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen

  Het feit dat ons circadiaans ritme gedurende het jaar een zekere flexibiliteit kent en ons slaap- waakritme evolutionair en historisch gezien multifasaal is, wordt versterkt wanneer we naar het slaap- waakgedrag van dieren kijken. Niet alleen verschilt bij veel diersoorten de winterslaap van de zomerslaap, ook binnen hun circadiaans ritme maken ze meerdere fasen van slapen, rusten en waken door.

  Als enige soort probeert de hedendaagse mens zijn behoefte aan slaap het hele jaar door in één enkele, aaneengesloten periode van acht uur te ordenen. In de daaropvolgende waakperiode van zestien uur, proberen we vervolgens, opnieuw in één ononderbroken periode, wakker en alert te blijven. Hoe komt deze verandering in slaap- en waaknormen tot stand? Daarvoor moeten we terug naar een andere tijd. Een tijdloze tijd.

  Eeuwenlang bestonden onze dagen uit zich herhalende activiteiten, die voornamelijk werden begrensd door het opkomen en ondergaan van de zon. Deze liepen, zonder de kaders van klok of kalender, tijdloos in elkaar over. De kringloop van jagen, werken, eten, ontspannen en slapen, verliep in overeenstemming met leeftijd, lokale gebruiken en seizoenen, volgens een natuurlijk ritme. Vanaf de 17e eeuw verdween langzaam maar zeker deze onbevangen omgang met de tijd.

  Artikel: ‘Vertoring van het nutuurlijke slaapritmeAuteur: Rob de Ron (→)

  Wist je dat…

  …het Engelse woord ‘clock’ een Nederlands tintje heeft? De oorspronkelijke betekenis van klok is een hangende, kegelvormige bel. Deze werd opgehangen in hoge torens, zodat het geluid tot ver in de omtrek hoorbaar was. Toen met name fameuze Vlaamse bronsgieters klokken gingen uitvoeren naar andere landen, werd tegelijkertijd het Nederlandse woord klok geëxporteerd.

  De ‘clock’ vervulde tot in de 20e eeuw een belangrijke rol in het leven van de mens. Ze gaf een waarschuwing bij onraad of brand, maar ook de begin- en eindtijd van markten of het openen en sluiten van de stadspoorten. Toen in het midden van de 15e eeuw de eerste uurwerken met wijzerplaat op kerktorens verscheen sloegen deze kerkklokken ook de tijd. Door het aantal slagen te tellen wist men voor het eerst niet alleen overdag hoe laat het was, maar ook ’s nachts.

  Slaapcursus.nl (→) Versoord slaapritme herstellen

  Slaapcursus afb. Ons circadiaans slaap- waakrtime is verstoord.

  Afbeelding 1 bij artikel ‘Verstoor slaapritme herstellen.’

  Tijdens de industriële revolutie die rond 1750 op gang kwam, veranderde het natuurlijk, evolutionaire slaap-waakritme in een star en onnatuurlijk 8-16 ritme dat, ongeacht de seizoenen, het gehele jaar door ging gelden.

  Arbeid en ambacht werden niet langer per taak of product betaald, maar per uur. Tijd was geld geworden

  Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen.

   Gedurende de industriële revolutie werd het leven steeds meer bepaald door het strikte ritme van een kapitalistische kloktijd. Het verloop van waken en slapen, van gerichte taken en tijdloos toeven, werd verdeeld in afgemeten eenheden. Als een nieuwe, dwingende maat werden seconden, minuten en uren over een oeroude beleving van tijd gelegd. Arbeid en ambacht werden niet langer per taak of product betaald, maar per uur. Tijd was geld geworden. 

   De veranderingen in de beleving van tijd, waren het eerst voelbaar in de grote steden. Buitenshuis maakte stadsverlichting de nacht tot ruimte voor vertier, binnenshuis had de gloeilamp de duisternis uit de huiskamers en werkplaatsen verdreven. Nu licht, voedsel en warmte voor steeds meer mensen beschikbaar werden, kon men elk seizoen tot middernacht werken. Slaap werd op een zijspoor gezet en zelfs als tijd- en geldverspilling gezien.

   Wakker zijn en wakker blijven werd naast geld ook aanzien. Slaap was voor watjes

   Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen

    De lange winternachten met zijn bifasale slaap verdwenen en de monofasale slaap werd het fundament van de economie. Wakker zijn en wakker blijven werd naast geld ook aanzien.

    Slaap was voor watjes. Trotse alfamannen en vrouwen, die twintig uur aaneengesloten productief waren en zogenaamd slechts 4 uur slaap nodig hadden, werden als maatschappelijk voorbeeld gezien.

    Slaap en rust werden zoveel mogelijk uit ons circadiaans menu geschrapt. Ook het middagslaapje, waarmee de mens sinds het begin der tijden de lange zomerdagen genoeglijk in tweeën deelde, verdween van de kaart.

    Toen het uurloon en het strikte ritme van de ‘kapitalistische kloktijd’ werd ingevoerd, raakte ons natuurlijk slaapritme verstoord

    Slaapcursus.nl (→) Versoord slaapritme herstellen

    Verstoord slaapritme herstellen

    Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap

    Slaapcursus.nl (→) Versoord slaapritme herstellen

    Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisterboeken (→).

    Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt …  ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid … 

    Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).

    Slaapcursus E-book
    Slaapcursus Luisterboek 1
    Slaapcursus Luisterboek 2
    Slaapcursus Luisterboek 3

    Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaapmeditaties eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand (→)

    Slaapcursus.nl (→) Verstoord slaapritme herstellen