Slaapdeskundige Hans Hamburger
Slaap is voor je gezondheid net zo belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen, aldus dr. Hans Hamburger, oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum
Hans Hamburger was neuroloog in het voormalig Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en mede-oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap.
Wil je kennismaken met andere Nederlandse slaapdeskundigen? Klik dan op deze (→) link.
Net als Eus van Someren (→), Gerard Kerkhof (→), Ingrid Verbeek (→) en Jaap Lancee (→) behoort Hans Hamburger tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’ Op deze pagina vind je verwijzingen naar artikelen, interviews (→) en lezingen over, met en van slaapdeskundige Dr. Hans Hamburger.
Hans Hamburger maakt zich al dertig jaar hard voor de behandeling van mensen met slaapproblemen
Hamburger maakt zich er al dertig jaar hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen. “Slaap is voor je gezondheid minstens zo belangrijk als gezond eten en drinken en voldoende bewegen, maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”
Wat de oorzaak is kun je laten uitzoeken bij een gespecialiseerd slaapcentrum. “Als er geen achterliggende ziekte is, zijn een paar relatief simpele tips over gezond slaapgedrag vaak voldoende om voor een betere nachtrust te zorgen.”
“Omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen, maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.”
Bron: interview met Hans Hamburger verscheen op PlusOnline (→). Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op deze (→) link.
Het hangt af van de oorzaak van het slaapprobleem, maar in de meeste gevallen is er iets aan te doen, aldus neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger
Slaapcursus.nl (→) Hans Hamburger
Slaapdeskundige Hans Hamburger zou graag zien dat jongeren les krijgen in slaaphygiēne
Slaapcursus.nl (→) Hans Hamburger
Helaas kampt ruim een derde van de zestienjarigen en ruim een kwart van de veertienjarigen met slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers over het schooljaar 2015-2016 uit ‘Jij en Je Gezondheid’ van de GGD Amsterdam. Gebrek aan concentratie, geheugen en motivatie zit de schoolprestaties in de weg.
De cijfers zijn zorgwekkend, volgens neuropsycholoog Ed de Bruin (→), die slaaponderzoek doet bij de Universiteit van Amsterdam (→). Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum (→) en het Boerhaave Medisch Centrum (→), ziet een toename van het aantal jongeren met slaapproblemen dat hulp zoekt bij slaapklinieken.
Hamburger zou graag zien dat alle kinderen op de basisschool les krijgen in slaaphygiëne.
Bron ‘Jij en Je Gezondheid’ GGD Amsterdam (→) / Parool (→) / Zorg en Welzijn (→)
Slaap en slaapstoornissen van Dr. Carlos Schenk met een voorwoord van Dr Hans Hamburger
Slaapcursus.nl (→) Hans Hamburger
Slaapdeskundige Hamburger schreef het voor woord bij ‘Slaap en slaapstoornissen’ van Dr Carlos Schenk. Hamburger noemt Schenk, een bevlogen slaapdeskundige, die begin jaren ’80 deel ging uitmaken van de grote slaapkliniek in Minneapolis en Minnesota (→).
Door zijn enthousiasme en oplettendheid zijn diverse aandoeningen die nog niet bekend waren of onvoldoende nauwkeurig beschreven inmiddels gemeengoed in de wereld van de slaapdeskundigen (→).
Verantwoording Bron. Het boek Slaap en Slaapstoornissen van Carlos Schenk (→), met voorwoord van Hans Hamburger is te bestellen via o.a. Bol.com (→), Geneeskundeboek (→), of de bibliotheek (→)
Slaapdeskundige Ingrid Verbeek (→): Wie mediteert heeft minder slaapbehoefte
NRC (→) schreef onlangs over vroeg opstaan en mensen die hun wekker wat eerder zetten om nog vóór het ontbijt van alles te doen. Onder andere slaapdeskundige (→) Ingrid Verbeek (→) van het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe (→) komt aan het woord.
In het artikel zegt zij: „Mensen die mediteren hebben minder slaapbehoefte, omdat ze tijdens het mediteren gedeeltelijk herstellen.” Ingrid Verbeek (→) baseert haar uitspraak op wat ze ziet in haar vakgebied. „Ik ben al 25 jaar actief in dit vak. Slaap is belangrijk voor herstel, maar in de praktijk zie ik dat mensen ook in meditatie en ontspanningsoefeningen (→) herstel en rust vinden.”
Slaapdeskundige Gerard Kerkhof (→): Meditatie helpt bij slapeloosheid
Professor Gerard Kerkhof (→), hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap (→), kan dit bevestigen. Meditatie helpt volgens Gerard Kerkhof (→) mensen die last hebben van slapeloosheid. „Meditatie (→) kan er dan voor zorgen dat mensen zich goed en rustig voorbereiden op de slaap.” Dat is ook aantoonbaar bewezen.
Bron NRC (→) : Dit artikel is op 5 April 2016 geschreven door Diederik Huffels (→) in het NRC . Naar artikel (→)
Dagelijks regelmatig pauzeren en de tijd nemen voor een rustmoment is voor herstel van elk facet van je lichaam en je leven net zo waardevol als slaap
Slaapcursus.nl (→) Na de cursus kun je direct aan de slag met het E-book en de luisterboeken. (→)
Wil je weten wat een goede pauze is en hoelang of wanneer je het best kunt rusten? En wil je meer weten over slaap en de aanpak van langdurige slapeloosheid? Bestel dan nu het Slaapcursus E-book (→). Je kunt het boek uitstekend combineren met de Yoga Nidra luisteboeken (→).
Bestel de luisterboeken met elk 3 Yoga Nidra slaap meditaties … download ze op je favoriet digitale apparaten … zoek een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt … ga dan op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid …
Wil je verder lezen over de juiste houding waarin je Yoga Nidra beoefent? Lees dan hier verder (→).