Eus van Someren

Eus van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDX Amsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers, hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid. Wil je kennismaken met andere Nederlandse slaapdeskundigen van het eerste uur? Klik dan op onderstaande link:

Op deze pagina vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en boeken en interviews over, met en van Eus van Someren. Van Someren behoort samen met Gerard Kerkhof, Ton Coenen, Hans Hamburger en Ingrid Verbeek tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’

Slaapdeskundige Eus van Someren

Slaapprofessor Eus van Someren: “We moeten de slapeloze medemens dankbaar.”

Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) (1893)

Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapdeskundigen

Slaapdeskundige Eus van Someren is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU. Hij is initiatiefnemer van het  Slaap Register. Het register doet uitgebreid onderzoek  naar de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Deelname is simpel en zeer waardevol voor het vinden van oplossingen voor slaapprobemen.

Help slecht slapen de wereld uit!

Iedereen slaapt wel eens slecht, maar veel mensen slapen iedere nacht slecht. Help dit op te lossen door via internet een vragenlijst in te vullen. Iedereen kan helpen. Slechte, maar vooral ook goede slapers, want deze hebben het geheim! Alleen met jou hulp kunnen we slaapproblemen de wereld uit helpen!

Goede en slechte slapers zorgen voor doorbraak

Prof. Dr. Van Someren is hoofd van de afdeling ‘Sleep and Cognition’ aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen en hoogleraar aan de VU in Amsterdam. Voor zijn grootschalig onderzoek over slaapproblemen vraagt hij goede en slechte slapers om mee te helpen. Wil je meewerken aan dit onderzoek? Meld je dan aan via onderstaande link.

Hyper

Chronisch slapeloze mensen zijn overdag verrassend genoeg zeer actief. Hartslag, metabolisme, stresshormonen, gedachten en emoties, prikkelbaarheid: vrijwel alles wat je bij een slapeloze kan meten, is verhoogd. Op den duur is dat erg uitputtend, wat tot een depressie kan leiden.

Verantwoording Bron: Artikel uit februari 2016 door de VAN SOMEREN GROEP

Slaapprofessor Eus van Someren spreekt op TedX Amsterdam: “We moeten de slapeloze medemens dankbaar.”

Van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDX Amsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers, hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid. Wil je de lezing van Eus van Someren bekijken. Dan kan dat via Youtube of in het archief van TEDXAmsterdam. Je kunt hem ook vinden op deze pagina.

Verantwoording Bron. Je kunt hieronder de lezing van professor Eus van Someren bekijken of op onderstaande link klikken (Ook voor meer achtergrondinformatie).

Eus van Someren: TEDx Lezing Amsterdam

Slapeloosheid wordt in het wetenschapcircuit niet serieus genoeg genomen, vindt psychofysioloog Eus van Someren. ‘Dan wordt er gezegd: iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Maar er is echt iets aan de hand in het brein van slapelozen. Bekijk hieronder de TEDx lezing van Eus van Someren of lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Hersenmechanismen verschillen van goede slapers

Veel slechte slapers zijn van nature alerte mensen. Slaapdeskundige Eus van Someren bevestigt dit beeld van de slechte slaper. Bepaalde hersenmechanismen verschillen gewoon echt van die van goede slapers. Dat uit zich mooi in een reactietaakje. Als je goede slapers hun nachtrust ontzegt en daarna een reactietaakje laat doen, zijn ze langzaam. Sommige slapelozen daarentegen hebben juist de neiging om sneller te reageren. Ze lijken eigenlijk vierentwintig uur per dag waakzaam, alert en paraat.

We moeten de slapeloze medemens met respect behandelen

Van Someren vindt het een mooie gedachte dat vroeger, in primitieve stammen, het misschien de slapeloze medemens was die voor het voortbestaan van onze soort zorgde. Doordat ze wakkerder zijn dan de gemiddelde mens stookten ze het vuur nog eens op als het dreigde te doven. Zo zorgden ze voor warmte en hielden zo de roofdieren op afstand. Eus van Someren: “Eigenlijk moeten we de slapeloze met respect behandelen, omdat ze misschien afstammen van de voorvaderen aan wie we ons bestaan te danken hebben”.

Verantwoording Bron: dit is een artikel uit de Volkskrant. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Eus van Someren. Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapprofessor Eus van Someren: “We moeten de slapeloze medemens dankbaar.”

Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521)

Eus van Someren: ‘Om goed te slapen moet je lekker kunnen liggen’

Met zijn onderzoek naar slapeloosheid schudde Eus van Someren de onderzoekswereld wakker. Dat leidt niet tot dé oplossing, want hij ontdekte verschillende typen insomnia. Maatwerk is dus nodig.

De wereld van slaaponderzoek moest worden wakker geschud

‘Klopt. En de achterliggende reden is stom. In de medische wetenschap lijkt iets pas bestaansrecht te hebben als het meetbaar is. Maar sommige problemen zijn moeilijk te meten. Lange tijd dachten we alle slaapklachten te kunnen vaststellen met een simpele blik op het EEG, dat de elektrische activiteit van de hersenen registreert. We plakten elektrodes op iemands hoofd om te meten wat er ’s nachts gebeurde in het brein. Langzame hersengolven op het EEG zouden laten zien dat iemand niet bij bewustzijn is. Wat bleek? EEG’s van mensen met slaapklachten verschilden weinig van de mensen zonder klachten. Niks aan de hand dus, dachten nogal wat artsen en stuurden slechte slapers weer naar huis met de boodschap dat ze moesten ontspannen. Ridicuul.’

Slaapregister.nl

‘Eigenlijk hebben duizenden slechte en goede slapers dat gedaan door me te helpen bij mijn onderzoek. Via vragenlijsten (zie slaapregister.nl) rapporteerden ze hoe ze slapen en zo kreeg ik toegang tot een hele berg gegevens. Uit die gegevens bleek dat er verschillende soorten slapeloosheid bestaan, een nieuw inzicht in de wereld van het slaaponderzoek.’

Verantwoording Bron: Artikel uit de Volkskrant. Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op onderstaande link.

Eus van Someren. Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Slaapprofessor Eus van Someren: “We moeten de slapeloze medemens dankbaar.”

Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523)

De oorzaak van slapeloosheid

Wetenschappers zijn een stapje dichter bij het vinden van de oorzaak van slapeloosheid. Een internationaal onderzoeksteam heeft voor het eerst genen geïdentificeerd, die het risico op chronische slapeloosheid vergroten. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Nature Genetics.

Soms worden slapeloze mensen nog meer gespannen wakker, dan ze naar bed gingen

“Het lijkt erop dat mensen met die risicogenen bepaalde spanningen niet goed opgeruimd krijgen tijdens hun slaap”, zegt Eus van Someren in Nieuws en Coop NPO Radio 1. Normaal gesproken helpt slaap om indrukken en belevenissen van overdag te verwerken of een plek te geven. Maar bij mensen met slapeloosheid werkt dat mechanisme niet of amper. “Een nachtje slapen doet dan niet zo veel goeds. Soms kunnen slapelozen zelfs nog meer gespannen wakker worden dan dat ze naar bed gingen.”

Verantwoording Bron. Het volledige artikel is te lezen op de NOS. Wil je meer lezen? Klik dan op onderstaande link.

LINKS naar andere Slaapexperts: Hans Hamburger, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Ton Coenen, Rob de Ron, Jaap LanceeWinni Hofman, en slaapprofessor Eus van Someren,

Slaapdeskundige Eus van Someren

E-boek en luisterboek

Heb je interesse in het slaapcursus e-boek of de luisterboeken met elk 3 yoga nidra oefeningen? Wil je het eens proberen?

Slaapdeskundige Eus van Someren

Slaapcursus Particulier

De ééndaagse Slaapcursus wordt gegeven in Amsterdam en kost €155. Kom je met samen, dan betaal je ieder €135. 

Slaapdeskundige Eus van Someren

Workshop Zakelijk

Rob de Ron geeft ook (online) workshops en lezingen over slaap aan diverse bedrijven, instellingen en organisaties

Slaapdeskundige Eus van Someren

NPO radio 1

Mirthe van der Drift interviewt slaaponderzoeker Rob de Ron voor het zondagochtend programma FRIS!

Slaapdeskundige Eus van Someren

Reviews

Toen ik op een gegeven moment bang was om naar bed te gaan, ben ik de slaapcursus gaan volgen bij Rob de Ron. 

Slaapdeskundige Eus van Someren

Contact

Heb je vragen over slaap, de slaapcursus of een workshop? Of een andere vraag? Neem gerust contact met me op.

Op een gegeven moment was ik bang om naar bed te gaan. Ik ben toen de slaapcursus van Rob de Ron gaan volgen. Op dit moment slaap ik best goed. Meestal zo’n zes tot zeven uur per nacht

Fotografe en Beeldredactrice Carla van Thijn in Plus Magazine