Melatonine productie en een ‘normaal’ slaappatroon wisselt met de leeftijd
Kinderen, pubers, volwassenen en ouderen hebben een ander slaappatroon
Melatonine productie en een normaal slaapatroon zijn gedurende ons leven niet constant. Onze hormoonhuishouding verandert voortdurend met het vorderen van de leeftijd. Zo weet iedere ouder dat baby’s anders slapen dan peuters. En ook pubers slapen weer anders dan volwassenen. Naarmate je ouder wordt krijg je niet alleen meer verantwoordelijkheden en zorgen, ook je hormoonhuishouding is voortdurend in beweging. Zo daalt de melatonine productie drastisch rond de pubertijd, wanneer kinderen volwassen worden en geslachtsrijp zijn.
> Lees hier meer over anders slapen in de winter dan in de zomer
Ons slaappatroon verandert niet alleen wanneer we ouder worden, maar ook met het wisselen der seizoenen. Op een lange, lichte zomeravond, zal de melatonine productie melatonine eerder op gang komen dan op een winteravond, wanneer de duisternis al vroeg op de avond invalt. Vaak lag men al rond een uur of zeven in de avond onder de wol. Omdat het ook veel later licht werd sliep men veel langer uit. Op het land viel er in de wintermaanden weinig te doen.
Onze hormoonhuishouding, waaronder de melatonine productie, is voortdurend in beweging. Daarom slapen baby’s anders dan peuters en pubers. En volwassenen slapen weer anders dan ouderen.
Het artikel “Melatonine productie en een normaal slaappatroon” is afkomstig uit het Slaapcursus E-book.
“Slecht slapen is een 24-uurs-probleem, dat vraagt om een 24-uurs oplossing,” aldus Rob de Ron. Hij is slaaponderzoeker en schrijver van het Slaapcursus E-book. Daarnaast is hij yoga nidra docent en heeft hij meerder luisterboeken met yoga nidra slaapmeditaties ingesproken.
Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg en hij de gevolgen van dichtbij meemaakte, ontwikkelde Rob de Ron de eerste Nederlandse Slaapcursus. Wil je ook deelnemen? Bekijk dan de cursusagenda voor de eerstvolgende slaapcursus in jouw buurt.
Je kunt het slaapcursus E-book en de luisterboeken eenvoudig bestellen en downloaden op je favoriete digitale apparaat. Zo heb je ze altijd en overal bij de hand.
Melatonine productie daalt drastisch rond de pubertijd
Je slaappatroon blijft voortdurend veranderen. Dat jouw slaap niet overeenkomt met vijf mooie slaapcycli die zichzelf moeiteloos aaneen weven tot een ononderbroken periode van acht uur, is begrijpelijk. Bij baby’s, peuters en kinderen is de afgifte van groei- en herstelhormonen in de diepe slaap het grootst. Daarom zullen zij vaker en langer in deze fase verkeren dan volwassenen. In de pubertijd, wanneer het lichaam in grote mate volgroeid is, hebben ze dus minder groeihormonen nodig. Rond de pubertijd zien we dan ook de eerste grote veranderingen in de slaapgrafiek ontstaan (zie afbeelding 2).
Categorie: Nachtrust. Artikel: ‘Melatonine productie en een normaal slaappatroon verschillen per leeftijd.’
Wist je dat …
… mannelijke zaad minder actief wordt onder invloed van melatonine? Melatonine heeft invloed op de voortplanting. Dat geldt voor mens en dier. De vruchtbaarheid wisselt van seizoen tot seizoen, logisch, want het is belangrijk in welk jaargetijde de jongen geboren worden. Melatonine houdt als het ware de vruchtbaarheidskalender bij. In de wintermaanden, wanneer het soms 16 uren donker, is de melatonine productie hoger dan in de zomer, wanneer het maar 8 uren donker is. Zo werkt elk seizoen, al naar gelang de draagtijd van het dier, de melatonine productie remmend of stimulerend op de voortplanting.
Afbeelding 1 bij artikel ‘Melatonine productie en een normaal slaappatroon zijn per leeftijd anders.’
Na de pubertijd, wanneer het lichaam is volgroeid, neemt de afgifte van melatonine en het groeihormoon drastisch af. Dit heeft veel invloed op de slaap, zoals veel ouders van kinderen in deze leeftijd merken.
Afbeelding 2 bij artikel ‘Melatonine productie en een normaal slaappatroon veranderen naarmate je ouder wordt.’
Rond de pubertijd zien we dan ook de eerste grote veranderingen in de slaapgrafiek ontstaan.
Melatonine, het signaal om je voor te bereiden op de slaap
De melatonineproductie wordt in gang gezet door de biologische klok wanneer het donker wordt. Toch noemen we melatonine niet het hormoon van de slaap, maar van de nacht. Bij nachtdieren is melatonine productie namelijk het signaal om wakker te worden. Bij mensen geeft melatonine daarentegen het signaal om het rustig aan te doen en je voor te bereiden op de slaap.
Melatonine productie bepaalt naast ons dag- en nachtritme ook het menselijk voortplantingsritme. In de pubertijd daalt de productie van melatonine drastisch, zoals je in de grafiek kunt zien, om de geslachtsrijping bij jonge mannen en vrouwen te stimuleren. Dit verklaart waarom in de pubertijd het slaap- waakritme sterk verandert. Omdat het puberlichaam grotendeels volwassen is, neemt in deze levensfase bovendien de productie van het menselijk groeihormoon (HGH) af.
De noodzaak van de diepe slaap, de fase waarin de afgifte van HGH een piek bereikt, neemt tijdens de pubertijd daardoor af (zie afbeelding 1). Dat heeft gevolgen voor het slaappatroon (zie afbeelding 2). Nu zowel de productie van HGH als melatonine afnemen, brengen we steeds meer slaaptijd door in de tweede slaapfase. De cycli zijn minder diep en de kans op ontwaken is groter. Vanuit de oertijd bezien is dit niet zo vreemd. Nu de jongvolwassenen geslachtsrijp zijn en zelf een gezin kunnen stichten, zijn ze niet langer degenen waarover gewaakt moet worden, maar zijn ze zelf de wakers geworden.
Artikel: ‘Melatonine productie en een normaal slaappatroon verschillen per leeftijd.’ Categorie: Nachtrust.
Normaal gesproken beweegt ons slaapatroon mee met onze leeftijd. Slapen kinderen meer en langer dan volwassenen en ouderen juist steeds minder
Particulier (→)
De Slaapcursus duurt één dag en wordt o.a. gegeven in Amsterdam en Amersfoort (→).
Zakelijk (→)
Volg met je bedrijf, instelling of organisatie een slaaplezing of slaapworkshop (→).
Rob de Ron (→)
Goed slapen leek hem de normaalste zaak van de wereld. Tot zijn vrouw slaapproblemen kreeg (→).
Reviews (→)
Ik was bang om naar bed te gaan (→) en ben toen de slaapcursus gaan volgen. Nu slaap ik best goed.
Arie Boomsma (→)
Arie Boomsma (→) spreekt slaaponderzoeker Rob de Ron (→) voor zijn Podcast over Routine (→)
Catelijne Elzes (→)
Schrijfster van ‘Van dit Boek ga je Beter Slapen’ (→), Catelijne Elzes (→) neemt deel aan de Slaapcursus en schrijft daarover in ‘Flow’ (→)
Erik Scherder (→)
Hoogleraar Erik Scherder (→) en slaaponderzoeker Rob de Ron (→) tijdens het slaapcongres van de VU in Amsterdam (→).
Sophie Hilbrand (→)
Sophie Hilbrand (→) neemt deel aan een Yoga Nidra (→) slaapmeditatie tijdens de slaapcursus. Bekijk hier de aflevering (→)
Arie Boomsma in gesprek met Rob de Ron
Arie Boomsma spreekt voor zijn Podcast over Routine (→) met slaaponderzoeker en Yoga Nidra (→) docent Rob de Ron (→). Rob gelooft niet zo zeer in lijstjes met dingen die je moet doen om beter te slapen. De winst zit volgens hem in hoe je overdag leeft en of je de moed hebt om te rusten. Alles over sleutelslaapjes, scharniermomenten, ochtendmensen, avondmensen, slechte slapers en het verschil tussen rusten en slapen. Naar de Podcast (→)
♦ Er is inmiddels een 2e podcast gemaakt over slapen op een onbekende plek. Naar de Podcast (→)
De Yoga Nidra slaapmeditaties die Rob de Ron voor zijn vrouw maakte, vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de slaapcursus
Slaapcursus.nl (→) Yoga Nidra op YouTube (→).
Wil je het eens proberen? Zoek dan een plek waar niets of niemand je stoort en je jezelf veilig en op je gemak voelt. Je gaat op je rug liggen met de armen en benen enigszins gespreid. Wil je eerst meer lezen over deze houding waarin je Yoga Nidra (→) beoefent? Lees dan hier verder (→).
Yoga Nidra op YouTube (→)
Op Youtube vind je de Yoga Nidra slaapmeditaties ‘Links-Rechts’ in 3 varianten: 15 minuten, 20 minuten en 25 minuten. Deze kun je ook vinden op luisterboek nr. 3 (→). Zowel de oefeningen op YouTube als op de luisterboeken zijn ingesproken door Rob de Ron (→).
Yoga Nidra YouTube (→) is een onderdeel van de Slaapcursus (→). Naar YouTube (→)
Volgens slaapprofessor Eus van Someren (→) moeten we de slapeloze mens dankbaar zijn, omdat deze in de oertijd het vuurtje brandende hield. Dit keer mag jij rustig gaan liggen en de ogen sluiten, dan houd ik het vuurtje brandende …
De Yoga Nidra (→) slaapmeditaties op YouTube (→) en de luisterboeken (→) zijn ingesproken door slaaponderzoeker Rob de Ron (→)